Epilog VAR fijaska u Hrvatskoj: Raspuštena kompletna sudijska komisija!

Ovakva radikalna promena je potekla od prvog čoveka Rijeke i potpredsednika tamošnjeg saveza Damira Miškovića

  • 5
var sistem Foto: MN Press

Višenedeljna VAR bura u hrvatskom fudbalu, koja je kulminirala protekle nedelje, dobila je svoj epilog po nalogu čelnika Fudbalskog saveza Hrvatske. Odlukom većine na vanrednoj sednici ukinuta je kompletna sudijska komisija koja je do sada delegirala kako one arbitre na terenu tako i one u VAR sobi - koji su i doprineli čitavom nizu spornih odluka na nekolicini mečeva.

Prema navodima hrvatskih medija, prestalo je da postoji telo HNS-a u kojem su sedeli Ante Kulušić kao predsednik, Domagoj Vučkov kao član i vođa VAR edukacije, Draženko Kovačić, Ante Vučemilović - Šimunović mlađi, te Vlado Svilokos i Igor Pristovnik.

To znači da Ante Kulušić više neće imenovati VAR sudije za utakmice već će to činiti Ivan Novak koji je dosad delegirao i sve ostale sudije. Kulušiću ostaje dužnost slanja kontrolora suđenja na utakmice.

Sastanku na kojem je razrešena sudijska Komisija prisustvovala je većina članova Izvršnog odbora HNS-a, ali ne i prvi čovek organizacije Davor Šuker koji je i dalje odsutan iz Saveza kojeg formalno vodi.

Trenutna Komisija se ukida, a naknadno će se formirati nova, verojatno već u martu, potvrdio je izvor Indeksa iz HNS-a.

- Nema se tu što puno reći, a da već ne znate. Izvršni odbor mora do 15 sati potvrditi odluku, ali s te strane neće biti problema. To je samo dokaz da se u Savezu puno toga menja i da doista želimo da imamo zdrav fudbal. Ovo je samo početak promena koje su bile nužne - rekao je za index.hr izvor iz HNS-a.

Podsetimo, gazda Rijeke Damir Mišković je pre nedelju dana, nakon dramatične utakmice Šibenika i Rijeke (2:2) i VAR predstave u sobi Gorana Gabrila, glavnog VAR sudije, poslao poruku da iza svega stoje dublje stvari i da tek sada, odlučnije nego ikad, želi urediti stvari u fudbalu.

Najavio je da će početi sa sudijskom organizacijom, a prvi na udaru je Splićanin Gabrilo kojeg je Mišković direktno prozvao, a Bruno Marić kao kontrolor zakucao negativnom ocenom. Gabrilo je bio uklonjen s liste sudija u idućem kolu, a zbog neverovatnih gafova u VAR sobi mogao bi biti kažnjen puno duže.

- Kako god zvuči, ja ću ponoviti - dosta je bilo. Došlo je vreme da promenimo sve, sudijska organizacija i dalje je rak-rana, a ova utakmica na Rujevici i sve ovo s VAR-om je sramota za VAR sudija Gorana Gabrila. Obećavam da ćemo napraviti sve da promenimo stvari i to sada govorim kao potpredsednik Saveza. Očistićemo ih sve, to nam je posao - rekao je baš posle tog meča Mišković koji je promene najavio iz Dubaija.

Inače, jedini čovek protiv odluke bio je Ante Vučemilović-Šimunović koji je demonstrativno napustio sastanak, a HNS je dao članovima izvršnog odbora da do danas u 15 sati odgovore slažu li se s raspuštanjem Komisije. Treba naglasiti da je glasanje mailom samo formalnost, moguće je da još neko uz Kulušića promeni odluku, ali to ne bi bilo dovoljno za potpuni preokret.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NSCZ

    10. februar 2021 | 19:16

    E zivi bili pa videli tako ce da bude i kod nas. Kad franjevci krenu da otimaju kukaju i ponistavaju

  • var je zvezdina desna ruka

    10. februar 2021 | 20:16

    var ce bit za pokrice kradje za frzavni projekat.zna se da se za njih mora krasti kako bi se opravdala pljacka sirotinje da se plate neki polovnjaci koje posle prodaju kao dzak kupuse..npr bocko..zesca sirovina koji je narod kostao 2 miliona a prodat za 500 evrica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA