≫ 

Ko posle Tumbe? Četiri imena se izdvajaju, a mnoge ozbiljne opcije nisu dostupne

Mnogi se već sa razlogom pitaju da li je vreme da Srbija dobije novog selektora

Miodrag Božović, Piksi, Savo Milošević, Dejan Milojević https://xdn.tf.rs//2020/11/15/treneri-3.jpg

Fudbaleri Srbije nisu se plasirali na Evropsko prvenstvo, nije smak sveta, nije nešto na šta nismo navikli u poslednjih 20 godina, ali je jasno šta se dešava kada do ovoga dođe.

Zapravo, čini se da bi Ljubišu Tumbakovića čekao "scenario Muslin"  čak i da je prošao Škote. O odlasku Muslina je javnost bila podeljena, sigurno nije zaslužio onakav odlazak posle direktnog plasmana na Svetsko prvenstvo sa prvog mesta, ali su pad forme i fama oko Sergeja Milinkovića Savića doneli preveliki pritisak.

Sa druge strane, kod Tumbakovića, teško da će biti ikakvih dilema - sam dolazak bio je kontroverzan zbog načina odlaska iz Crne Gore, kada je u "minut do 12" osetio da ne može da vodi tim protiv selekcije tzv. Kosova.

Sve urađeno protiv Norveške prosuto je protiv Škotske, gol Luke Jovića bio je samo trzaj i davanje lažne nade u pobedu koju su, bez dileme, potpuno zaslužili rivali.

Ljubiša Tumbaković Foto: FSS

Utakmica sa Mađarskom večeras (20.45 Nova S) doneće novi veliki pritisak za Tumbakovića, koji je izjavio da je atmosfera u ekipi loša. Teško da bi i pobeda od 5:0 promenila nešto, ali teško je i da se očekuje bilo kakav pozitivan rezultat posle ne odlaska na Euro. Uz sve to, ekipa se "raspada" Kolarov nije ni bio u sastavu protiv Škotske i napustio je kamp ekipe, a još trojica igrača nisu više sa timom. Radi se o Aleksandru Kataiju, Aleksandru Mitroviću i Filipu Kostiću, koji su ostali u Beogradu.

Iako su pojedini beogradski mediji objavili da su se Dušan Vlahović i Nikola Milenković vratili u Firencu, Telegrafu je iz tabora Orlova potvrđeno da su dvojica fudbalera Fiorentine u Budimpešti da konkurišu za nedeljnu utakmicu.

Izvesno je da Ljubiša Tumbaković neće voditi Srbiju u nekim narednim ciklusima kvalifikacija, ali ko bi mogao da ga nasledi? Za sada ima četiri kandidata.

KO SU POTENCIJALNI NASLEDNICI TUMBAKOVIĆA?

FK Crvena zvezda, proslava titule 2016 Foto: MN Press

Miodrag Božović

Deluje da bi Miodrag Božović bio idealan kandidat iz više razloga. Delovao je zasićeno klupskim angažmanima i selektorski poziv mogao bi da bude "pun pogodak" zbog drugačijeg ritma rada, kome sigurno ne bi mogli da pristupe trenutno ozbiljno angažovani ili perspektivni stručnjaci poput Marka Nikolića, Vladimira Ivića, pa i Veljka Paunovića...

Kod Tumbakovića smo videli naelektrisan pristup od početka, a na kraju je otvoreno rekao "da nema potrebe da on bilo koga motiviše". Kod Škota je čini se bilo drugačije, rezultat je to pokazao, a upravo Miodrag Božović bi mogao harizmom da vrati duh Orlovima.

- Sigurno ću jednog dana biti selektor Srbije - rekao je prošle godine Božović, što je potvrdilo da ambiciju ima.

Vladan Milojević Foto: Marko Jovanović

Vladan Milojević

Suvišno je i trošiti reči o uspesima koje je ostvario kao trener Crvene zvezde, sa učešćem u LE i dva u LŠ, ali se čini da Al Ahli Džeda i nije toliki karijerni korak napred, koliko finansijski.

Uz to, Milojević bi u štabu mogao da ima i Milana Kosanovića, asistenta koji "u dušu zna" novozelandske momke, sa kojima je radio u štabu Veljka Paunovića, u pohodu na svetski tron.

Pre dve godine, Milojević je i bio želja Saveza, opipavao se puls, ali do dogovora nije došlo.

Dragan Stojković Piksi Foto: Telegraf

Dragan Stojković Piksi

O Piksiju je već počelo da se "šuška" kada je sa reprezentacijom otišao na gostovanje u Austriji, u mandatu Slavoljuba Muslina. Poznato je da je bio želja vrha FSS-a, ali ni ovde nije došlo do dogovora.

Tada je doduše vodio Gvangžu R&F, a sada bi mogao da se vrati na veliku scenu preuzimanjem nacionalnog tima. Sigurno bi imao motiv više da se dokaže jer je kao trener vodio samo Nagoju i Gvangžu R&F.

Uz to, suvišno je i pričati o imenu Dragana Stojkovića i respektu koji bi izazvao kod igrača.

Savo Milošević Foto: Marko Jovanović

Savo Milošević

Poznat je Savo po nepredvidivosti u svojim odlukama, naprasno je odlučio i Partizan da preuzme, a prethodno je bio na funkcionerskim pozicijama.

Sa Partizanom je ostavio solidan utisak u Evropi, korak ga je delio od evropskog proleća u prošloj sezoni, uzeo je jedan Kup protiv Crvene zvezde, iako je praktično tek preuzeo ekipu u teškom trenutku.

Nedavno je izjavio da ga zanima nastavak trenerskog angažmana, ali van Srbije. To se sigurno odnosilo na klupski rad, pitanje je da li bi poziv starih znanaca iz FSS-a nešto promenio.

Pored ovih imena, često se u ovakvim situacijama provlači Ivan Jovanović, kog pamtimo po blistavim rezultatima sa APOEL-om sa Kipra, koji je svojevremeno senzacionalno uveo u Ligu šampiona.

Deluje da bi idealna opcija bio Veljko Paunović, ali je on trenutno preokupiran ambicijom da uspe u engleskom fudbalu kao menadžer Redinga. U sličnoj situaciji je Vladimir Ivić u Votfordu, Marko Nikolić se u Lokomotivi izborio za poverenje partijama u Ligi šampiona...

Ko zna, možda se Savez odluči za strano ime, tu su još Slaviša Jokanović (ne deluje kao realna opcija), Nenad Lalatović, Nemanja Vidić kao trener početnik...

Video: Tumbaković: Ni snage ni sreće, nismo ličili na sebe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smešno

    15. novembar 2020 | 11:17

    Grof-izgubio nameštenu titulu, Miloje-osvajao nameštene titule, Piksi-nula od trenera, Savo-dupla nula...

  • Patriota

    15. novembar 2020 | 11:30

    Ne kapiram... Decenijama ista priča. Motor produvao, mi menjamo ćelave gume.

  • Pera

    15. novembar 2020 | 11:32

    Kandidati SVE MOJ DO MOJEGA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA