≫ 

Juveova tragična odbrana zakomplikovala posao pred revanš, Borusiji bilo dovoljno da pozove Halanda!

Porto i Borusija nose prednost u revanš duele koji će se odigrati za tri nedelje

  • 4
kristijano ronaldo Foto: Tanjug/Ap

Odbrana Juventusa večeras izgledala je katastrofalno, ali posle svega viđenog u Portugaliji, Stara dama ipak ima šansu da se u Torinu domogne naredne faze Lige šampiona. Italijani su u prvom poluvremenu gol primili posle samo 61 sekunde, dok su u drugom poklekli posle 19 sekundi, ali ih je Federiko Kjeza nekako vratio u život – 2:1 (2:0).

Zaslužio je Porto ovakav rezultat. Nije se domaći tim uopšte uplašio Ronalda i drugara, napao je od samog starta i to im se isplatilo. Potpuno su ravnopravni večeras bili momci iz Portugala, imali su na kraju i skoro identičan broj udaraca ka golu rivala, pa će se kroz tri nedelje u Torinu boriti da sačuvaju stečeni kapital. Jedan gol u Italiji bi im u tome umnogome pomogao.

Kao što smo rekli, sve je počelo golom Porta već nakon 61 sekunde. Dodavali su se odbrambeni igrači Juventusa u svom kaznenom prostoru, videlo se da to izgleda prilično traljavo i na kraju se desila kobna greška. Do lopte je stigao Mehdi Taremi, uklizao je i poslao loptu pod prečku. Verovatno ni sami igrači gostiju nisu mogli da veruju šta ih je snašlo.

Usledilo je prilično mrtvilo tokom većeg dela prvog poluvremena. Juventus je bespomoćno pokušavao da dođe do izjednačenja, najbliži tome bio je Adrijan Rabio, ali je Porto uspevao da odoli svim tim prilično jalovim pokušajima i da na odmor ode sa minimalnom prednošću.

A onda, čim je krenuo drugi deo igre - ponovo gol! Ovoga puta je Portu bilo neophodno samo 19 sekundi da matira golmana Juventusa. Lopta je krenula sa njihove polovine terena, došla na desni bok, odakle je Vilson Manafa prosledio loptu do Muse Marege na petercu. I već je bilo 2:0, potpuno neočekivano!ž

Serđo Oliveira mogao je da bude pravi junak za Porto, jer je promašio šansu za 3:0 samo koji minut kasnije. A onda se kao spasilac Juventusa pojavio Federiko Kjeza. Fudbaler Juventusa je u 83. minutu utakmice "opalio" iz prve uz levu stativu, postigao vrlo važan gol za goste i zadržao im nadu. Onu koja će im biti potrebna uz malo sreće, ako žele da prođu dalje.

Do kraja je Juventus mogao i do izjednačenja. Prvo je Alvaro Morata šutirao pravo u golmana Porta samo minut po pogotku Kjeze, da bi duboko u nadoknadi Kristijano Ronaldo bio oboren u kaznenom prostoru, ali bez kazne.

Na drugoj utakmici večeri, videli smo dominaciju Erlinga Halanda. Sjajni Norvežanin je sa dva gola pred sam kraj prvog poluvremena doveo Borusiju iz Dortmunda na prag prolaska u narednu fazu Lige šampiona. Usput je oborio rekord, postavši prvi igrač koji je postigao 10 golova u elitnom takmičenju za samo sedam utakmica u jednom timu. No, i Sevilja će imati čemu da se nada, ali će joj biti potrebna pobeda sa dva gola razlike – 2:3 (1:3).

Bilo je i očekivano da u Andaluziji dobijemo ovako efikasan meč. Obe ekipe su poznate po napadačkom stilu igre, a to su nam večeras pokazale na delu. Već u prvom poluvremenu videli smo "gol majstora" Erlinga Halanda i ukupno četiri pogotka na obe strane, a u nastavku je Sevilja uspela da dođe do važnog gola i ostane u životu.

Prva u prednost došla je upravo Sevilja već u 7. minutu utakmice. Šutirao je Suso negde sa 18 metara, lopta je zakačila nekoga na putu ka golu i prevarila je golmana Borusije, pa su Španci mogli da počnu sa slavljem.

Međutim, ono nije predugo potrajalo, tek nešto više od deset minuta, pošto je Daud u 17. minutu opalio pravu "bombu" ka golu Sevilje sa preko 20 metara. Golman domaćih nije imao šanse da to odbrani i paradom je samo ulepšao pogodak za izjednačenje.

Ne bi to bio meč Borusije iz Dortmunda da na njemu gol ne postigne i Erling Haland. Norvežanin je u 27. minutu odigrao sjajnu akciju i dupli pas sa Džejdonom Sančom, nakon čega je izašao pred golmana domaće ekipe i uspeo da ga matira za potpuni preokret.

A tamo negde pred kraj prvog dela igre, odnosno u 43. minutu je Haland došao i do svog drugog gola. Bila je to sjajna kontra Borusije nakon oduzete lopte na sredini terena od strane Marka Rojsa. Nemac je istrčao dobar deo terena, onda dodao Norvežaninu, a ovaj je iz prve po zemlji šutirao i pogodio mrežu.

Konačan rezultat postavio je Luk de Jong u 84. minutu nakon slobodnjaka koji je sjajno izveo Oskar. Lopta je došla na noge de Jongu na petercu, odakle zaista nije bilo teško pogoditi mrežu, pa i Sevilja, baš kao i Juventus ipak ima čemu da se nada pred revanš. Mada, Špance za razliku od Italijana čeka gostovanje u Nemačkoj.

Tok utakmica:

Porto - Juventus 2:1

(Taremi 1, Marega 46 - Kjeza 83)

Sevilja - Borusija Dortmund 2:3

(Humels 7. ag, de Jong 84 - Daud 17, Haland 27, 43)

KRAJ - Gotove su obe utakmice večerašnjeg programa. Porto i Borusija iz Dortmunda mogu da budu zadovoljniji rezultatom.

90. minut - Polako počinje nadoknada na oba večerašnja meča. I dalje su rezultati identični.

84. minut - GOL, 2:3! Vraća se i Sevilja! Nije sve izgubljeno za ekipu iz Andaluzije, pošto je Luk de Jong uspeo da skoči visoko i matira golmana Borusije Dortmund nakon slobodnog udarca. Biće drame u završnih pet-šest minuta.

83. minut - GOL, 2:1! Evo Juventusa, vraća se Stara dama u život baš kad je najpotrebnije. Strelac je Fernando Kjeza, koji je pogodio uz levu stativu. Odmah u narednom napadu je Alvaro Morata mogao i da izjednači, ali je Marčezin odbranio!

74. minut - STATIVA! Evo uzbuđenja u Andaluziji. Prvo je Belignam propustio šansu da dovede Borusiju u prednost, da bi samo dva minuta kasnije pokušao Oskar i pogodio levu stativu. Dosta sreće sada za Nemce.

73. minut - I dalje nema golova. Sevilja je napravila niz promena od početka drugog poluvremena, u igru su redom ušli Gudelj, de Jong, El Hadadi, Tores i Oskar, pa se Španci nadaju da će na taj način uspeti da se razmrdaju. Napomenimo da je u timu Borusije žuti karton dobio Mats Humels, dok je na drugom duelu u beležnicu upisan Matijs de Liht.

64. minut - Nema promene rezultata na obe utakmice večerašnjeg programa. Stoga, vredi napomenuti da je Erling Haland postigao 10 golova na samo sedam nastupa za Borusiju u Ligi šampiona. Time je srušio rekord Roja Mekeja, koji je do tog podviga došao za deset odigranih utakmica u Bajernu 2003. i 2004. godine.

52. minut - Pokušava Juventus da se vrati u utakmicu, ali mu nikako ne polazi od ruke. Naprotiv, sada je Serđo Oliveira mogao da dovede Porto do 3:0, ali je Ščensni odbranio njegov udarac.

46. minut: GOL, 2:0! Nismo se ni lepo smestili u drugom poluvremenu, a već imamo pogodak. Ponovo je Porto došao do gola rano, u prvom minutu nastavka i tako šokirao Juventus. Strelac je Marega posle samo 19 sekundi igre u nastavku.

45. minut: POLUVREME. Odlazimo na poluvreme. Porto vodi minimalnim rezultatom protiv Juvea, dok Dortmund ima velikih 1:3 na gostovanju u Sevilji.

43. minut - GOL, 1:3 - ponovo Erling Holand! Norvežanin je došao do novog sjajnog gola, ponovo je pokazao dobar osećaj na loptu i na asistenciju Marka Rojsa stavio je Borusiju u odličnu situaciju pred drugo poluvreme, ali i revanš u Nemačkoj.

41. minut - Najveću priliku za Juventus nije iskoristio Kuluševski, kome je golman Markesin odbranio udarac.

38. minut - U Portu, Juventus do sada samo jednom zapretio domaćem timu, koji, podsećamo, vodi od 63. sekunde.

33. minut - Još jedan moćan udarac Halanda, "tukao" je iz prvog kontakta, iz poluokreta sa 17 metara, toliko snažno da je uzdrmao golmana domaćeg tima koji je paradom otklonio opasnost.

28. minut - GOL, 1:2 - preokret Borusije! Kakav je ovo bio trk Halanda, preorao je četvrdesetak metara, sve do gola Sevilje. Bio je u nezaustavljivom naletu Norvežanin, pred kaznenim prostorom je odigrao "dupli pas", dočeko loptu pred golmanom Sevilje, a onda pre njega uklizao za furiozan preokret godtiju. 

25. minut - Gol koji je Porto dao u 63. sekundi drugi je najbrži u nokaut fazi Lige šampiona. Rekroder je i dalje David Alaba koji je 2013. godine bio strelac u 24. sekundi - takođe protiv Juventusa.

17. minut - GOL, 1:1, Mahmud Daud postiže golčinu za Borusiju! Sjajan gol Dauda, za TV špice, pogodio je sa dvadesetak metara dalji levi ugao golmana Sevilje. Ovaj je paradom samo ulepšao trenutak. Valja istaći važnu ulogu Halanda u ovoj akciji, pošto je sa nekoliko vrhunskih poteza uspeo da sačuva loptu u posedu, potom da proigra Dauda. 

7. minut - GOL, vodi i Sevilja! Suso je najzaslužniji za promenu rezultata, sjajno je "lažnjakom" izbacio Sanča pre šuta, a pošto je gađao gol gostiju, lopta se odbila od Humelsa i prevarila golmana Borusije.

fudbaleri Sevilje Foto: Tanjug/Ap

1. minut: GOL, 1:0! Ma, da li je ovo moguće?! Već imamo prvi gol večeras! Mehdi Taremi je doveo Porto u prednost protiv Juventusa nakon šuta pod prečku! Igrao se 63. sekund meča. Bila je to zapravo velika greška defanzive gostiju, prekombinovali su u opasnoj zoni, Ščensni je loše primio loptu, a Taremi uklizao i smestio loptu u mrežu.

1. minut: Počele su obe utakmice zakazane za 21:00 čas!

Pre utakmica:

Nakon dva veoma zanimljiva meča odigrana sinoć u Ligi šampiona, u kojima su pobede odnele ekipe PSŽ-a protiv Barselone na Kamp Nou (1:4), odnosno Liverpula protiv RB Lajpciga na neutralnom terenu u Budimpešti (0:2), večeras nas očekuje nastavak fudbalskog programa.

Na programu su još dva meča osmine finala Lige šampiona, a bolju poziciju pred revanš tražiće ekipe Porta i Juventusa u direktnom okršaju, odnosno Sevilje i Borusije Dortmund u Andaluziji.

Ekipa iz Torina svakako će pokušati da se kroz elitno takmičenje iskupi za nešto slabiju sezonu na Apeninskom poluostrvu i blagi je favorit na večerašnjem meču protiv Porta, dok će Borusija Dortmund takođe pokušati da "okaje grehe" protiv uvek nezgodne Sevilje. U Španiji svakako treba očekivati mnogo golova, jer obe ekipe preferiraju napadački stil igre.

U nastavku pogledajte i za koje su se sastave opredelili timovi za večeras. Napomenimo da oba meča startuju od 21:00 čas. Meč između Porta i Juventusa sudiće španski arbitar, Karlos del Sero Grande, dok će duel Sevilja - Borusija Dortmund nagledati holandski sudija, Dani Makeli.

PORTO - JUVENTUS

Porto (4-4-2): Marčezin - Manafa, Mbemba, Pepe, Sanusi - Korona, Uribe, Serđo Oliveira, Otavio - Marega, Taremi

Juventus (4-4-2): Sčensni - Danilo, de Liht, Kjelini, Aleks Sandro - Kjeza, Rabio, Bentankur, Mekeni - Kuluševski, Ronaldo

SEVILJA - BORUSIJA DORTMUND

Sevilja (4-3-3): Bono - Navas, Kunde, Dijego Karlos, Eskudero - Žordan, Fernando, Rakitić - Suso, El Nesiri, Gomez

Borusija Dortmund (4-3-2-1): Hic - Morej Bauza, Akandži, Humels, Gereiro - Dahud, Čan, Belingam - Rojs, Sančo - Haland

Video: Fudbaleri Milana u Beogradu: Ibrahimović i balkanska veza zajedno, navijači aplaudirali Maldiniju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA