≫ 

Maneken, šanker, ekonomista i čovek koji je odbio Bajern: Ko je Tomas Tuhel, novi trener Čelsija?

Zbog povrede kolena završio je karijeru u 24. godini, ali je Ralf Rangnik na vreme prepoznao da ima fudbalsko "kefalo". Naravno, nema garancija da će biti uspešan i u Premijer ligi, ali Čelsi može mnogo da dobije ako bude umeo da ga istrpi

  • 5
Thomas Tuchel, Tomas Tuhel Foto: Tanjug/AP

Frenk Lampard je prošlost, a Tomas Tuhel definitivno trenerska budućnost Čelsija.

Nemac će vrlo brzo biti i formalno imenovan za novog trenera londonskog velikana sa zadatkom da mu povrati stari sjaj posle višenedeljne krize i nagomilanih poraza pod vođstvom neubedjivog Engleza.

Tuhel (47) stiže na "Stamford Bridž" samo nekoliko nedelja posle otkaza koji je dobio u Pari Sen Žermenu, a navijači Čelsija verovatno i nemaju pojma da će im na klupu sesti dobar trener, ali i jedan od najpopularnijih nemačkih manekena.

Tomas, koji se pre nekoliko godina fotografisao u Njujorku za muški magazin "Die Zeit", radio je čak i kao šanker nakon što je zbog teške povrede kolena bio primoran da okonča igračku karijeru u 24. godini.

Kaže i da mu je taj period u životu ulio veliko samopouzdanje.

Nemački trener je takođe i jedan od retkih u ovom sportu koji ima fakultetsku diplomu jer je, dok je bio šanker u "Radio baru" u Štutgartu, diplomirao Poslovnu administraciju na Ekonomskom fakultetu.

I zbog toga mnogi očekuju da Tuhel ozbiljno zapali Premijer ligu čim počne da radi, a ne samo da podigne psihički posrnule zemljake - Tima Vernera i Kai Haverca - koji se fudbalski izuzetno muče od dolaska u London.

Visoki Nemac (190 santimetara) je posle otkaza u Dortmundu odlučio da uplovi u manekenske vode, a Nemci su odmah prepoznali njegovu fotogeničnost.

Thomas Tuchel, PSG PSŽ Foto: Tanjug/AP

Mnogi i danas veruju da mu je slikanje u Njujorku bilo važno za imidž i kasnije donelo posao u Parizu, gradu mode u kojem se mnogo polaže na izgled, ali Tuhel ima i fudbalske kvalitete koje ćemo vam predstaviti.

Prevremeno penzionisanje

U ranoj fazi igračke karijere Tomas Tuhel je nastupao za Augzburg kao defanzivac. Međutim, u 19. godini je otpušten pa je prešao u Ulm za koji je zabeležio samo osam nastupa.

Upravo u dresu ovog tima bio je primoran da prekine karijeru posle ozbiljne povrede kolena. Umesto da pati, Tuhel se okrenuo životu, upisao fakultet i počeo lično usavršavanje.

Paralelno je radio i u popularnom baru u Štutgartu gde je naučio važne životne lekcije. I da pravi koktele.

- Korak po korak povratio sam samopouzdanje radeći u baru. Smenu po smenu, veče po veče. Kolege su me volele zbog toga što sam bio, nisu imali pojma da sam bio propali fudbaler - seća se Nemac.

Povratak staroj ljubavi

Uprkos poslu koji je imao u baru i obavezama na fakultetu, Tomas Tuhel je osećao da ima još neka nedovršena posla u fudbalu.

Odlučio je da kontaktira Ralfa Rangnika, tadašnjeg šefa u Štutgartu, a kasnijeg tvorca RB Lajpciga, kako bi mu pružio novu šansu i probu u amaterskom timu, devet meseci nakon teške povrede.

Fudbal Borusija - Pari Sen Žermen Foto: Tanjug/AP

Ali povreda je bila jača, koleno je hronično bolelo, nije bilo šanse za povratak fudbalu.

Ipak, Rangnik je ponudio Tuhelu alternativu. Uvidevši da je Tomas čovek sa fudbalskim "kefalom", dao mu je da vodi tim do 14 godina, a već u prvoj sezoni sa decom je osvojio titulu i zasenio ostale trenere u podmlatku "Švaba".

Od šankera do trenera u Majncu za devet godina

Trajektorija uspeha koja je odvela Tomasa Tuhela od posla šankera do funkcije trenera u Bundesligi za samo devet godina je jedinstveni testament o njegovim kvalitetima.

U Štutgartu, pod vođstvom mentora Hermana Badštubera (otac nekadašnjeg reprezentativca Nemačke Holgera), brzo je postao asistent u omladincima, sa kojima je 2005. osvojio titulu u Bundesligi.

Godinu dana kasnije prešao je u matični Augzburg gde je pored uloge trenera drugog tima završio kurseve i potrebne licence i postao profi trener.

Ambiciozni Tuhel je 2008. ponovo krenuo na put, ovoga puta u Majnc gde ga je čekao omladinski tim u kojem je glavna zvezda bio Andre Širle, jedan od članova šampionske generacije "Pancera" iz Brazila 2014.

Nije tajna da su Nemci u to vreme želeli da Tuhel vodi njihovu mladu reprezentaciju, ali je Tomas ugrabio priliku posle smene trenera Jerna Andersena da preuzme prvi tim Majnca. Dobar dan, Bundesligo.

Priča o uspehu

U prvoj sezoni posle promocije ovog malog kluba u nemačku elitu, Tomas Tuhel je vodio Majnc do devetog mesta na tabeli. U sledećoj sezoni neverovatna serija od sedam vezanih pobeda i najveći skalp - pobeda nad Bajernom u Minhenu (2:1) - posle koje su završili na petom mestu i prvi put u istoriji izašli u Evropu.

Tuhel je u nemačkim medijima bio predstavljen kao trenerski majstor, a njegov napadački stil fudbala proučavali su mnogi eksperti.

Još tada je Nemac pokazao da razmišlja dugoročno, da ima drugačije metode, a jednom je umesto video analize posle teškog poraza igrače motivisao govorom koji je pozajmio od Majkla Džordana.

- Padao sam u životu iznova, i zato sam uspeo - ponavljao je igračima reči velikana Tomas.

Tuhel je u to vreme angažovao u stručnom štabu i Renea Marića, mladog fudbalskog zaljubljenika koji je imao svoj blog, ali i nikakvo fudbalsko iskustvo, da mu skautira protivnike.

Dobrodošao na veliku scenu

Posle 12 veličanstvenih meseci Tomas Tuhel je imenovan za trenera Borusije iz Dortmunda, i to identično kao i Jirgen Klop - iz Majnca pravo na Vestfalen.

Mlade zvezde kao što su Kristijan Pulišić i Usman Dembele imale su top trenera pod kojim su mogle da cvetaju, a Borusija je drugu Tuhelovu sezonu završila na drugom mestu iza neprikosnovenog Bajerna. Međutim, posle osvojenog prvog trofeja u Kupu Nemačke 2017. samo tri dana kasnije dobio je otkaz.

Njega je uslovio loš odnos sa prvim čovekom Borusije Hansom-Joahimom Vackeom koji je bio razlog prekida saradnje.

FK Bajern Minhen - Borusija Dortmund, Pep Gvardiola Foto: Tanjug/AP

Ta činjenica nije smetala Pari Sen Žermenu da ga dovede u leto 2018, a samo nekoliko meseci nakon što je odbio ponudu da sedne na užarenu klupu Bajerna iz Minhena, pre Nika Kovača.

Opet, ni u Parizu Tuhel nije mogao sa autoritetima, a ovog puta posla ga je lišio sportski direktor Leonardo iznerviran otrovnim strelicama koje je slao u medijskim istupima.

Uprkos svim osvojenim trofejima u Francuskoj i plasmanu u finale Lige šampiona, Tuhel je otpušten u decembru 2020.

Dakle, radi se o čoveku koji se ne libi da kaže glasno šta misli, a da li je Roman Abramovič napravio pravi potez njegovim dovođenjem, pokazaće vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👀

    25. januar 2021 | 19:36

    Средиће то немац, биће боље него до сад сигурно! 🤷

  • Mane

    25. januar 2021 | 19:16

    Dobar trener

  • sims

    25. januar 2021 | 20:50

    Ako je on Maneken ikad bio,mogao je i onaj Frank Ribery da izadje na Pistu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA