Stigao crni finansijski izveštaj: Barselonin dug iznosi preko milijardu evra!

Užasni bilans katalonskog velikana i veliki problem za godine koje dolaze

  • 7
Kamp Nou, Baraselona, stadion, fudbal Foto: pexels.com

Hladan tuš ovog jutra stiže za navijače Barselone. Ono što se mesecima unazad nagađalo sada je i zvanično - ukupni dug katalonskog kluba iznosi preko milijardu evra!

Da, dobro ste pročitali, Barselonin dug iznosi ravno 1.170.000.000 evropskih novčanica, što je potvrdio i godišnji finansijski izveštaj. Odlazeći predsednik Đosep Marija Bartomeu je lošim poslovanjem doveo klub na ivicu propasti.

Barseloni je već u sezoni 2019/20 potvrđen dug od preko milijaru evra, a po stavkama to izgleda ovako: 730 miliona evra su kratkoročni dugovi, još 138 miliona evra dolazi na naplatu posle sezone 2021/22, pa još 71 miliona evra po završetku takmičarske 2022/23. i zatim neverovatnih 233 miliona evra 2024. godini.

Najveći Barselonini dugovi su prema raznim bankama od 256 miliona evra. U smanjenju dugovanja nije pomogla ni činjenica da se u novembru ekipa dogovorila da se trenutno odrekne čak 122 miliona evra, što bi trebalo da bude isplaćeno u naredne četiri godine i to predstavlja dodatno oprećenje.

Još 2,5 miliona evra se duguje na ime osiguranja. Barselona je od početka pandemije korona virusa do danas izgubila 100 miliona evra, što je javno izneo prvo predsednički kandidat Đoan Laporta prilikom predaje potpisa za izbore.

Katalonski klub je u takmičarskoj 2019/20. obrnuo 855 miliona evra, što je za 203 miliona manje od planiranih milijardu evra.

Osim pandemije, najveće opterećenje na budžet vrše i neizmireni troškovi transfera prema drugim klubovima. Kratkoročni dugovi su oko 126 miliona evra, a kada se na to dodaju dugoročne obaveze minus je blizu 200 miliona.

Dakle, pred Barsom su teške godine, pa će novi predsednik Đoan Laporta imati težak posao.

Video: Fudbaler Barselone pružio podršku Novom Pazaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bg4life

    27. januar 2021 | 11:26

    Meni nije jasno kako je moguce da takav klub dodje do ovolikog minusa i nije mi jasno zasto barcelona i klubovi velike 5 koji skoro svi duguju pozamasnu svotu nisu kaznjeni od UEFA kao sto su nasi klubovi zbog mnogo manjih dugova!!!!

  • ComO

    27. januar 2021 | 11:41

    Sta kazu Franje?Zvezda trebala se gasi zbig 60 miliona €, a Barselona nece zbog vise od milijarde jel?Opasna je ta matematika jsd-ovaca.

  • Pravda!

    27. januar 2021 | 11:44

    Trebalo je placati silne otimacine.Prolazak Celsija preko sudije Ovrebra i placanje osvajanja te LS.Isto i Arsenal i iskljucenje Persija na pravdi Boga.Kasnije i osvajanje LS.Setite se kako su ojadili Psg tek, Milan da ne pominjem gol Sevcenka na Kamp nou,kasnije osvajanje Ls. Sve to kosta, ljudi su 3 LS bukvalno oteli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA