Hronologija "bežanja od klupe Orlova" od odlaska Tumbe: Vreme ističe za FSS, ovo su preostale opcije

Danas je tačno mesec dana od kako je i zvanično upražnjeno mesto

  • 34
Mesec dana bez selektora Srbije, Srbija, fudbal Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Srbije već mesec dana je bez selektora. Ovo mesto je upražnjeno zvanično od 14. decembra, kada je Ljubiša Tumbaković podneo ostavku i odlučio da raskine saradnju sa Fudbalskim savezom Srbije.

Znalo se i odmah posle poraza od Škotske da će Srbija dobiti novog selektora i da je Ljubša Tumbaković bivši, ali je proteklo još mesec dana od tog meča dok Tumbaković i zvanično nije napustio kormilo Orlova.

Faktički, već dva meseca, FSS pokušava da pronađe pravo rešenje za novog selektora, a do sada je bilo razgovora sa nekoliko kandidata, kontaktirani su i neki strani treneri, kao i neki domaći koji rade u inostranstvu, ali i neki koji su trenutno bez angažmana.

Ipak, do sada niko nije pozitivno odgovorio na poziv Fudbalskog saveza Srbije. Dolazimo u paradoksalnu situaciju, da klupa za koju su se ranije svi borili i koja bi trebalo da predstavlja san za svakog trenera u Srbiji, sada postaje nešto od čega svi "beže kao opareni".

Situacija je i dalje na "stend baju", selektora nema, vremena je sve manje, a bliži se i američka turneja, gde će reprezentacija sastavljena od igrača i Superlige, od 21. do 30. januara igrati mečeve u SAD protiv reprezentacija Dominikanske republike i Amerike.

Pošto selektor nije izabran, FSS je poverenje dao Iliji Stolici, selektoru mlade reprezentacije Srbije, koji će voditi ovu selekciju čak i da u međuvremenu bude izabran novi selektor do polaska na turneju 21. januara.

Prvi zvanični nastup Orlovi će imati u kvalifikacijama za Mundijal 24. marta kada dočekuju Republiku Irsku, dok tri dana kasnije igraju na svom terenu protiv Portugalije- Pored našeg tima, Portugalaca i Iraca, u grupi A su još i Azerbejdžan i Luksemburg, a samo će prvoplasirani tim obezbediti plasman na Mundijal u Kataru, dok drugoplasirani ide u baraž.

Dakle, preostalo je nešto više od dva meseca da Savez pronađe novog selektora i počne pripremu za duele protiv Irske i Portugalije.

Šta koči dolazak glavnog kandidata, Dragana Stojkovića Piksija?

Dragan Stojković Piksi Dragan Stojković Piksi sa "zlatnom loptom" FSS-a za 2016. godinu; Foto: MN Press

Glavni kandidat i najveća želja čelnika Fudbalskog saveza Srbije za mesto selektora je legendarni Dragan Stojković Piksi. Međutim, Piksi trenutno ima odličnu situaciju, jer ne radi ništa, a prima ozbiljan novac od svoje bivše ekipe Gvangžu R&F, koja je u obavezi da mu do kraja 2021. godine isplati tri miliona evra, pod uslovom da do tada Stojković ne nađe novi angažman.

Piksiju Kinezi već sada duguju 2,3 miliona evra, a uz tri miliona evra koliko su dužni da mu isplate, do je već 5,3 miliona koje čeka od Kineza i ne želi da tek tako odustane od tog novca zbog uloge selektora, koja će svakako biti daleko manje plaćena nego što sada treba da dobije iako ne radi, a uz to ga čeka i ozbiljan i težak posao u kvalifikacijama za Mundijal, uz najteže utakmice već na startu kvalifikacija.

Jasno je da je rizik veliki, a Piksi već ima negativno iskustvo kada je srpski fudbal u pitanju još od momenta kada je bio predsednik Crvene zvezde, pa mu je svojevremeno i zabranjivan ulazak na Marakanu od strane navijača, iako je u pitanju čovek sa statusom Zvezdine zvezde i jedna je od najvećih legendi kluba. Otuda i nije iznenađenje što ne želi tek tako da prihvati "vruć krompir" u ruke.

Glasine od dolaska Piksija na klupu Orlova postale su sve glasnije nakon što je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Inđiji otvorio fabriku za prozivodnju guma "Toyo" iz Japana.

Potpredsednik FSS Marko Pantelić nedvosmisleno je rekao da je Dragan Stojković Piksi prvi izbor FSS-a  i da očekuje da se sve reši u "narednih nekoliko dana, jer vremena za čekanje više nema". Od njegove izjave je prošlo devet dana, a od selektora ni traga ni glasa.

Košarkaški savez Srbije, KSS, dodela nagrada Marko Pantelić; Foto: Marko Jovanović

- Sa Piksijem su obavljeni razgovori i nije sporna njegova želja, ali mora o svemu da razmisli jer poznato je da ima obaveze u Kini. I to je jedina istina kada se radi o izboru selektora nacionalnog tima. Dragan Stojković je bio i ostao naš prvi izbor, razgovarali smo otvoreno i svi bismo bili srećni kada bi se prihvatio selektorskog posla.

- Očekujemo narednih dana Stojkovićev odgovor, nadamo se pozitivan, i to je jedini razlog zašto još nismo izabrali novog selektora. Savez, znači, nije sporan, Srbija hoće Piksija, odluka je samo na Piksiju. Sve bi, dakle, trebalo da bude poznato u narednih nekoliko dana, jer iskreno više nemamo vremena da čekamo i mora uskoro da se izađe sa definitivnim predlogom pred IO FSS. - rekao je nedavno Marko Pantelić.

Koji kandidati su još u igri?

VLADAN MILOJEVIC, SAVO MILOSEVIC Vladan Milojević i Savo Milošević su "rezervne opcije" FSS-a; Foto: MN Press

Ukoliko Piksi i definitivno otpadne kao opcija, na mesto selektora mogao bi da dođe neko od bivših trenera Zvezde i Partizana. Vladan Milojević i Savo Milošević i dalje su u igri kao rezervne opcije. Milojević je i dalje pod ugovorom sa Al-Ahlijem iz Saudijske Arabije, ali je pod sve većim pritiskom šeika koji drže klub, koji su mu postavili ultimatum da pobedi lidera Al-Hilal, ako želi da zadrži mesto trenera.

- Ovde sam u Al-Ahliju, imam ugovor i bilo bi nekorektno prema klubu da bilo šta pričam, meni ugovor ionako ističe u junu mesecu, u fudbalu se ništa ne zna, u budućnosti, zašto da ne - rekao je Milojević pre nekoliko dana za RTS, novinarima koji su bili na licu mesta u Džedi.

Drugi "rezervni" kandidat je Savo Milošević, koji je takođe kontaktiran od strane čelnika FSS-a, ali nije odgovorio potvrdno na ponudu.

Prema našim informacijama, Milošević je zainteresovan za rad u inostranstvu i to u klupskom fudbalu, ali za sada ni reprezentacija nije isključena kao jedna od opcija, posebno zbog činjenice da je Milošević i prošao sistem FSS-a, gde je svojevremeno i bio potpredsednik Saveza, pre nego što je počeo trenersku karijeru u Partizanu iz kojeg je otišao posle izliva besa u Novom Sadu, kada je zaradio isključenje, što je bila kap koja je prelila čašu nezadovoljstva Miloševića, kada je rad u srpskom fudbalu u pitanju.

Savo Milošević Savo Milošević; Foto: MN Press

- Nisam u afektu, nije ovo kap koja je prelila čašu, ovo već traje, dozvolio sam sebi da uradim to što sam uradio u Novom Sadu, a ružno je. To ne sme da radi trener i pedagog, pre svega trener Partizana. Ali, nije me Novi Sad opredelio, ovo traje i sve je jako mučno. Šta da kažem momcima kada uđem u svlačionicu i pogledam ih u oči. Sebi znam šta da kažem: Ići odavde i nikad više ne raditi ovde - rekao je Milošević za "Sport Klub" posle odlaska iz Partizana.

Siniša Mihajlović prvi dobio poziv, ali se zahvalio na ponudi

Zlatna lopta FSS, 100 godina Fudbalskog saveza Srbije Siniša Mihajlović i Slaviša Kokeza na proslavi 100. rođendana FSS; Foto: FSS

Bivši selektor Srbije, Siniša Mihajlović, koji je aktuelni trener Bolonje, potvrdio je da je dobio poziv čelnika FSS-a da se vrati na klupu Orlova, ali se zahvalio na ponudi.

Miha je naglasio da bi mu bilo drago da se vrati i da radi u Srbiji, ali da u tom momentu nije bio spreman da radi dva posla.

- Tačno je da su me čelnici FSS kontaktirali u decembru, da sam bio prvi trener s kojim su razgovarali o preuzimanju selektorske funkcije. Bilo bi drago da se vratim, voleo bih da ponovo sarađujem sa sjajnim igračima kakve imamo i radim u Srbiji, međutim, nisam bio spreman da istovremeno obavljam dva posla. Rekao sam im da bi bilo neozbiljno da sedim na dve stolice i zbog toga sam se zahvalio na ponudi – rekao je Mihajlović.

Miha nije bio jedini koji nije želeo na klupu Orlova, takođe je isplivala informacija da je i Slaviša Jokanović odbio ponudu kada je pozvan čim je upražnjeno selektorsko mesto. Jokanović je takođe pod ugovorom i trenutno radi u katarskoj Al Garafi.

Pominjali se i strani treneri, Arsen Venger i Rejmond Domenek

FK Arsenal, Vest Hem, Arsen Venger Arsen Venger; Foto: AP/Tanjug

Mediji su početkom decembra pisali i o tome da je Slaviša Kokeza razmatrao i dva slavna francuska trenera kao kandidate za mesto selektora - Arsena Vengera i Rejmonda Domeneka.

Venger od odlaska iz Arsenala nije preuzimao klub, ali je dobio posao u FIFA, kao šef za razvoj globalnog fudbala, koji uključuje i muškarce i žene, kao i edukaciju trenera i razvoj sistema treninga.

Slavni Francuz nije bio raspoložen za preuzimanje mesta selektora Srbije i zahvalio se na ponudi.

Nešto raspoloženiji za to mesto bio je Rejmond Domenek, čovek koji je Francuze odveo do titule viceprvaka sveta 2006. godine. On je istakao da je dobio poziv preko posrednika i da je bio zainteresovan, ali je u međuvremenu preuzeo Nant.

Raymond Domenech Rejmond Domenek Rejmond Domenek; Foto: MN Press

- Istina je, kontaktirali su me i pitali da li sam zainteresovan da preuzmem fudbalsku reprezentaciju Srbije. Odgovorio sam potvrdno. Nivo vaše selekcije je visok, imate sjajne igrače širom Evrope. Ima mnogo potencijala da se uradi nešto zanimljivo.

- U našim trenerskim vodama to obično funkcioniše preko kontakata. Preneli su mi zainteresovanost, pa ćemo videti šta će od toga biti. Nije moj agent tražio angažman, već je išlo u obrnutom pravcu. Sve je to sticaj okolnosti. Drago mi je što se neko dosetio da bih mogao da budem kandidat za tu funkciju. Iskreno, uvek laska kada neko prepozna da biste mogli da vodite reprezentaciju jedne zemlje - rekao je Domenek.

Kao jedna od opcija pominjao se i Slaviša Stojanović, naturalizovani Slovenac, koji je svojevremeno bio trener Crvene zvezde i koji je poznat po tome što je vratio crveno-belima titulu posle šest godina dominacije Partizana 2014. godine.

FK Crvena zvezda, proslava titule 2014 Slaviša Stojanović na rukama igrača Zvezde na proslavi titule 2014. godine; Foto: MN Press

Ali i on je trenutno pod ugovorom sa Levskim iz Sofije, pa je čak i on, kao "opcija C" komplikikovan za angažman. Od slobodnih trenera na tržištu primamljivo ime može da bude Vladimir Ivić, koji je nedavno neočekivano dobio otkaz u Votfordu, ali za sada čelnici FSS-a čekaju i nadaju se povoljnom raspletu situacije oko Piksija, ili možda Vladana Milojevića, čija bi sudbina u Saudijskoj Arabiji mogla da bude poznata nakon 15. januara.

Možda i poslednja opcija, ukoliko pre toga sve otpadnu, može da bude i unapređenje Ilije Stolice, ukoliko na američkoj turneji sa reprezentacijom sastavljenom od superligaških igrača, ostvari rezultat vredan pažnje.

Kako god, vremena za čekanje više nema, selektor bi morao da bude postavljen u najkraćem mogućem roku. FSS mora da preseče što pre, jer u suprotnom još jedan kvalifikacioni ciklus može da bude "bačen niz vodu", što bi imalo katastrofalne posledice po srpski fudbal.

Video: Vučić o Piksiju: Ljudi u Japanu umeju da cene kada neko nešto dobro uradi

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lale

    14. januar 2021 | 11:53

    Opcija je ta da odu ljudi iz saveza pa da vidite kako ce da se biju za mesto selektora.. niko normalan nece da radi sa tim ljudima

  • milance

    14. januar 2021 | 12:37

    Nece niko sa Kokezom...jednostavno.

  • Ostoja

    14. januar 2021 | 11:55

    Pantelić bolje da ostao Kockati u Kasinu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA