≫ 

Sve zbog Bregzita: Nova pravila za odlazak srpskih fudbalera u Premijer ligu na snazi od 1. januara

Nekoliko promena implementirano je u novi fudbalski zakon Engleske, koja, od nove godine, prestaje da bude član Evropske unije

  • 2
FC FK Mančester Junajted -Bašakšehir

Foto: Tanjug/AP

Volja građana Velike Britanije da ova zemlja istupi iz članstva u Evropskoj uniji donela je promene i na fudbalskom planu, one su usvojene od strane najviših državnih instanci, a stupaju na snagu od 1. januara 2021. godine, prenose engleski mediji.

Reč je o uslovima radnog odnosa stranih fudbalera u Velikoj Britaniji koji će, zbog Bregzita, sada biti neznatno pooštreni. Ne važe više pravila koja su bila na snazi za zemlje EU, a jedna od najznačajnijih promena je ta što engleski klubovi više neće moći da potpisuju fudbalere pre navršenih 18 godina.

Takođe, prema novom zakonu, engleski klubovi ne smeju da angažuju više od tri igrača ispod 21 godine po prelaznom roku.

Bregzit, slavlje, London

Foto: Tanjug/AP

Prema zajedničkom sporazumu najviših domaćih fudbalskih autoriteta, Fudbalske asocijacije Engleske (FA), Premijer lige (PL) i Engleske fudbalske lige (EFL), koji je zvanično usvojen od strane engleske vlade, fubaleri koji dolaze iz zemalja Evropske unije, kao i oni izvan Evrope (važi i za srpske igrače), tek po odobrenju radne dozvole moći će da potpišu ugovor sa engleskim klubom.

Radne dozvole igračima će se izdavati na osnovu njihovog rejtinga, dakle u obzir će se uzimati broj igara u nacionalnom timu, i u seniorima i juniorima, liga iz koje dolazi, kontinuitet igara u reprezentaciji, minutaža i pozicija.

Za ostvarivanje prava na radnu dozvolu, samim tim i potpis za bilo koji engleski klub, igraču je potrebno da ima 15 bodova.

Primera radi, svaki igrač koji je odigrao 70 posto utakmica za nacionalni tim u periodu od dve uzastopne godine, i to za reprezentaciju koje je u prvih 50 na svetu po FIFA rang listi, stiče uslov za dobijanje radne dozvole, odnosno već ima neophodnih 15 bodova.

Zapravo, što je reprezentacija koju predstavlja bolje plasirana na FIFA rang listi, čak i ne mora da ima propisanih 70 posto odigranih mečeva. Može i 60 posto ako dolazi iz reprezentacije koja je od 21-30. na svetu. Ako je selekcija pozicionirana od 11. do 20. mesta, potrebno mu je 40 posto odigranih utakmica, a igrači koji dolaze iz Top 10 selekcija sveta mogu imati i 30 posto odigranih mečeva u dve vezane godine - i time stiču pravo na radnu dozvolu.

Video: Filip Stuparević: Odbio sam Zvezdu i Partizan, hoću u Premijer ligu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoka

    2. decembar 2020 | 10:45

    To je neverovatno. Kada im odgovara da budu Velika Britanija, tada se tako i ponašaju. Oduvek su imali pisebne fudbalske reprezentacije ) Engleska, Škotska, Vels, Severna i Republika Irska ), a timovi bili sastavljeni od igrača iz svih zemalja. Lobi u UEFI je ćutao na sastave klubova jer su, gle čuda, Britanci. Nijedan klub nije kažnjen zbog prekobrojnog broja stranaca. Formiranjem EU još više to razvilo, pa je primera radi FK Arsenal u jedmom momentu na terenu imao samo jednog Engleza. Sada Engleska fudbalska feferacija propisuje pravila ko može dobiti radni vizu. Isključivo provereni reprezentativci nelih zemalja, ali o broju stranaca ni reči. Posle prvog januara Francuzi, Španci, Italijani, Portugalci...( igrači iz zemalja EU ) biće stranci ali izgleda da u Engleskoj to neće važiti. Sramno ponašanje Engleza povodom smrti Maradone, pominjanjem " božje ruke " je u više nego licemerno. Nemački navijači nikada ( u novije vreme ) nisu potencirali 1966 godinu, kada je Englezima u finalu SP protiv Nemaca, priznat nepostignut gol, koji im je otvorio vrata do sada jedine titule prvaka sveta ( a i dalje, sem ako ponovo ne budu organizatori ). Kolevka fudbala je kolevka mahinacija i korumpiranosti, što se iz dana u dan potvrdjuje.

  • David

    2. decembar 2020 | 11:03

    Zad ce tek u repku ko god stane u red

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA