Tri anegdote Linekera koje opisuju auru Dijega: Uništio nas je golom, a ja sam mu umalo aplaudirao!

Bivši engleski fudbaler Geri Lineker tvrdi da je Dijego Maradona najbolji igrač njegove generacije i to potvrđuje kroz nekoliko ličnih iskustava sa Argentincem

  • 1
Dijego Diego Maradona

Foto: Tanjug/AP

Maradona je u sredu 25. novembra preminuo u šezdesetoj godini, nepunih mesec dana (30. oktobar) nakon što je ušao u sedmu deceniju života.

El Pibe je podlegao posledicama srčanog udara u rodnoj Argentini, gde je u poslednjih godinu dana radio kao trener Himnasije La Plate.

Lineker za BT Sport prepričava koliko je zanimljiv Maradona bio kao lik i koliko je jaka bila njegova harizma.

Istovremeno se priseća i sa koliko je energije raspolagao, koliko ga je publika volela i konstatuje da nikad nije video nekoga ko kontroliše loptu kao što je to umeo Dijego.

- Otišao sam na jednu utakmicu, nikad to neću zaboraviti. Boka Juniors je igrala. On tamo ima svoj boks i bio je tamo sa porodicom. Stajao je tamo, atmosfera je bila neverovatna. Ćerka ga je držala, vrištao je sa balkona i ona ga drži da bukvalno ne bi pao sa balkona. Imao je neverovatnu strast prema igri - počeo je Lineker svoju priču.

Geri se prisetio i situacije kada je igrao u timu sa Maradonom na jednoj revijalnoj utakmici i kada je Maradona zasenio sve ostale velike zvezde tog vremena.

- Nikad nisam mislio da ću ikad u životu videti nikoga ko će prići makar i blizu što se tiče spretnosti sa loptom. Naravno, tu je Lionel Mesi koji je sličan na mnogo načina... Ali Dijego je bio neponovljiv. Igrao sam i sa njim na pola jedne revijalne utakmice. Svi koji su bili na toj utakmici, a bilo je strašnih imena poput Platinija i ostalih, svi su bili u Dijegovoj auri.

 

- To što je radio u svlačionici na primer. Sedeo je tamo i pimplovao nekih pet minuta na levom stopalu. Izveo je nešto neverovatno i na terenu, jednu od najluđih koje sam video na igralištu. Pimplovao je sve do centra igrališta, a onda je tako opalio loptu uvis i čekao, ona je pala i opet ju je raspalio. I tako 13 puta, a pomerio se svega tri koraka. Probali smo to kasnije u Barseloni i najbolje što je neko mogao je tri. I svi su već kod trećeg trčali uveliko. Ništa nisam slično video i da neko ima toliki magnet za loptu - kaže Lineker.

Prisetio se i bolne 1986. godine kada je Engleska ispala od Argentine u četvrtfinalu Svetskog prvenstva porazom 2:1. I, premda jedan gol Argentine i dan danas izaziva rasprave kao plod snalažljivosti, lukavstva, ali ne i fer-pleja, drugi je bio plod čiste magije trenutka i nezapamćene fudbalske inspiracije Maradone.

- Te 1986. je bio nemoguć za čuvanje. Svi znamo za "Božju ruku" i sve to, ali drugi gol koji je dao na toj utakmici. Morate da shvatite da je teren na stadionu Asteka bio užasan. Donet je neposredno pre i onda kad stanete na jedan deo terena, stopalo vam samo propadne. I da vi uzmete loptu, onaj okret na liniji centra i da onda prođete kao on, to je bilo nešto neviđeno. Najbliže sam tada bio u životu da nekom drugom aplaudiram što mi je dao gol. Ali naravno nisam, jer su nas svakako uništavali kod kuće - rekao je Lineker.

Video: Smrt fudbalskog Boga potresa svet: Umro Dijego Armando Maradona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA