≫ 

"Za 10-15 godina fudbal se neće igrati glavom": Da li je ovo budućnost najpopularnije igre na svetu?

Rajan Mejson se pre dve godine povukao zbog jezive povrede koju je zaradio u skok duelu sa Gerijem Kejhilom, danas je i on zagovornik naučno potvrđene činjenice da se zdravlje fudbalera dovodi u rizik sa svakim skok duelom i udarcem lopte glavom

  • 13
Ryan Mason Foto: Profimedia/Oldham/BPI/Shutterstock Editorial, Printskrin: Instagram/ryan8mason

Poslednjih meseci, pa i duže slobodno možemo reći, sve se glasnije priča o opasnostima kojima su izloženi fudbaleri zbog čestog udaranja lopte glavom. Skok dueli su sami po sebi izuzetno rizični, glave pucaju od žestine duela, međutim i samo udaranje lopte predstavlja rizik i ostaju posledice, pokazale su brojne studije.

Engleski mediji su podsetili na slučaj nekadašnjeg fudbalera Hala Rajana Mejsona, koji se 2018. godine povukao iz profesionalnog igranja jer su mu to savetovali lekari, nakon što se ovaj dugo oporavljao od teške povrede glave.

Mejsona je u jednom skok duelu, na meču Hal - Čelsi u januaru 2017. godine, glavom udario Geri Kejhil i naneo mu povrede opasne po život. Mejson se posle toga oporavljao više meseci, delovalo je da će se vratiti na teren, ali je usledio šok u februaru naredne godine - objavio je da se povlači.

Morao je da se povinuje savetima lekara koji su procenili da bi bio veliki rizik da fudbaler nastavi da se profesionalno bavi fudbalom.

Tako je Mejson, koga je Hal svojevremeno otkupio za rekordnih 13 miliona funti od Totenhema, završio karijeru, a danas je pomoćnik u stručnom štabu Žozea Murinja. Nedavno je govorio za britanski "Bi-Bi-Si" upravo na temu posledica na fudbalere koje ostavljaju udarci u glavu tokom karijere.

- Ne bi me iznenadilo da za 10 ili 15 godina bude zabranjeno da se lopta udara glavom - smatra Mejson.

Ryan Mason Foto: Profimedia/Oldham/BPI/Shutterstock Editorial

Ovo pitanje je ponovo dobilo na aktuelnosti pošto je napadač Vulfsa Raul Himenez doživeo zaista tešku povredu u duelu sa Davidom Luizom iz Arsenala, bili su u skok duelu, a Meksikanac je izvukao "deblji kraj".

O ovom problemu je govorio i iskusni Brazilac Tijago Silva koji doslovce ima glavobolje posle gotovo svake utakmice u Premijer ligi.

- Konstantno ima vadzušnih duela - rekao je Brazilac.

Mejson upozorava da fudbaleri nisu svesni koliko im je zdravlje ugroženo prilikom svakog skok duela, čak i samog udaranja lopte glavom, pod uslovom da to često rade.

- Nisam baš siguran da su igrači svesni potencijalnog rizika sa kojim se susreću. Što više istraživanja bude bilo rađeno na ovu temu, verujem da će sve veći broj fudbalera postajati svestan opasnosti - kaže Mejson.

Naime, u Engleskoj već postoji inicijativa da se o ovom problemu diskutuje na nivou parlamenta, peticiju o direktnoj vezi udaranja lopte glavom i pojave demencije, poptisala je grupa bivših fudbalera i predala je ministru za sport, medije i digitalizaciju.

Engleski mediji su podstili da su čak šestorica igrača engleske reprezentacije koja je osvojila Mundijal 1966. godine, kasnije obolela od demencije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arkan

    24. decembar 2020 | 18:40

    Ma to je sudbina kakva bre promena ! Sta da sutra gledam boks dozvoljen udarac samo u butini ? Kad pocnes da se bavis bilo kojim sportom uvek znas rizik i posledice koje mogu da ti se dese !

  • Djole

    24. decembar 2020 | 18:42

    Fudbal ni sada ne igraju glavom :D

  • penzioner

    24. decembar 2020 | 20:18

    I sta sad? Svi soferi koje bole ledja od voznje nece moc da rade svoj posao za 10-15 godina?? Koja glupost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA