≫ 

Tadićeva asistencija i Ajaks u osmini finala LE, Arsenal preživeo, ispali Hofenhajm i Napoli!

Kakva noć u Ligi Evrope - padali velikani i golovi, neki lako prošli, neki nikako, ali već imamo osam učesnika osmine finala Lige Evrope

  • 0
Dušan Tadić Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Ajaksa slavili su i u revanšu šesnaestine finala Lige Evrope protiv Lila, istim rezultatom kao i u Francuskoj, sa 2:1, a veoma bitnu ulogu igrao je kapiten "kopljanika", Dušan Tadić, koji je asistirao kod prvog gola. Tim iz Amsterdama, jedan je od osam klubova koji su uspeli da prođu dalje u drugom po snazi evropskom takmičenju, a u narednoj rundi ćemo gledati i Arsenal, Molde, Granadu, Rendžers, Šahtjor, Viljareal, kao i Totenhem koji je prošao dan ranije.

Ajaks je preživeo, može se reći, bez komplikacija, iako rezultat ne govori tako, jer su tu dve pobede od po 2:1 protiv Lila. Sve je krenulo dobro za domaćina koji je poveo već u 15. minutu.

Tadić je dobio jedan prekid sa leve strane poput skraćenog kornera, ubacio loptu na pet metara gde je Davi Klasen izvanredno reagovao glavom i pogodio bliži, gornji ugao i doneo vođstvo "kopljanicima".

Držao je loptu tim iz Amsterdama, kontrolisao igru, ali onda kada su svi pomislili da neće biti nikakvih problema, oni su se stvorili, i to 12 minuta pre kraja susreta. Lil je dobio jedanaesterac koji je realizovao Jazidži i u tom momentu sve je bilo otvoreno, jer je francuski prvoligaš mogao golom da dođe do produžetaka.

Ipak, nada za goste nije postojala baš do kraja, jer je dva minuta pre nadoknade, David Neres zatresao mrežu za konačnu pobedu na aistenciju Brajana Brobija i zaključio prolaz dalje Ajaksa.

Arsenal i Benfika Foto: Tanjug/AP

Kakav rolerkoster emocija su doživeli tek igrači Arsenala koji su uspeli da slave na svom terenu protiv Benfike sa 3:2, iako su gubili i bili na rubu ispadanja. 

Heroj "tobdžija" ja Pjer Emerik Aubamejang, čovek koji je u 21. minut doneo prednost, a posle ludila i pobedu domaćinu u Londonu.

Aubamejang je u 21. minutu zatresao mrežu portugalskog predstavnika, a odgovor je stigao dva minuta pre kraja poluvremena od Gonkalveša koji je dve ekipe poslao na odmor sa rezultatom sa kojim je završen prvi susret (1:1).

Od sreće i onda ponašitenog gola Aubamejanga usled VAR reakcije do totalnog sumraka i gola Silve u 61. minutu - Arsenal je bio pred ispadanjem shodno tome da su mu u tom momentu bila potrebna dva pogotka.

Prvo tračak nade stiže u 67. minutu i asistencije Vilijana za Tirnija, a onda i tri minuta pre kraja okršaja dolazi veliko radovanje u Londonu koji će slaviti Aubamejanga, makar onaj crveno-beli deo prestonice Engleske.

Najveće iznenađenje ove noći priredio je Molde koji je uspeo da, posle 3:3 na svom stadionu, slavi protiv favorizovanog Hofenhajma 2:0.

Kakav je ovo udarac za Bundesligaša koji je već računao na prolaz dalje. Ali, gosti nisu gledali situaciju sa istog aspekta, pogotovo ne napadač Moldea Uland Andersen koji je sa dva gola, po jednim u oba poluvremena, ovekovečio totalni šok u Nemačkoj.

Dok su se severne komšije gledale u neverici, nije ništa bolje bilo ni južno od Nemačke, tačnije u Italiji gde Napoli nije uspeo da anulira prednost Granade, iako je slavio sa 2:1.

Furiozno je sve krenulo za Napolitance, Zjelinski je dao gol posle nešto više od 180 sekundi igre, a onda je Montoro zario nož u srce domaćinu koji posle 25. minuta nije mogao dalje, bez u slučaju da postigne još tri gola, a ne primi više nijedan.

Na vreme je domaćin zatresao mrežu protivnika, Ruiz je u 59. minutu da blic nade, ali ništa više od toga, tako da špansko tvrdo čudo ide dalje.

Granada Foto: Tanjug/AP

Rendžersova petarda je nešto sigurno nešto najatraktivnije što smo videli ove noće, a četa Stivena Džerarda je sa 5:2 deklasirala Antverp i ukupnim, spektakularnim rezultatom 9:5 izbacila Belgijance.

Šahtjor je, nakon podloge i pobede od 2:0 u Tel Avivu, odardio posao i na svom stadionu, te savladao Makabi pogotkom Moraeša iz penala u 67. minutu.

Viljareal je iskontrolisao situaciju, iako je moglo biti gusto u derbiju sa Salcburgom, te na kraju slavio sa 2:1. "Žuta podmornica" je gubila u 17. minutu nakon što je Beriša dao prelep gol, tako da su Austrijanci bili na gol od produžetaka.

Ipak, stiže umirujuća pilula za domaće Špance u vidu gola Đerarda Morena samo pet minuta pre kraja prvog poluvremena, a reprezentativac "crvene furije" je sa bele tačke u 89. minutu stavio tačku na i, te prolaz svoje ekipe dalje.

1/16 finala Lige Evrope:

Ajaks - Lil 2:1 (1:0), prvi meč 2:1

(Klasen 15, Neres 88  - Jažidži 78pen)

Arsenal - Benfika 3:2 (1:1), prvi meč 1:1

(Aubamejang 21, 87, Tirni 67 - Gonkalveš 43, Silva 61)

Hofenhajm - Molde 0:2 (0:1), prvi meč 3:3

(Uland-Andersen 20, 90+5)

Napoli - Granada 2:1 (1:1), prvi meč 0:2

(Zjelinski 3, Ruiz 59 - Montoro 25)

Rendžers - Antverp 5:2 (1:1), prvi meč 4:3

(Morelos 9, Paterson 46, Kent 55, Barišić 79pen, Iten 90+2pen - Refaelov 32, Lamkel Ze 57)

Šahtjor - Makabi Tel Aviv 1:0 (0:0), prvi meč 2:0

(Moraeš 67pen)

Viljareal - Salcburg 2:1 (1:1), prvi meč 2:0

(Moreno 40, 89pen - Beriša 17)

Video: Fudbaleri Zvezde odradili trening pred Milan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA