Fudbalski vikend za svačije oči: Derbi dela Italija, najveći duel u Engleskoj, Porto – Benfika...

Od petka do nedelje teško da ćemo uspeti da odvojimo oči od televizijskih ekrana

  • 1
fudbaleri rome Foto: Tanjug/Ap

Praznici su prošli, pa iako još ne možemo na stadione da bodrimo svoje omiljene timove, ovog vikenda ćemo imati razlog više da ostanemo u kući ispred malih ekrana. Čeka nas neverovatno bogat fudbalski program širom Evrope sa mnoštvom derbija koji bi mogli da preokrenu i reše dalji tok sezone u nekim šampionatima. Od derbija grada Rima, preko najvećeg sudara u Engleskoj, pa sve do Derbija dela Italija, ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu mogu samo da požele da se mreže što više tresu.

Lacio – Roma (petak, 15. januar – 20:45, Arena Sport 1)

Pa krenimo redom. Ako ste mislili da će današnje veče biti dosadno, onda ste verovatno i zaboravili na dvoboj dva rimska rivala na startu novog kola u Seriji A. Lacio, koji želi što pre da popravi svoj skor i priključi se borbi za Ligu šampiona večeras će na svom „Olimpiku“ dočekati ljutog rivala – Romu.

Vučica daleko bolje stoji na tabeli Serije A, a može se reći da se nalazi u sasvim dobroj formi, pošto je nakon tri uzastopne pobede u prethodnom kolu remizirala sa ekipom Intera kod kuće, iako je gubila sve do 86. minuta utakmice. Sa druge strane, Lacio sve više razmišlja o pojačanjima, od nekih igrača nikako ne uspeva da se rastavi, a čitava atmosfera uticala je na to da domaći imaju tek osam pobeda iz 17 utakmica. Golova obično bude u izobilju kada igraju ove dve ekipe, pa nema razloga da tako ne bude i ove večeri.

France Soccer Champions League Foto: Tanjug/AP

Porto – Benfika (petak, 15. januar – 22:00, Arena Sport 3)

Za one koji vole da gledaju fudbal u onom kasnijem terminu, spreman je veliki derbi Portugalije. Porto na svom terenu dočekuje Benfiku u duelu dve ekipe koje ove sezone pomalo i neočekivano gledaju u leđa Sportingu negde na polovini sezone. I jedni i drugi su do sada osvojili po 31 poen, razdvaja ih samo gol razlika (+19 ima Porto, a +15 ima Benfika), pa je sasvim izvesno da će večeras sve prštati. Remi ne odgovara nikome, Sporting bi u tom slučaju mogao da pobegne na šest poena udaljenosti (tim pre što igra protiv Rio Avea kod kuće), tako da su golovi i otvoren, napadački fudbal nešto što treba očekivati.

Gledajući tradiciju, Porto je slavio na pet od poslednjih šest utakmica protiv Benfike, a gledajući isključivo mečeve kod kuće, Benfika ima svega tri pobede u prethodnoj deceniji iz 13 utakmica. Dodajmo tome da domaći nisu primili gol na svom terenu još od meča sa Fereirom pre mesec dana.

Dušan Tadić Printskrin: Streamable

Ajaks – Fajenord (nedelja, 17. januar – 16:45, Nova Sport)

Sve je delovalo potpuno bajno posle onih 13:0 protiv Venla na gostujućem terenu. Ali onda se Ajaksu desio Tvente, a nedavno Viljem II i PSV. I ona velika prednost koja je postojala brzo se istopila, pa Fajenord diše za vratom. Samo tri boda deli goste od prve pozicije, što bi značilo da bi pobedom u derbiju mogli da preuzmu prvo mesto na tabeli.

I jedni i drugi će nastupiti gotovo u najjačem sastavu. U Ajaksu jedino neće biti Neresa na terenu, što znači da treba očekivati pravi mali spektakl u srcu Holandije. I ne samo to, golovi se ovde podrazumevaju – bilo ih je ukupno 20 na poslednjih pet utakmica. Mada, ruku na srce, čak 14 od tih 20 postigao je Ajaks. A da sve bude luđe, preostalih šest je Fejenord postigao na samo jednoj utakmici – onoj u kojoj je 27. januara 2019. godine slavio sa 6:2.

Falkao doček na stadionu Galatasaraja printscreen: YouTube/beIN SPORTS

Bešiktaš – Galatasaraj (nedelja, 17. januar – 17:00, Sport Klub 2)

Možda je pomalo skrajnut, ali sigurno dovoljno interesantan veliki derbi Istanbula između Bešiktaša i Galtasaraja. Stoji da neće biti onog pravog užitka zbog publike, zbog koje je ovaj duel i postao poznat u fudbalskom svetu, ali da bi mogao mnogo toga da odluči, mogao bi.

Crno-beli su trenutno prvi na tabeli sa 35 bodova, koliko ima i Fenerbahče, dok je Galatasaraj tu odmah iza sa 33 poena. Svi su naoštreni za titulu, naročito nakon prethodne sezone kada je trofej završio u rukama Istanbul Bašakšehira, još jednog rivala iz najvećeg grada Turske. Deluje da veći deo problema pred ovaj meč ima gostujući sastav koji neće moći da računa na Falkaa, Sofijana Begulija i Fernanda Musleru. Sa druge strane, Bešiktaš nema gotovo nikakve kadrovske probleme i izvešće pun sastav na megdan žuto-crvenima.

Mohamed Salah, Mohamed Salah Foto: Tanjug/AP

Liverpul – Mančester junajted (nedelja, 17. januar – 17:30, Sport Klub 1)

Imamo derbi Mančestera, male i velike londonske derbije, Mersisajd derbi, Tajn-Ver derbi... I još koliko njih. Ali nijedan duel u Engleskoj ne privlači toliko pažnje koliko je onaj između Liverpula i Mančester junajteda, koji će se po 205. put u nedelju sastati u međusobnom okršaju. A ovoga puta će ulog biti značajno veći, pošto se Junajted posle toliko godina ponovo nalazi u otvorenoj borbi za titulu sa svojim najljućim rivalom, ali i sa nekoliko ostalih.

Tradicija kaže da su Đavoli za sada uspešniji u dvobojima, pošto imaju 80 pobeda. Liverpul ima 67, dok je preostalih 57 puta bilo nerešeno. Redsi u svojoj virtrini žele da sačuvaju titulu prvaka, ali će im ove, za razliku od prethodne godine, biti potrebno mnogo više umeća. Nedostaju navijači, bilo ih je u manjem broju u Kopu tokom decembra, ali ih neće biti na najvećem meču za njihov klub ove sezone. Na svu sreću, korona je zaobišla i jedne i druge pred ovaj meč, pa možemo očekivati da će Jirgen Klop i Ole Gunar-Solšer izvesti puno naoružanje na teren.

Kristijano Ronaldo Foto: Tanjug/Ap

Inter – Juventus (nedelja, 17. januar – 20:45, Arena Sport 1)

I za kraj – prava italijanska poslastica. Još od samog početka sezone svi pišu o duelu između Juventusa i Intera, odnosno čuvenom Derbiju dela Italija. A on će se igrati kroz tačno dva dana i to nakon što su oba kluba sredinom nedelje igrala iscrpljujuće duele u okviru Kupa Italije. Nerazuri su prošli Fjorentinu posle produžetaka, dok je Juve takođe nakon dodatnih 30 minuta izbacio Đenovu iz daljeg toka takmičenja.

Za to vreme, Milan će sedeti i nadati se remiju. Zašto? Pa zato što se trenutno nalazi prvi na tabeli, sa tri poena više od gradskog rivala, odnosno sedam više u odnosu na Juventus. Pobedom protiv Kaljarija, Rosoneri bi mogli da odu i na pet poena viška u odnosu na prvog pratioca, ali tu priču ipak treba ostaviti po strani.

I jedni i drugi su muku mučili sa koronavirusom, Juventus će biti dodatno oslabljen neigranjem Paula Dibale, koji je doživeo povredu baš kada ne treba i odsustvovaće bar četiri nedelje sa terena. Neće tu biti ni Aleksa Sandra, Huana Kvadrada, Matijsa de Lihta, Federika Kjeze... A u timu Intera neće biti Matijasa Vekina, Matea Darmijana i Danila D’Ambrozija. No uprkos tome, biće uživanje ispratiti vikend uz najveći derbi na Apeninskom poluostrvu.

Video: Stanković: Znači nam rad na Kipru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA