≫ 

Dejan Savićević prvi put govorio o Zvezdi i Milanu: Prisetio se magle, revanša i promašenog penala

"Genije" evocirao uspomene na kultnu utakmicu iz novembra 1988.

  • 5
Dejan Savićević

Foto: Arena Sport

Posle 32 godine žreb za 1/16 finala Lige Evrope spojio je Crvenu zvezdu i Milan. Drugi su igrači, drugo je takmičenje, a dok 18. februara stari rivali ne ukrste koplja, svi će se prisećati onog čuvenog duela, duplog revanša, kako ga mnogi zovu iz novembra 1988. godine.

Zvezda i Milan imaju mnogo toga zajedničkog, bili su i prvaci Evrope i sveta, a prva asocijacija za oba kluba je Dejan Savićević. Čuveni "Genije" je gostujući u emisiji "Teme do Arene" na televiziji Arena Sport evocirao uspomene na onaj beogradski duel kada su "Rosoneri" prošli dalje na penale.

- Dupli revanš, kako ga ja zovem. Igrali smo dve utakmice, bili smo ravnopravni. Otišlo se na poluvreme rezultatom 0:0. Na izlasku na putu ka svlačionici video sam da magla počinje, znao sam da se utakmica neće završiti. U tih 10-15 minuta pauze sam video da se neće odigrati meč do kraja. Ja sam dao gol početkom drugog, oni su imali crveni, igrali smo 11 prema 10 i uveren sam da bismo prošli - istakao je Savićević.

Ispada da su četiri minuta nedostajala da se utakmica prizna i Zvezdi dodeli pobeda?

- Pravila su bila tada da ako se odigra 68 minuta, da se meč registruje postignutim rezultatom. Tad je bilo i pravilo da ako se ne odigra odmah onda za 14 dana. U današnje vreme to je nemoguće, u moje vreme bilo je više slobodnih termina. Zvezda je odlučila da se igra sutra. Milan je bio mnogo bolje pripremljeniji od nas, Gulit je igrao i drugu utakmicu. Imali smo rezultat 1:1, imali penale, ali nismo imali sreće.

Piksi je tada dao gol Đovaniju Galiju u ponovljenom meču, ali je nekoliko puta kasnije istakao da je Savićević bio jedini igrač koji je uvek umeo da ga proigra.

- Darko Pančev i ja smo u tom periodu otišli u vojsku, ali su nam davali da izlazimo i igramo utakmice. Darko je bio dobar vojnik, ja sam bio fizički prisutan samo u kasarni, glava je bila vani. Ja sam imao te poteze koji odlučuju, Piksi ih je imao, Mirko Vučinić ima taj potez, meni je bilo lako, dao sam mu mojom jačom levom nogom pas, a on je šutnuo sjajno svojom slabijom i dao lep gol. Šeki (Dragoslav Šekularac) je tu odigrao važnu ulogu. Stavio nas da budemo cimeri godinu dana, disali smo kao jedan.

Jedan od retkih penala koje ste promašili u karijeri bio je taj protiv Milana?

- Kod penala mi se desilo, a i kasnije u karijeri nekoliko puta, da su mi stopala promrzla. Taj dan je bio hladan u Beogradu. Ja sam izvadio uloške pre utakmice, a kada sam šutnuo penal, bilo mi je hladno. Bilo je nezgodno, ja sam se vratio iz vojske, golman otišao u jednu stranu, ja šutirao u drugu. Desilo se... I Marko van Basten jedan od najboljih igrača na svetu je šutirao 22/23 penala. Ružna stvar penala je što se uvek ljudi sećaju promašaja. Svi kažu penal je lako dati, ali zakon brojeva, neko mora i da ga promaši. To je sport, neko ga je morao promašiti, taj put smo bili ja i Mrkela. Nezahvalno je šutirati penale.

Da li bi se Zvezdi desio Bari da nije gubila od Briža, Kelna i Milana?

- Za moju generaciju je taj Keln bio najvažnija lekcija. Pobedili smo u Beogradu s 2:0, a tamo smo izgubili s 3:0. Prvo poluvreme smo igrali odlično imači šansi i šansi, došlo je do opuštanja. Onda na 2:0 Prosinečki ona istorijska šansa, dosta stvari se sklopilo da smo ispali. Znali smo da smo izgubili dobijeni prolaz, ali nas je to kasnije održavalo. Ušli smo relaksirano, mislili smo lako ćemo. Ali i kada smo dobili Rendžers u Beogradu godinu dana kasnije sa 3:0 drhtali smo dok Darko nije dao onaj gol. Taj Keln je bila važna lekcija.

Savićević na kraju ne krije i da mu je drago što je ostavio veliki trag u Milanu.

- Drago mi je što sam ostavio trag u tako velikom klubu. I posle mog odlaska klub je osvojio Ligu šampiona. Sada su u maloj rezultatskoj krizi, ali svi veliki klubovi dođu u tu poziciju pa se podginu. Drago mi je što me se svi sećaju i zbog onog gola Barseloni u finalu Lige šampiona. Barsa je tada bila favorit, mi bez Barezija i Kostakurte, svi su se pitali s koliko ćemo da izgubimo, a na kraju je bilo 4:0. Romario je imao jedan šut na gol za 90 minuta, Kapelo je napravio dobru taktiku - prisetio se Savićević.

Video: Stanković nakon utakmice sa Metalcem: Uspeli smo da ih pobedimo, da im osvojimo posed

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    16. decembar 2020 | 21:05

    Miligorac

  • dejan karaburna

    16. decembar 2020 | 19:04

    Pzd te marko simone

  • gagi

    16. decembar 2020 | 23:28

    Dejomogu da te mrze koliko hoce ali si mi drazi nego Vokri as tudjmanovaca koji je zabraniob mojim Crveno belima humanitarnu uzakmicu na srpskoj zemlji.Sta o njima jos dobro reci samo mars za Zagreb

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA