Kakav je novi sistem stvorio Dejan Stanković u Zvezdi i šta je bilo najvažnije za proleće u Evropi?

Ili ti kako je Zvezda od javašluka na terenu tokom kvalifikacija stigla do disciplinovane ekipe koja zna da igra i lepo i na rezultat

  • 11
Dejan Stanković

Foto: crvenazvezdafk

Težak i trnovit put, barem onaj evropski, prošla je Crvena zvezda za samo tri i po meseca! Put koji se može svrstati u "klasična srpska posla" da za vrlo kratko vreme od pljuvanja stignemo do dizanja u nebesa!

Ne računajući to prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Evrope iz Gibraltara, crveno-beli su već 25. avgusta morali da se suoče sa žestokim napadima koji su dolazili skoro sa svih strana. Uprkos tome što je Tirana poražena u gostima (1:0) i što je obezbeđeno to 3. kolo.

Međutim, navijačima Zvezde najviše je smetalo to što je za prolaz protiv ne toliko jake Tirane najzaslužniji bio Milan Borjan i što je crveno-bele samo Bog spasio tako što je "sišao na minut" kod gola Tomanea, dok je veliki broj grešaka na tom meču nekako zamaskiran.

Očekivalo se više protiv Omonije, očekivao se prolaz u plej-of. Pogotovo što je žreb bio naklonjen srpskom šampionu. Ali, donekle kukavička igra i kockanje da se dosta ranije ne kupi kršten napadač doveli su do toga da Zvezdi ovoga puta sreća okrene leđa tokom penal serije.

Kipar je nedugo zatim bio taličan Zvezdi za ulazak barem u grupnu fazu Lige Evrope! Ratno stanje preselilo je meč sa Araratom iz Jermenije na stadion Omonije - ponovo, s tim da su crveno-beli ovoga puta isti napustili trijumfalno. Međutim, i tada se srpski šampion igra sa živcima navijača.

Od sigurnog vođstva rezultatom 2:0, koji je doduše stigao i ne tako sjajnom igrom, Zvezda je došla u situaciju da ponovo strepi hoće li meč otići u produžetke. Ili, još gore, u novu penal seriju.

Jeste da su crveno-beli protiv jermenskog šampiona najviše ličili na tim, ali su imali tih 10-15 crnih minuta pri rezultatu 2:1 koje su mogli skupo da plate. Otuda i nisu čudili komentari, kako navijača tako i struke, da će jače ekipe u grupnoj fazi kažnjavati ovakve propuste.

FK Crvena zvezda - FK Hofenhajm

Foto: MN Press

Možda bi i kažnjavali, ali je Dejan Stanković napravio sjajan posao i od ekipe koja je na mišiće preživela kvalifakcije došao do toga da obori rekord srpskog fudbala i da već posle 5. kola sa dvocifrenim brojem bodova obezbedi nokaut fazu.

Neke stvari su verovatno trebale i da "legnu", da nadođu što bi se reklo žargonskim rečnikom, ali nema sumnje da se u rezultatima Zvezde vidi pečat mladog stručnjaka koji je tokom igračke karijere učio od velikih stručnjaka. Zato i nije čudo što za remi sa Hofenhajmom kažu da je stigao na "Murinjovski način."

- Ne gledam na lepotu. Ne zanima me lepota. Zanima me rezultat. Dobro smo stajali na terenu. Oni su jedna ozbiljna, dominantna ekipa. To se vidi. Igrali su bez par igrača, ali to se nije video na terenu. Svaka čast svima, ali ne može lako da se ide u nokaut fazu Lige Evrope - jasan je bio Stanković u četvrtak veče.

FK Crvena zvezda - FK Hofenhajm

Foto: MN Press

Ono što svakako odvaja onu Zvezdu sa početka sezone i ovu trenutno jeste ta disciplina u igri. Videlo se to još u Nemačkoj kada je, na žalost crveno-belih, sitnica bila dovoljna da se "pukne." Prva prava greška i odmah je primljen gol.

Greške su sastavni deo igre, s tim da je Zvezda svoje smanjivala iz dana u dan. Tako su one protiv Libereca i Genta bile minimalne, vrline su bile dominantnije od mana, te su ostavrena dva vezana trijumfa (5:1, 2:1).

Gol u prvom minutu meča sa Gentom u Belgiji jeste umnogome uticao na razvoj događaja na terenu, ali smo prethodnog četvrtka videli taktičku perfekciju igrača Zvezde. A ova Dekijeva Zvezda očigledno zna da igra na rezultat, čak i kada trener od njih zahteva promenu formacije i uvođenje one koju praktično nisu nikada ni igrali.

Igrači očigledno veruju Stankoviću, što pokazuju i primeri Alekse Vukanovića i El Fardu Bena. Dvojice krilnih napadača koji su na poslednja dva meča igrali praktično bekove. I ne samo igrali, već i odigrali za tim. Pazite, nije mala stvar za igrača da napravi toliku rotaciju, pogotovo što smo u prošlosti čak i u reprezentaciji imali slučajeve gde igrači nisu hteli da se žrtvuju za kolektiv.

FK Crvena zvezda

Foto: AP/Tanjug

Veruju igrači Stankoviću, ali očigledno i on veruje njima. Pogotovo ovoj mlađoj gardi koja mu se odužila na pravi način. Ili barem koliko je mogla u ovom trenutku. To međusobno poverenje verovatno je i jedan od glavnih razloga Zvezdine dobitne formuleu grupnoj fazi.

Naravno, uz pomenutu disciplinu koja od crveno-belih kao da je napravila onaj Inter iz 2010. godine - kada su Neroauzuri sa Murinjom na čelu uzeli tripletu. Pre svega zbog toga što se tačno znalo ko šta radi na terenu.

- Svi smo starteri, svi igramo odbranu. Napad prvi mora da pogine, posle veza i odbrana, a onda Borjan da nas spasi. Ovde ako malo zakasniš, protivnici te odmah kažnjavaju - objasnio je Stanković verovatno i suštinu Zvezdinog uspeha u grupnoj fazi LE.

Da li će to biti dovoljno i za nešto više u noakut fazi, ili crveno-beli moraju još da se nadograde, videćemo već u februaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Box

    4. decembar 2020 | 11:36

    Cele jeseni samo jedan poraz .Bravo.

  • Nemke

    4. decembar 2020 | 12:13

    Kidamo bre! A ovi sto veruju da je liga namestena su ili slepi ili glupi, verovatno ovo drugo. Ej bre, prvi put u istoriji evropskih takmicenja, hofenhajm nije dao gol jednoj ekipi, a videlo se koliku zelju imaju, tranzicija je opasna, ovo je bilo prvi put da vidim zvezdu da se bore, da igraju svi ko jedan. Mozda nije lep fudbal, ali ko te pita bitni su rezultati. Sanogo igracina, I mozete da pricate sta hocete, on je covek tu da kvari igru protivnika, kao sto je nekad bio Gatuzo. Da li stvarno mislite da jedan Rad, Javor ili bilo koji tim moze da dobije ovakvi Zvezdu, tesko boga mi. Prolece obezbedjeno kolo pre kraja, pa gde ces bolje, ima da gledam utakmicu protiv Slovana, pijuckam pivo i uzivam.

  • Cigi

    4. decembar 2020 | 12:13

    Negde duboko u sebi mi nešto govori, da smo sinoć bili kompletni, mogli smo možda i do pobede. Po meni su najviše falili Rodić, Ivanić i pre svega Katai. Relaksirali bi se malo Ben i Kanga. A po meni je najveći promašaj Spiridonović. Kao da Zvezda ne može ni jedan prelazni rok da prođe bez nekog teškog promašaja od pojačanja. Dok je igrao, mi smo igrali u stvari sa 10 igrača. Pa on se ne snalazi ni u domaćem prvenstvu, a kamoli sa stranim timovima. Vukanović je za njega Pele. Spiridonoviću na zimu, čisti papiri i nek ide gde zna. Ili ga poslati na pozajmicu u neki domaći klub. Ali iz superligaškog društva. Recimo Rad. Ako ga neko u opšte i hoće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA