≫ 

Svaki treći trener u Srbiji je "kratko ostanić": Čak 18 promena ove sezone, trojica otišla za 4 dana

Da li su zaista svi smenjeni treneri toliko loši?

  • 1
Zoran Njeguš, Radoslav Batak, Nenad Vanic, Nenad Milovanović, super liga Foto: Marko Todorović, Marko Jovanović

Reče jednom neko poznat iz fudbalske struke, o trenerskom esnafu, iz iskustva: "Postoje dve vrste trenera, oni koji su smenjeni i oni koji će to biti". U Srbiji, ova svojevrsna definicija trenerskog posla je aktuelnija više nego ikad zbog novog talasa otkaza koji su se desili u proteklih nekoliko dana.

Za rubriku "verovali ili ne" je podatak da su od četvrtka čak tri kluba bila u potrazi za novim trenerima (Pazara našao novog), što je, vrlo moguće, neki novi svetski rekord. Ukupno gledano, od starta sezone, superligaški klubovi su promenili neverovatnih 18 trenera, tako što su im uglavnom uručivali otkaze.

Prethodne subote, klupu lučanske Mladosti samoinicijatvno je, revoltiran tretmanom ekipe kod sudija, napustio Nenad Milovanović. Ne može više, kaže, da vodi rat sa sudijskom organizacijom, pa je izabrao lakši put - da ode. Odradio je meč sa Vojvodinom i završio još jedan mandat na klupi kluba u kojem je svakako siva eminencija, samo što će sada zvanično neko drugi umesto njega sedeti na klupi ekipe koju, kako stvari stoje, čeka borba za opstanak.

NENAD MILOVANOVIC NESKO Foto: MN Press

Neškov odlazak nije iznenađujući zbog same činjenice da ga je najavio danima pre utakmice, dok je u utorak, nenadano, OFK Bačka uručila otkaz Nenadu Vaniću koji se kratko zadržao u klubu, a dan kasnije, jednako neočekivano, na isti korak se odlučio i Novi Pazar sa Radoslavom Batakom. OFK Bačka će tako u potragu za već trećim trenerom ove sezone u nadi da će pronaći spasioca da ih "čupa" sa poslednjeg mesta, dok je Pazar u međuvremenu dobiti i trećeg trenera ove sezone kojem će cilj biti da ekipu sačuva u najvišem rangu. U pitanju je Davor Berber.

Klubovi koji nisu menjali trenere do sada su ZvezdaVojvodinaProleterSpartakVoždovacJavorMetalac i TSC, uz tužnu konstataciju da je vođstvo kluba iz Bačke Topole bilo primorano na taj korak posle smrti Zoltana Saboa. Možda je i najsvetliji primer vere u struku Metalac koji je, apsolutno mimo superligaških standarda, dao Žarku Lazetiću ugovor do 2024. godine.

I baš ovi klubovi, osim možda Voždovca, ove sezone i prave rezultate u skladu sa ambicijama, možda upravo zbog toga što su dali puno poverenje stručnom štabu koji i krenuo sezonu, dok oni klubovi koji su izlaz iz rezultatskih posrtanja tražili u čestoj promeni trenera, beleže ispodrosečne rezultate i nalaze se u donjem delu tabele ili se bore za opstanak.

Verovatno je i najveći razlog ovolikog broja smena trenera od starta sezone činjenica da je aktuelni šampionat specifičan zbog toga što na kraju ispada čak čest klubova, što naravno stvara pritisak na veći broj klubova nego ranijih sezona kada je duplo manji broj bio predviđen za niži rang. Ovako, kada gotovo trećina lige strepi za opstanak, logično je što inače nestrpljive gazde klubova već posle najmanjeg niza negativnih rezultata posežu za otkazima i "u pogon" stavljaju nove ljude da preuzemu ekipe - sve dok i njima ne pokažu vrata.

>>> Mančester Siti melje sve pred sobom, vezao je već 19 pobeda, kvota da će večeras (13.30) upisati i jubilarnu 20 plaća se kvotom 1,35, a tip 1-1&ng raste na čak 2,70. Pogledajte sve Mozzart kvote za meč Mančester Siti – Vest Hem.

I tako u krug...

Smene trenera u 2020/2021.

RADNIK: Simo Krunić - Slavoljub Đorđević

RAD: Branko Mirjačić - Zoran Njeguš - Milan Milanović

ZLATIBOR: Predrag Ristanović - Zoran Njeguš - Ljubomir Ristovski

PARTIZAN: Savo Milošević - Aleksandar Stanojević

ČUKARIČKI: Aleksandar Veselinović - Dušan Đorđević

MLADOST: Goran Stanić - Nenad Milovanović - ?

INĐIJA: Bratislav Živković - Dejan Čelar

RADNIČKI: Radoslav Batak - Milan Đuričić - Vladimir Gaćinović

NAPREDAK: Dragan Ivanović - Goran Stevanović - Milan Đuričić

NOVI PAZAR: Kenan Kolašinac - Radoslav Batak - Davor Berber

OFK BAČKA: Dejan Rađenović - Goran Milojević - Nenad Vanić - ?

MAČVA: Dragan Aničić - Slaviša Jelić/Alfred Jermaniš.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrbas

    1. mart 2021 | 00:06

    Kao lep primer i zdrav kolektiv...naš žrk vrbas trenira Milutin Lučić vec 7 godina.I mi ga nemislimo menjati...čovek nas je iz zadnje lige doveo u Super A ligu Srbije i planiramo sa njim da osvojimo titulu prvaka države.Garantujemo da ce to biti jedini trener od svih sportova koji je jedan klub iz zadnje lige doveo na tron prvaka države. Izvolite pa proverite verodostojnost naše poruke...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA