≫ 

Nenad Lalatović selektor Srbije? Trener Voše "otvorio dušu" i poručio: Pitajte igrače!

Jedan od najboljih srpskih trenera poručio da je državni grb svetinja i da je iznad svih, te odgovorio na pitanje da li bi vodio Orlove * Takođe, pričao je o Veljku Simiću, strancu kao novom napadaču Voše, ali i odlasku u inostranstvo koji je veoma blizu

  • 53
Nenad lalatović

Nenad Lalatović; Foto: MN Press

Možda pomalo zvuči i neverovatno, pogotovo zbog godina koje ima, ali činjenica je da je trener Vojvodine Nenad Lalatović već 10 godina neprestano prisutan pod trenerskim nebom u Srbiji!

Za to vreme nikada nije dobio otkaz, klubove je napuštao svojevoljno zbog ponuda ili nakon isticanja ugovora, što dodatno govori o njemu i kao o čoveku i kao o treneru. Takođe, ono što je veoma bitno u celoj priči jeste to da je tokom cele svoje trenerske karijere retko kada rekao "ne" novinarima na bilo kakve zahteve.

Takav je slučaj i u Antaliji, gde je jedan od najboljih srpskih trenera "iz prve" pristao da odloži obaveze (neke čak i preksoči) kako bi razgovarao sa novinarom Telegrafa o aktuelnim temama. Jedna od njih je svakako ona vezana za selektora, pogotovo što se Lalatović u fudbalskim krugovima pominje kao opcija.

Zvaničnih ponuda nisam imao, nisam nešto puno ni čitao o tome, ali se, eto, pominje u tim nekim fudbalskim krugovima. Ja mislim da, kada se traži selektor, za nešto bi trebalo da se pitaju i reprezentativci. I oni bi trebalo da kažu svoje mišljenje, koga bi voleli da vide na poziciji selektora. Biti dobar selektor znači napraviti dobru atmosferu. Svaki selektor ne može više ili manje da zna. Onaj ko zna da napravi dobru atmosferu, onaj ko od igrača zna da izvuče maksimum, da natera igrača da je državni grb za njega svetinja, i kada izađe na teren da se bori za taj grb... e, to je važno. Da se saoseća sa reprezentacijom, našim narodom, navijačima Srbije - počeo je Lalatović razgovor za Telegraf, te nastavio:

- E, kada to selektor uspe da objedini i da njima u glavu postavi da moraju da se bore za reprezentaciju kao što su se borili nekada u srpskom fudbalu pre nekog što su otišli u Mančester, Liverpul, Ajaks i velike klubove... onda je veliki posao napravljen. Da znaju da su otišli iz Srbije i kada se bore za te klubove. A kada dođu da znaju da je ta Srbija svetinja i da ti je ona sve to omogućila.

- Taj bolji život koji danas imaš nije ti omogućio ni London ni Engleska, Holandija, Italija, Belgija - već Srbija! I kada dođeš da igraš za tu Srbiju, moraš da se saosećaš sa njom i da se boriš kao za svoje dete i ženu. Da ih nikom ne daš. Tako moraš da se boriš za državni grb naše Srbije. Koji seletor to uspe da vrati i naravno da ima dobru filozofiju i viziju, on će odvesti Orlove na Svetsko prvenstvo.

Na pitanje šta bi rekao kada bi u trenutku razgovora zazvonio telefon, a sa druge žice bi bila ponuda za mest selektora, Lalatović je rekao:

Nenad Lalatović

Lalatović u društvu novinara Telegrafa Foto: Telegraf

- Ne bih sad sebe ja da namećem na sve to. Oni se bore za Piksija, za Miloševića i Milojevića, koliko čitam, i neka to tako ostane. Nenad Lalatović se nikome neće dodvoravati, Nenad Lalatović se nikome neće nuditi, Nenad Lalatović zna koliko vredi i koliko može, a to znaju i igrači koje ja treniram. Pretpostavljam da to znaju i naši reprezentativci. Čitam po novinama da Marko Pantelić traži selektora, ali ja mislim da bi naši reprezentativci trebalo da nađu selektora jer oni najbolje znaju koga bi trebalo da izaberu.

"Simić će kod mene u Vojvodini biti još bolji"

 

Veljko Simić, FK Vojvodina, Milan Kosanović

Veljko Simić na predstavljanju u Vojvodini; Foto: Instagram.com/fk_vojvodina

I dok Srbija trenutno traži selektora, Lalatović sa Vojvodinom brusi formu za nastavak sezone u kojoj jurišaju na to mesto koje na kraju vodi u Evropu. Odigrale su "lale" i dva kontrolna meča, protiv Altaja( 1:1) i Zorje (2:2), a njihov trener ističe da je zadovoljan onim što je video - uprkos tome što nijedna pobeda nije ostvarena.

- Rezultat nije bio u prvom planu, pogotovo što smo mi dan pred svaku utakmicu imali po dva naporna treninga i na dan utakmice prepodne smo takođe trenirali. Prvu utakmicu smo igrali protiv turske ekipe kojoj je to bila generalna proba, jer im prvenstvo počinje 28. januara. Imaju tri. četiri kvalitetna stranca, što iz Portugalije što iz Brazila. Bili smo bliži pobedi, imali smo tri ili četiri stopostotne šanse gde nam realizacija nije bila na najvišem nivou najviše zbog umora.

- Ali mogu da budem zadovoljan igrom, pogotovo protiv Zorje koja je u vrhu ukrajinskog šampionata i koja je u grušnoj fazi Lige Evrope uzela šest bodova. Oni su oko sedam miliona evra platili napadača i kada imate para da toliko platite igrača sve vam govori kakav je klub u pitanju. Prvo poluvreme smo dominirali i dali smo šansu svim igračima, dok su oni skoro celu utakmicu igrali sa najjačim timom. Odigrali smo 2:2, a imali smo još prilika, tako da moram da budem zadovoljan izdanjem svoje ekipe i kako smo se pokazali - poručuje Lalatović.

Osvrnuo se i na najnovije pojačanje Veljka Simića, koji je stigao iz Crvene zvezde i koji je protiv Ukrajinaca postigao gol.

- Simić je još u prvoj utakmici imao dve stopostotne šanse, sada je u drugoj dao gol. Igrao je jako dobro. Cenim ga kao igrača. On je sa Zvezdom igrao Ligu šampiona, šta se desilo u poslednje vreme - to ne znam! Znam samo da u poslednje vreme nije dobijao minutažu. Radi se o kvalitetnom igraču koji ima brzinu i koji traži prostor i koji zan da da gol. Dobro se kreće i bez lopte i mislim da će on za Vojvodinu biti veliko pojačanje. Jako sam zadovoljan što smo dobili takvog igrača.

- On jeste tražio najpre da ide u inostranstvo, ali svaki naš igrač mora da zna da kada ne igra, i kada napravite pauzu, trebaju vam utakmice da biste uopšte otišli u to inostranstvo. Njemu treba jedno šest meseci da odigra, da se vrati, on je još mlad igrač. Ako odigra još šest meseci na onom nivou na kom je ranije bio u Zvezdi, a ja smatram da će odigrati još bolje kod mene u Vojvodini, verujem da će olako naći inostrani aganžman. S druge strane, Vojvodina je u njemu dobila jedno veliko pojačanje i navijači će sigurno biti zadovoljni Simićem - ističe Lalatović.

"Ostao sam bez tri ključna igrača, ali svi moraju da znaju da je reprezentacija svetinja"

 

Ono što trenera Vojvodine donekle muči jeste to što su mu trojica bitnih igrača otišli na turneju sa reprezentacijom i što neće proći pripreme, ali istovremeno dodaje i to da je reprezentacija iznad svih.

Foto: MN Press

Nenad lalatović

- Nama su tri igrača otišli sa reprezentacijom. Stojković, Vukadinović - koji je za mene jedan od najboljih krilnih igrača u ligi, i Čović kog smo mi dosta platili Proleteru i kom je ovih šest meseci jako potrebno da odigra dobro da bi se i on prodao. Oni su okosnica mog tima, sigurno da njihov odlazak remeti puno, ali opet kažem: Reprezentacija je iznad svih nas! Njima je čast, a i meni da moji igrači dobiju poziv u nacionalni tim. Čast je i Vojvodini da ima reprezentativce. Nije nam svejedno, ali smo izašli u susret. Smatramo da je dobro i za njih i za klub. Nadam se da će tamo odigrati dobro i zabeležiti pobede - rekao je Lalatović i dodao:

- I selektor je Ilija Stolica, moj dobar prijatelj, i nisam hteo da pravim nikakve probleme. Iako imamo najteži raspored. I to treba da zna i FSS i svi ostali, da Nenad Lalatović i Vojvodina imaju najteži raspored na početku prolećnog dela. Igramo derbi sa TSC-om, pa sa Čukaričkim, treće kolo derbi u Lučanima, četvrto kolo Napredak, a onda idemo Partizanu. U takvom rasporedu dati tri naša igrača koji su među najboljim u timu nije bilo lako. Ali, opet podvlačim da je reprezentacija iznad svih nas.

Nije Lalatović imao dilemu kada je trebalo da oceni ko bi ovog proleća mogao da bljesne u dresu Vojvodine, a s obzirom na to da je tokom karijere izbacio veliki broj mladih igrača njegove reči imaju posebnu težinu.

Dejan Zukić

Zukić u dresu reprezentacije Srbije Foto: MN Press

- Ja se nadam da će to biti Zukić. On je jedan mlad i talentovan igrač pred kojim je lepa budućnost. Uvodim ga postepeno, jer je to mlad igrač i neki od njih mogu, a neki ne, da se nose sa pritiskom. Zukić to može, samo je bitno da sve ide postepeno, i mislim da bi ovo trebalo da bude njegova polusezona. Bljesnuo je i Topić koji je takođe moj projekat, koji ima 18, 19 godina.

- Traže ga mnogi evropski klubovi. Žao mi je što se povredio, sad se vraća. Imamo tu još Devetka i Bjekovića i očekujem da oni odskoče na proleće i nadam se da će imati lepu budućnost.  Priključili smo još Noveskog, Kabića i Miletića koji je isto igrao u Zvezdi kao zadnji vezni. Radi se o sjajnom igraču koji ima mesta za napredak. Tu je i Jelenković, jedan mladi igrač koji igra za reprezentaciju. Imamo stvarno finu budućnost u njima - rekao je Lalatović.

Čukarički zaradio šest miliona evra na deci Vojvodine

 

Slobodan Tedić, potpisivanje ugovora Mančester Siti

Slobodan Tedić je prodat Mančester Sitiju za tri miliona evra; Foto: FK Čukarički

Osvrnuo se Nenad Lalatović na to da su neki drugi klubovi u Srbiji zarađivali od prodaje dece Vojvodine, kao što je to bio slučaj sa Čukaričkim, koji je doveo Tedića i Mićina, koji su stasali na Karađorđu.

- Do sada je Vojvodina pravila greške, ne ova nego tadašnja uprava, jer su mladi odlazili. Evo, samo u Čukarički kada sam ja bio trener došli su Mićin i Tedić. Čukarički je zaradio oko šest miliona evra na deci Vojvodine. I to sve zato što u tom trenutku tadašnja uprava, ne ova, nije vodila računa i zbog jedne ili dve stipendije su izgubili šest miliona.

- Čukarički je prepoznao taj talenat, odnosno ja sam prepoznao taj talenat sa tadašnjim direktorom Vladimirom Matijaševićem s kojim sam imao sjajnu saradnju. Kada me je pitao, rekao sam mu: "Ako možete da ih uzmete, uzmite ih odmah." Trenirao sma ih, znam tu decu, Čukarički će na njima zaraditi velike pare. Vojvodina više ne sme da pravi takve greške, svi ti igrači su talentovani.

"Vojvodina želi napadača stranca koji će praviti razliku, Boaći nije realan"

 

Ono što je Vojvodinu mučilo tokom jeseni jesu te neke trzavice u finansijskom smislu, kao i to što klub nije imao sportskog direktora. Ti problemi su sada, barem veči deo njih, iza "lala."

Nenad Lalatović

Foto: Marko Jovanović

Ne mogu da kažem da je finansijska situacija stalno bila loša. Bila je dobra jedno vreme. Zahvaljujući gospodinu Bajatoviću koji je dosta ulagao u Vojvodinu i gradonačelniku Vučeviću koji je veliki navijač kluba i voli Vojvodinu i grad Novi Sad, imali smo dobre prihode. Ne znam šta se desilo u poslednjih nekoliko meseci i plate posle nisu bile uredne. Ali i to polako dolazi na svoje. Jedno vreme nisu dali, posle su sve isplatili. Imaju tu još neka dugovanja, ali smo dobili obećanje od našeg predsednika gospodina Samardžića da će igrači dobiti sve do početka prvenstva.

- Znam da je teška situacija. Želim u ovom trenutku da pohvalim Bajatovića i Vučevića koji to zaslužuju, jer u ovom trenutku ulažu velike napore da sve bude na vreme. I predsednik Samardžić se trudi i radi, nije ni njemu lako. Ali se nadam da će oni svi zajedno naći zajednički jezik za dobrobit Vojvodine - ističe trener Voše koji se osvrnuo na postavljanje Milana Kosanovića na mesto sportskog direktora:

milan kosanović

Milan Kosanović na promociji kao novi sportski direktor Vojvodine; Foto: fkvojvodina

- Imamo sjajnu saradnju. Ja Kosanovića jako cenim i poštujem. On je pre svega sjajan trener i upravo zbog toga će biti i dobar sportski direktor. Zbog svog zdravstvenog stanja, ima neke tegobe sa nogom, nije mogao da se bavi trenerskim poslom. Nas dvojica bukvalno isto gledamo na fudbal, isto razmišljamo, dogovoaram se sve u pet minuta.

- On je direktor koji stoji iza trenera i igrača, trudi se i da meni ispuni šta tražim - ali i igračima. Vojvodina je u njemu dobila jedno dugoročno rešenje ako bude želeo da ostane sportski direktor. A i ako se bude vratio trenerskom poslu biće to sjajno za njega. To je sjajan čovek i sjajan trener, a evo kako sada vidim i sjajan je sportski direktor. Meni je dosta olakšao posao.

Priznao je Lalatović i neke planove kluba što se tiče prelaznog roka.

Savo Milošević, Nenad Lalatović, konferencija pred finale Kupa Srbije

Foto: MNPress

- Simić mi je bio želja i jedan špic igrač, ako uspemo da ga dovedemo. U pregovorima smo sa jednim iz inostranstva. Videćemo da li ćemo uspeti da ga dovedemo. Želeo sam da dovedemo jednog stranca koji će da pravi razliku u srpskom fudbalu. To je moja želja. Imamo dve želje, ne znam samo da li ćemo uspeti da se dogovorimo.

- Što se tiče priče o Boaćiju, to je nerealno. Oberučke bih ga doveo. On je rasan igrač kog bi svako poželeo, ali on je igrao Ligu šampiona i ima velike ponude. Ponavljam, moja želja za napad Vojvodine, ako nekoga budemo dovodili, jeste samo stranac.

Jedan od igrača koji ima veliki broj ponuda jeste defanzivac Siniša Saničanin.

- Ja se nadam da će Saničan produžiti ugovor sa Vojvodinom, ako sada ne ode u inostranstvo. Mislim da mu je Vojvodina mnogo dala, postao je i standardan član reprezentacije BiH zahvaljujući igrama u dresu kluba. Sada je postao i tofejni igrač igrač kod mene, tako da bih voleo da se i proda dok sam ja ovde i reši svoju egzistenciju. On to zaslužuje kao igrač i čovek, dolazi iz jedne sjajne familije i želim mu sve najbolje u budućnosti. Nadam se da će naša uprava uspeti da ga proda i da ćemo i mi zaraditi neki dinar.

"Blizu sam inostranstva, imaću dobre rezultate gde god budem radio, ali ću se vratiti da osvojim titulu u Srbiji"

 

Kako sada stvari stoje, čini se da Lalatović "broji sitno" kada je u pitanju ostanak u srpskom fudbalu i da će se na leto otisnuti u inostranstvo.

Dejan Stanković i Nenad Lalatović

Foto: MN Press

- Ja bih voleo da ovo bude poslednjih šest meseci, ali da se opet jednog dana vratim. Zašto? Već deset punih godina radim u kontinuitetu i mislim da sam se dokazao ovde kao trener. Imao sam rezultate u kom god klubu da sam radio. Za 10 godina imam preko 66 odsto pobeda u svim klubovima gde sam radio, u Vojvodini preko 70 odsto. Proglašen sam za najboljeg trenera u istoriji Vojvodine po broju pobeda, postao sam trofejni trener, napravio mnogo mnogo mladih igrača i doneo klubovima milione.

- Postigao sam sve, fali mi još samo titula u Srbiji i dao bih sve od sebe da je osvojim. Ipak, mislim da je sada došlo vreme da se otisnem preko i probam u nekoj drugoj ligi, jer sam siguran da ću imati dobre rezultate gde god budem otišao. I da će mi cena biti mnogo veća nego što je danas.

Ipak, ne krije Lalatović da bi jednog dana voleo da se vrati kući i da u Srbiji postane šampion.

- Dobri treneri, ali prvenstveno dobri ljudi se uvek vraćaju. Ja za sebe smatram prvo da sam dobar čovek. I to mogu da potvrde svi zaposleni gde sam radio. Evo, voleo bih da sada naprave intervju sa ljudima koji su zaposleni u Vojvodini i da vide šta će za mene reći. Ili bilo gde, u Nišu na primer. Uvek sam se trudio da pomognem svim tim ljudima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Saosećam se sa njima, jer znam kako je i imati i nemati. Tako da bih voleo da se jednog dana vratim i osvojim titulu u Srbiji. Da li će to biti Vojvodina ili Crvena zvezda, to ne znam.

- Vreme će pokazati. Činjenica je da ga sanjam, ali bih sada na leto voleo da idem u inostranstvo. Sada imam 43, pa da se za nekih sedam godina vratim. Sa 50 bih bio totalno zreo i voleo bih da se onda vratim. Ja sam sada trener Vojvodine i mogu da pričam samo o njoj. Zvezdi, s druge strane, želim sve najbolje. Da opet igraju grupnu fazu LŠ, a mojoj Vojvodini, koja mi je mnogo toga dala i napravila me trenerom, da u naredne tri, četiri godine osvoji titulu i igra grupnu fazu u Evropi. Prihvatila me je kada su me mnogi odbacili i vratili na ovu stazu na kojoj jesam - rekao je trener Voše za kraj razgovora za Telegraf.

Večeras u 21.00 igra se meč za prvi trofej u sezoni u Italiji - u Superkupu se sastaju Juventus i Napoli. Kvota na keca je 2,60, iks je 3,30, a dvojka 2,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Juventus - Napoli.

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1992.

    20. januar 2021 | 13:59

    Ne dolazi u obzir. Mora čovek pored fudbalskog znaja da ima i druge kvalitete!

  • Vux

    20. januar 2021 | 14:48

    Dovedite koga hocete dzabe ako se nista ne pita.Kao I u politici dzaba ministri I ministarstva kad se ne pitaju ni zasta.

  • Ajte molim vas

    20. januar 2021 | 14:05

    Ovaj cirkuzant.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA