≫ 

"Ne želim da krijem istinu": Matijašević otvoreno o Kolarovu, Tumbakoviću, šta će biti u FSS-u...

Sportski direktor FSS dao intervju za Telegraf gde se još jednom dotakao "slučaja Kolarov" i dodao da za njega pobeda protiv Rusa (5:0) nije nikakvo čudo zato što je pitanje kada će taj tim ponovo igrati

  • 54
Vladimir Matijašević Foto: MNPress

Fudbalska jesen za reprezentaciju Srbije u 2020. godini završena je ubedljivom pobedom nad selekcijom Rusije (5:0) i ostankom u B diviziji Lige nacija!

Međutim, ni to ne može da prikrije činjenicu da je pomenuta jesen bila sumorna zbog onog poraza od Škotske i neodlaska na Evropsko prvenstvo, što i te kako boli i, čini se, tek će kako vreme bude odmicalo.

O tome, "slučaju Aleksandar Kolarov", selektoru Ljubiši Tumbakoviću i onome šta je Srbiji potrebno da igra neku bitniju ulogu na fudbalskoj mapi, dan posle meča sa Rusima, "bez dlake na jeziku", govorio je sportski direktor FSS Vladimir Matijašević koji se najpre dotakao završene grupe u LN.

"Pobeda protiv Rusije nije čudo, ovaj tim je igrao sada i ko zna kada"

- Najveća greška je to što smo mi kalkulisali u Ligi nacija. Nama su Norveška i Škotska bili najbitniji. Sad iz ove perspektive pričam, trebalo je ići iz meča u meč i pobeđivati. Ruse onaj prvi meč i ne računam, jer smo se skupili bez treninga. Protiv Mađarske smo izmenjali ceo tim, ali svesno. Bilo je "da probamo svima da se pruži šansa." I to je kompletna odgovornost svih nas. Ne može tako. Trebalo je da igramo iz utakmice u utakmicu i verovatno bi sa takvim odnosom možda bili i prvi u grupi. Ali to je sada nebitno - rekao je Matijašević i dodao:

Vladimir Matijašević Foto: MN Press

- Evo danas, posle 5:0, čudo! Šta? Šta je čudo? Pobedili Rusiju 5:0. Svaka čast. Ja ne vidim to kao čudo. Jer ovaj tim je igrao protiv Rusije i ko zna kad će. Zato što smo mi takva nacija. Ja pričam iskreno. Nije me briga da li će neko da kaže sutra "vidi ovoga, lupeta." Da su bili tu Sergej, Tadić, Grujić, Kolarov, ovaj tim ne bi izašao na teren.

Iako je od meča sa Škotskom prošlo sedam dana, kod Matijaševića se jasno videla gorčina zbog tog poraza koji je Orlove ostavio bez EP. Kao da ni danas ne može da se pomiri sa tim.

- Posle 5:0 od Ukrajine sve je puklo i došao si na Škotsku što bi verovatno svi ranije potpisali. Samo smo krivi, svi mi u Savezu smo lično krivi. Stručni, štab, treneri i svi ostali oko Saveza. Protiv Škotske su "glave" izgubile utakmicu. Srpske glave. Niko ne može da mi objasni to što smo u produžecima trčali i ginuli, a pre toga nisi mogao da se sastaviš na terenu. To je moj stav. Samim tim smo svi krivi. Morala je da se napravi atmosfera kao pred Norvešku, da ćemo izgubiti - a ustvari smo pobedili.

- Napravila se atmosfera da smo mi prošli Škotsku. To je najveći problem, te utakmice koje ste pobedili iako ih još niste ni odigrali. Ja sam stvarno upozoravao, čak su i ljudi iz sfere fudbala isto to radili. Ja se uvek plašim tih dobijenih utakmica. Od Portugalije i Španije ako izgubite nije smak sveta, ali je za mene katastrofa što smo izgubili od Škotske. Sama ta atmosfera je bila loše postavljena.

- Ko god je došao rekao je "bravo" i "idemo dalje", tako da vi ne možete da promenite 500 ljudi. Tri puta rečena neistina, u Srbiji postaje istina. A ovde je u mesec dana 1003 puta rečena. Zato smo mi i ušli opušteno u utakmicu, uz parolu "lako ćemo." Pa ni sa kim ne možete danas lako, pogotovo ne mi.

Fudbalska reprezentacija Srbije Fudbaleri Srbije pred meč sa Rusijom Foto: Marko Jovanović

- Sreću i prolaz moraš da zaslužiš. Oni su u dva puta od deset penala dali svih deset golova. Nama peti penal promašuje jedan od najboljih igrača koji nas je i doveo tu gde smo bili. To Bog kažnjava i jednostavno je tako. Ja verujem u to i svima će se vratiti kako rade. Tako i meni.

Nastavio je Matijašević u istom tonu.

- Današnji fudbal je samo trka, trka, trka. Možeš da imaš jednog majstora i ostali da trče, ako imaš više njih u ekipi - to je problem. To kad budemo shvatili, biće nam bolje. Zvezda je ulazila u LŠ tako što je Marko Marin bio majstor. S loptom ideš napred i sve nosiš, nema igre u mestu. Danas nema igre u mestu, to ne prolazi. Naši igrači svi u svojim klubovima igraju dobro. Zašto? Imaju gore onih devet okolo koji trče, rade. Principi se znaju. Kod nas baš i ne.

"Potrebno je da jedan čovek vodi sve"

Na pitanje šta je potrebno za te principe, Matijašević je rekao:

Zoran Filipović Matijašević (levo) u društvu Filipovića i Moce Vukotića Foto: MN Press

- Treba vremena! Treba da jedan čovek da uzme palicu i vodi sve i da niko ne treba da se meša. Ja, na primer, ne mogu da budem trener. Ja mogu da dam savet treneru. Trener je šef stručnog štaba koji mora da vodi svlačionicu, sve. Direktor i predsednik su ispomoć treneru. Ako ja sastavljam tim, onda šta će mi trener. To nikome ne treba.

- Ali ako su mišljenja mnogo različita, kao što se kod nas dešava dosta puta, onda ne vidim logiku da sedim tu. Kod nas se neke stvari ne rade kako treba, ali ja se nadam da će se to promeniti. Ja sam za to - jaka ruka i samo vodi. Ne mogu mišljenja da se razlikuju. Predsednik, direktor, selektor, koordinator za mlađe kategorije... Svi moraju usko da sarađuju i imaju slično razmišljanje. Ne isto, ali slično. Ja nimalo ne bežim od odgovornosti.

Vratio se direktor Saveza još jednom na priču o sistemu koji je potreban Orlovima, priču koju praktično zagovara otkako je došao u FSS.

- U današnje vreme u Srbiji svi znaju fudbal, svi su majstori, svi su pametni. Nije lako ni raditi. Šta mi je na umu, ja ću reći. Gledam te mlađe kategorije, mi smo to malo sredili. Doveli smo "nekog" Stolicu, Sašu Ilića, Lešnjaka, Bunjevčevića, Spasića... To su imena koja su igrala fudbal. I pokušavamo da napravimo sistem. Ali on se pravi odozgo. Ne mogu ja da pravim sistem ako ćemo ga stalno menjati. Na vrhu je selektor koji neće od prve konferencije dobijati pitanja da li podnosi ostavku.

- Kad uvedemo u Srbiji da trpimo i da za četiri godine napravimo sistem. Ne moram ja, neka dođe neko drugi. Da me ne shvati neko pogrešno. Danas sam tu, sutra nisam. Ali ako mi neko kaže da napravim sistem, ja ću uzeti da ga napravim. Kao što sam to radio i u Napretku i u Čukaričkom, pokušao u AEK-u... Svuda je bilo rezultata.

"Treba uvesti da cela liga igra u sistemu koji je u reprezentaciji"

Dušan Vlahović Orlovi slave jedan od golova protiv Rusije Foto: Marko Jovanović

Pojednostavio je Matijašević tu svoju ideju i povukao paralelu sa fudbalom koji igraju Belgijanci, nacija koja je zvanično najbolja na svetu po FIFA rang listi.

- Sistem je da kako igra A selekcija, onda treba da igraju sve dole selekcije. Na kraju krajeva, treba uvesti strogo kao Belgijanci - da cela liga mora da igra tako. Hajde malo da se suočimo sa istinom. Prvi put u istoriji imamo predsednika države koji voli fudbal, koji voli sport. I, umesto da to iskoristimo i napravimo neki rezultati sistem, mi ništa ne uradimo. A to je sve zbog tih "srpskih glava." Svi smo pametni.

- Ja ne mogu da budem predsednik Saveza. Mene to ne interesuje, niti to znam. Ja mogu u sportskom segmentu da pričam. I ako mi neko da odrešene ruke, ja ću da radim. Kao što sam radio sa mlađim selekcijama. U A selekciji ja sam pomagao Tumbakoviću jer sam, na kraju krajeva došao posle njega. Odgovornost snosimo svi. Ne samo Tumbaković ili ovaj ili onaj. Kad imaš rezultat, ti si Bog. Posle Norveške pisalo je "Tumbakovićev doktorat", a posle Škotske "Tumbakoviću odlazi." To je sve u mesec dana.

Ljubiša Tumbaković Tumbaković odlazi u svlačionicu posle trijumfa nad Rusijom Foto: Marko Jovanović

- Ja kada sam rekao da treba da se podmlađuje, svi ostali su rekli da nisu za to. Ne kažem ja da su godine bitne, ali ja imam neku svoju viziju. Ja bih tako radio. Onda bolje da odem ako nećemo da radimo, džabe sedim. Pričamo o elanu? Da ne potcenjujem nikog, Filip Stojković je bio u Čukaričkom, Gobeljić i Vukanović u Napretku, Pavkov u Nišu... Ti momci su sa Zvezdom ušli u LŠ, dobili Liverpul. Kako? Želja, htenje, ja od prvog dana pričam da ko neće da igra, neka kaže. Mi se sve nešto ustručavamo. Ime i prezime, svaka čast! Ide plaketa. Ali na terenu se pokaži.

- Meni su se svi smejali za Radonjića kada je došao sa 90 kilograma u Čukarički. Ja sam se kleo u njega. Da se razumemo, on ima još svoje falinke. Ali i protiv Rusije i Mađarske je pokazao da je tu. I pre je pokazivao. E, sad. Koji sistem se igra, bitno je i to.

"Neću da lažem i krijem što se tiče Kolarova, ovo je jedina istina"

Osvrnuo se Matijašević još jednom na "slučaj Aleksandar Kolarov", odnosno kako je kapiten Srbije odlučio da ne igra protiv Škotske.

aleksandar kolarov Matijašević u društvu Aleksandra Kolarova Foto: MN Press

- Istina je da smo se pred meč čuli, tad videli i da je tad rekao da ne može. To je jedina istina. Na kraju krajeva, uzme se listing za telefon i sve može da se vidi ako ćemo već da idemo na poligraf. Šta krijemo? Ja njega nisam optužio. Desilo se šta se desilo. Prvo, nije trebalo ni da dolazi. Povređen si, onda nema potrebe ni da dolaziš. Tri treninga je odradio sa našom medicinskom službom. Ja nisam znao za te detalje da je pružio ruku Konteu i da mu je trener rekao da igra ako ništa ne bude na magnetnoj rezonanci. Ja da sam to znao u sredu, mi bi onda zvali tamo i pokušali da intervenišemo. A ne u četvrtak u 17 časova da se sazna. Nema laži.

- Ja sam se s njim čuo i posle Mađarske. Ništa tu nema loše. On je legenda i glupo je da pričam bilo šta loše. Da se sve desilo - desilo se! Možemo li mi to da sakrijemo? Pa, ne možemo! Hoćemo li? Neka neko sakriva, ja neću. Ja sam otišao i Tumbakoviću rekao to, to i to i da ne može da igra. Tu nema laži.

- Tumbaković je selektor, on štiti svoje igrače i radi svoj posao. Ja neću da lažem. Mogu danas da odem! Ne sutra, već danas! Ali nemam razloga. Mi ne koristimo ništa što nam je ponuđeno i šta imamo. Samo se bavimo spletkarenjima i pričamo o nekim klanovima. Klanovi? Posle svake bitke, kada padneš, prave se klanovi. Sve dok držiš kako treba, klanovi ne mogu da se prave. Ti ih držiš i počistiš.

Šta će biti sa Tumbakovićem?

Vladimir Matijašević Matijašević i Tumbaković pred jednu od konferencija FSS Foto: MN Press

Postavlja se i logično pitanje hoće li Tumbaković biti selektor i dalje, uz napomenu da ima još godinu dana ugovora i sve češće priče da je već bivši.

- Ne mogu ja da pričam o smeni selektora. Ja sam došao u FSS posle njega. Tumbaković je odradio šta je mogao, njegov rad će oceniti stručne službe. Najpre da se vidi šta će biti u Savezu. Zakazana je Skupština za 20. decembar. Tek posle možemo da pričamo o nekim stvarima.

- Mogu da kažem kao što sam i njemu rekao: "Daj šefe da probamo da pobedimo Rusiju sa igračima koji su ostali, pa ćemo da vidimo posle." I to je pokazatelj nečega kako treba da se radi. Ja sam sa Tumbakovićem prijatelj, tako da ne želim da komentarišem nešto posebno. Bilo je stvari koje su super odrađene, stvari koje nisu dobre... Ali nema tu alibija, ni za mene ni za njega, ni za koga. Alibi ne postoji. Šta i kako će biti? To će se sesti i pričati na višem nivou - rekao je Matijašević.

Negde tokom razgovora pojavilo se i otvoreno pismo Nemanje Vidića koji je oštro udario po FSS, ali Matijašević, koji je sa nekadašnji asom Mančester junajteda delio svlačionicu, nije želeo da se bavi tom temom.

- Nemam komentar - poručio je Matijašević za kraj razgovora tokom kog se dalo primetiti da se nije pronašao u tim rečima koje je Vidić napisao u pismu.

Video: Tumbaković: Ni snage ni sreće, nismo ličili na sebe

(Mario Marić/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Severac

    19. novembar 2020 | 15:50

    Pa da, igrao je taj tim sada i ko zna kada , jel će opet menadžeri da određuju ko igra. Šta je falilo timu sinoć, šta breee? Odbrana , tri štopera, prava štopera ....Vezni red svi na svojim pravim pozicijama ( vi im inače uvek menjate pozicije u reprezentaciji u odnosu na klubove)...Napad, dva špica.... I što da opet ne igraju zajedno zbog nekih istrošenih Tadića, Kolarova, Kostića itd itd... Samo Đuričića dodati startera. Pojma nemaš Matijaševiću.

  • Majo

    19. novembar 2020 | 16:45

    Jel moguce da se svi u fss toliko brane, ajmo svi napolje

  • DG294

    19. novembar 2020 | 16:24

    Pa tebe Matijaševiću treba prvog najuriti...pa Kokezu i selektora koji se ništa nije pitao nego mu drugi sastavljali tim!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA