≫ 

Fudbalom protiv netolerancije i ksenofobije

Organizacija "Football Friends" poslala je snažnu poruku

  • 0
Fudbalska reprezentacija Irana Foto: Tanjug/AP

Organizacija "Football Friends" šireći poruku "Fudbal za SVE: govor mržnje je irelevantan" nastavlja da podržava sport kao sredstvo promene i osnaživanja korišćenje fudbala i metodologije fudbala3 kao moćnog alata za promociju ljudskih prava i borbu protiv netolerancije i ksenofobije.

Kako se navodi u saopštenju organizacije, prema relevantnom istraživanju koje je vodio Nacionalni centar za društvena istraživanja (EKKE) u okviru projekta, podvučeno je da su u sve četiri zemlje učesnice - Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Srbiji prisutne socijalna i politička polarizacija.

- Šta, posle toga, postavlja osnove za pojavu stavova o diskriminaciji. U međuvremenu, naglašena je i opšta ekonomska kriza, rizik od siromaštva, veliki tokovi izbeglica i socijalna isključenost, kao faktori koji fvorizuju povećanje višestrukog ponašanja rasizma. U središtu takve socijalne klime, fdbal se posmatra kao prostor u kojem se dešava zajednica, gde se izgrađuje kolektivni identitet i gde se čini izvodljivim sprečavanje i pogoršanje incidenata ksenofobije i rasizma - ističe se u saopštenju.

Blagotvoran je efekat sporta uopšte i fudbala posebno, podvukli su svi učesnici istraživanja DIALECT, koje povezuje organizacije, kako bi se stvorile moćne mreže saradnje među adolescentima, civilnim društvom, lokalnim sportskim profesionalcima i prepoznatljivim sportistima, kao i drugi institucionalni entiteti.

- Vizija Football Friends kroz ove mreže i kroz fudbal je da pomogne mladim ljudima sa liderskim veštinama i uspostavi otporna društva budućnosti. Dečaci i devojčice iz različitih zajednica okupljaju se kako bi igrali “poštenu igru” i poslali poruku solidarnosti. U DIALECT timu niko nije isključen i jednakost postiže više od ciljeva".

U budućnosti je cilj programa stvaranje priručnika o fudbalskoj metodologiji football3 i stvaranje radionica za razvoj veština za mlade, profesionalne i trenere amatere, predstavnike Građanskog društva i institucionalnih entiteta.

- Krajnji cilj je privlačenje mladih u sve četiri države, zajedno sa njihovim roditeljima i stvaranje mešovitih timova u pogledu nacionalnosti i pola, koji će zajedno igrati i težiti boljem svetu. DIALECT je sufinansiran iz programa Evropske unije za prava, jednakost i državljanstvo".

U Grčkoj ga sprovode ActionAid i Nacionalni entar za društvena istraživanja, u Italiji ActionAid, u Mađarskoj Otlalom Sport Ašociation, u Srbiji Football Friends. Svi u saradnji sa Street footballworld u Nemačkoj i Meliša Network u Grčkoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA