≫ 

Kokain ga razorio, klanjali mu se kumovi mafije: Maradonina ispovest o porocima koji su ga uništili

Imao je svet pod nogama, ali je otišao stranputicom i to ga je na kraju koštalo života

  • 16
Dijego Maradona

Printscreen: Youtube/HBO

Svet plače za Dijegom Armandom Maradonom, koji je preminuo u Argentini posle srčanog udara u 60. godini života. Ovakav fudbaler i ovakva glava se jednom rađaju! Bio je talenat kakav se verovatno više nikada neće roditi, ali i verovatno najkontroverznija ličnost u istoriji fudbala.

Svakome ko voli fudbal ova vest će teško pasti. Iako je Maradona bio narušenog zdravlja, a nedavno je imao i operaciju na srcu od koje se, prema izveštajima medija oporavljao uspešno, mnogi su verovali da će Bog pomilovati "božiju ruku".

Nažalost, 25. novembar ostaće upisan crnim slovima u istoriji fudbala kao dan kada je otišao po mnogima najveći fudbaler svih vremena i najveći talenat koji je ikada hodao zemljom.

Imao je svet pod nogama, sa Argentinom je bio prvak sveta 1986. godine u Meksiku, čovek je koji je postigao dva najpoznatija gola svih vremena (božija ruka i drugi gol protiv Engleza kada je predriblao čitav tim Gordog Albiona na Mundijalu 1986), doneo je Napulju jedine dve titule u istoriji, obožavao ga je gotovo ceo svet, a u Napulju i Buenos Ajresu je bio bog lično! Dan danas u gradu podno Vezuva ima i crkvu u njegovu čast.

I mafija u Italiji mu se klanjala, bio je reodvan na okupljanjima članova Kamore, koja mu je i nabavljala prvoklasnu "robu" i "belu ženu" koju je upoznao i koja ga je odvela na stranputicu, a koja mu je na kraju toliko narušila život da ga je i odvela u smrt.

Bio je obožavan i od strane legendarnog kubanskog lidera Fidela Kastra.

Maradona je u velikoj ispovesti svojevremeno priznao sve pred bogom, o kokainu, pucanju na novinare, crkvi i homoseksualcima...

Ovako je pričao o kokainu i drogiranju...

 

Dijego Armando Maradona

Dijego Maradona / Foto: Guliver/Gustavo Garello/Jam Media/Getty Images

- Bio sam narkoman, ja sam narkoman, i uvek ću biti narkoman svima - rekao je svojevremeno 1996. godine Maradona aludirajući na to da se konzumentima opojnih droga nikada ne oprašta od strane javnosti.

I nedavno je pričao o tom poroku zbog kojeg je njegova karijera strmoglavo propala posle perioda u Napoliju. Nakon što je 1991. godine bio pozitivan na kokain, dobio je 15 meseci suspenzije, a sve je krenulo nakon Svetskog prvenstva 1990. u Italiji, kada je posle penala sa Argentincima izbacio Italiju baš u Napulju u polufinalu Mundijala.

Više niko nije žmurio na njegove veze sa mafijom, u jednom momentu je snimljen njegov telefonski razgovor sa članovima Kamore kako naručuje dve prostituke u 03.40 ujutru. Medijski je proganjan, sudski procesuiran, pa je odlučio da napusti Italiju ubrzo. Kada je dolazio, imao je sjaj u očima i širok osmeh, a kada je odlazio, bio je to čovek kome su slava, mafija i droga uzeli dušu. Od tada, više ništa nije bilo kao pre.

- Kada sam se drogirao, nisam imao ništa, bio sam zombi. Prvi put sam ga probao u Evropi 1982. godine. Imao sam 22 godine. Bilo je dovoljno... da poverujem da sam živ. Probao sam drogu u fudbalu, jer svuda ima droge. Znate li šta sam radio da se "podignem" i da me niko ne vidi? Nisam palio svetlo. Otišao bih u kupatilo sa isključenim svetlima. Kao i u vreme kada sam bio u kupatilu kod kuće i spremao se... Odjednom, Dalma je zakucala na vrata. Umalo sam umro. Bio sam zavisnik od droge, ja sam narkoman i uvek ću biti narkoman za sve. Zbog toga što narkomanima ništa nije oprošteno.

Kada je drugi put bio pozitivan na kokain na Svetskom prvenstvu 1994. godine u SAD, pravdao se da kokain ne pomaže da igraš bolje na terenu i da je beskoristan u tom smislu.

- Uzimao sam drogu tokom karijere, ali nikada je nisam koristio da bih sebe stimulisao. Oni koji kažu da vas kokain stimuliše, ne znaju ništa. Ako uzmete kokain da igrate fudbal, ne možete da igrate. Kokain nije dobar da budete bolji na terenu. Beskoristan je za život, beskoristan... - rekao je 1996. u časopisu "Gente".

Zanimljivu izjavu dao je i našem reditelju Emiru Kusturici, koji je snimao dokumentarac o njemu.

- Emire, znaš li kakav bi ja fudbaler bio da nisam koristio kokain?

O pucanju na novinare

 

Dijego Maradona

Printscreen: Youtube/HBO

Nije samo droga nešto što je pratilo Maradonu kada je u pitanju ponašanje van terena. Bio je temperamentan i neukrotiv, često je imao i fizičke sukobe, a svojevremeno je i pucao na novinare. Nakon što su 1994. godine stražarili ispred njegove kuće, ne bi li zabeležili bilo šta škakljivo i ekskluzivno, Maradona je uzeo vazdušnu pušku i pucao je na njih kako bi ih rasterao ispred svoje kuće.

I 2013. godine je imao još jedan sukob s novinarima. Ovoga puta sa fotografom El Munda, koga je šutirao i gađao kamenjem.

- Sišao je s cigaretom u ruci i počeo je da nas vređa, dok smo još slikali, počeo je da traži kamenje na zemlji i da nas gađa. Kako smo nastavili da ga fotografišemo, prišao je i šutnuo mog kolegu - opisao je svojevremeno fotograf El Munda.

Maradona je svojevremeno i tokom igračke karijere dobio suspenziju zbog fizičkog sukoba, kada je pretkukao Migela Anhela Solu, fudbalera Atletiko Madrida u finalu Kupa kralja sa Barselonom. Dobio je tri meseca suspenzije, ali je nije odslužio, jer je otišao za Napulj tog leta i tamo napravio najlepši deo svoje fudbalske karijere i priču koja nikada neće izbledeti, iako je kokain učinio da se prekine na najgori mogući način.

O crkvi i homoseksualcima

 

Dijego Armando Maradona 1994

Foto: Guliver/Simon Bruty /Allsport

Dijego je uvek bio bez dlake na jeziku, nije se libio da kaže ono što misli, ma koliko to nekoga uvredilo ili moglo njemu lično da napravi problem. Tako je i sa Vatikanom, gde je ironično pričao o tome koliko crkvena država ima zlata.

- Kada sam ušao u Vatikan i video svo to zlato, postao sam vatrena kugla.

Zanimljivu opasku imao je i na račun homoseksualaca.

- Protiv homoseksualaca? Ne, uopšte! Bolje je da postoje, jer na taj način ostavljaju više slobodnih žena za nas koji smo pravi muškarci - rekao je Maradona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mojo

    25. novembar 2020 | 18:06

    Super tekst, pohvale za redakciju. Kad pročitaš ovo i uporediš sa ovim današnjim bezličnim seka persama koje zovemo fudbalerima...adios, Dijego.

  • Bogdan Kotarlic

    25. novembar 2020 | 18:32

    Zbogom legendo, bio si najbolji fudbaler svih vremena. Pocivaj u miru!

  • Dragan

    25. novembar 2020 | 18:03

    Večna ti slava kralju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA