≫ 

Liga šampiona menja format: Procurio novi plan sa 10 mečeva u grupnoj fazi i bez zimske pauze!

Elitno takmičenje u novom, promenjenom, izdanju kreće od 2024. godine

  • 4
Liga sampiona Foto: Tanjug/AP

Prvorazredno evropsko klupsko takmičenje, Liga šampiona, nalazi se pred velikim reformskim promenama, prvim posle deset godina, koje potencijalno mogu doneti još više uzbuđenja, još veću draž i još bolji i kvalitetniji fudbal.

Pisalo se već o promeni formata takmičenja, nije to novost, ali je u međuvremenu grupa najmoćnijih klubova navodno zapretila izlaskom iz UEFA Lige šampiona i formiranjem Supelige, i o tome je bilo reči, pa se i sve izvesnija promena formata takmičenja, koja je ovih dana na dnevnom redu fudbalskih autoriteta, može tumačiti i kao čin uslišenja volje najvećim klubovima Evrope.

Kako bilo, brojni relevantni engleski mediji (The Times, Telegraph), u sredu su preneli informaciju da čelnici Evropske fudbalske federacije uveliko zagovaraju format takmičenja u kojem bi jedan tim igrao 10 utakmica u grupnoj fazi.  

Navodno, prema navodima istih izvora, UEFA bi ove nedelje trebalo da održi niz sastanaka na temu promene formata takmičenja, koje bi, ako se usvoji, trebalo da zaživi 2024. godine, kada, zvanično, prestaje da važi aktuelni.

Zbog čega promena formata?

Cilj prelaska na više utakmice za svaki tim u grupi je da se upravo u takmičenje po grupama, dakle pre nokaut faze, unese veća neizvensot. Imamo, i imali smo vrlo često slučajeve godinama unazad da jedan, nekad čak i dva tima u grupi, i dva kola pre kraja obezbede prolaz dalje, što bi se u novom formatu svelo na minimum.

Primera radi, upravo je takva situacija trenutno u grupama C, E i G, gde su klubovi poput Mančester Sitija, Porta, Sevilje, Čelsija, Barselone i Juventusa, obezbedili plasman u nokaut fazu - dva kola pre kraja.   

Prema novom planu, cilj je da svaki tim odigra dodatne četiri utakmice na trenutnih šest, što znači isto tako da bi se takmičenje produžilo u januar i februar, dva meseca koja su do sad bila rezervisana za pauzu u takmičenju.

Samim povećanjem broja utakmica, grupa, koja će i dalje brojati četiri ekipe, dobiće na atraktivnosti i na neizvesnosti, da ne govorimo o finansijskom potencijalu i za Ligu šampiona, i za same klubove, od dodatnog broja utakmica.

Zna se već i da će četiri dodatne utakmice za svaki klub u grupi biti dodate na osnovu žreba.

Naravno, sa "ukrštanjem" klubova još u grupnoj fazi imaćemo na raspolaganju daleko veći broj derbija velikih klubova, svaki od tih klubova bi po novom formatu imao potpuno drugačiji put ka plasmanu u nokaut fazu i definitivno će novi sistem, kako se već može pretpostaviti na osnovu prve skice, osvežiti takmičenje.

Champions League, Liga šampiona, lopta logo Foto: Tanjug/AP

Razmatra se i "Švajcarski model"

"Švajcarski sistem", ako se usvoji, definitivno bi najviše promenio format, bila bi to Liga šampiona koja ne bi ličila na sve dosadašnje.

Prema tom modelu, 32 ekipe grupne faze Lige šampiona bile bi smeštene u jednu diviziju i rangirane po UEFA koeficijentu. Odigrali bi osam do 14 utakmica, uz raspored na osnovu pozicije na rang listi.

Napomena je da svaka ekipa ne bi igrala međusobno.

Najboljih osam timova kvalifikovalo se ne samo za osminu finala već i za grupnu fazu sledeće godine, dok bi preostalih 16 učesnika razigravalo za grupnu fazu naredne sezone.

Utakmice osmine finala takođe bi bile zasnovane na konačnim pozicijama u grupnoj fazi.

Video: Mesi unezveren u kolima dok su ga navijači okružili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    2. decembar 2020 | 12:36

    Ligu sampiona trebaju da igraju samo sampioni a ostali nek igraju ligu evrope tako bi i drugo takmicenje bilo jako i imalo smisla a ne ovako samoion evrope bude klub koji nije sampion u svojoj zemlji

  • YYY

    2. decembar 2020 | 12:31

    Vise od dosade ne znaju sta da smisle...

  • Oki

    2. decembar 2020 | 13:56

    Ma lepo je 1- 2 god posle se čovek zasiti i utakmica i sve kap primer Euroliga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA