Britanci žele da preuzmu organizaciju Evropskog prvenstva, traže i Mundijal sa Ircima 2030. godine

Ostrvljani se dobro bore sa koronavirusom i vakcinisali su veliki procenat svog stanovništva

  • 1
Vembli stadion

Printskrin: Youtube/SkyEye Britain

Velika većina evropskih zemalja i dalje muku muči da obuzda pandemiju koronavirusa. Nije mnogo pomoglo ni to što se pojavilo još nekoliko sojeva ovog opakog virusa, pa su neke države morale da stupe u potpuni lokdaun. Samim tim, pojavila se bojazan da će Evropsko prvenstvo u fudbalu planirano za nastupajuće leto morati da promeni svoj format.

Na svu sreću, pomeranja verovatno neće biti. Premijer Velike Britanije, Boris Džonson izjavio je da će njegova zemlja vrlo rado preuzeti organizaciju većeg broja utakmica, pa možda i svih, a takođe je najavio da će se kandidovati da bude domaćin Svetskog prvenstva 2030. godine.

Podsetimo, sedam mečeva predstojećeg Eura biće odigrano na Vembliju, uključujući oba polufinala i finale, koji su zakazani za 11. jul.

- Mislim da je Velika Britanija pravo mesto za održavanje takvog spektakla. Ovo je dom fudbala, pravo je vreme. Mislim da bi to bilo sjajno za našu zemlju. Ako, znate, žele da bilo koja druga utakmica bude odigrana u Velikoj Britaniji, prihvatićemo to, ali sve je trenutno na odluci UEFA – rekao je Džonson.

Prema nekom ranije utvrđenom planu, prvenstvo je bilo planirano da se održi u 12 gradova u 12 zemalja između 11. juna i 11. jula. Međutim, jasno je da bi tako nešto iziskivalo velike troškove, pre svega testiranja igrača, a mogućnost zaraze tokom putovanja iz jedne u drugu državu moglo bi da napravi pravu pometnju.

Uz to, Velika Britanija je uz Srbiju jedan od lidera u Evropi, kada je reč o vakcinaciji stanovništva i Vlada ove zemlje naglasila je da će ukloniti sva ograničenja na okupljanja i otvoriti svoju ekonomiju do 21. juna, što je negde na polovini Evropskog prvenstva, ali se ističe da bi proces mogao dodatno da se ubrza zbog ovog događaja.

Pored toga, Britanci žele da se dokažu i organizaciji Mundijala 2030. godine zajedno sa Republikom Irskom. Jedan od poslanika u tamošnjoj skupštini, Riši Sunak, istakao je da će zemlja obezbediti 2.800.000 funti (oko 3.500.000 evra) kako bi se zemlja promovisala i potpomogla kandidatura.

Video: Borjan izleće do centra kada Zvezda ima slobodan udarac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jerry

    2. mart 2021 | 09:06

    Realno imaju najlepse stadione na svetu i po meni treba im ovo omoguciti...oni, Nemci i Spanci imaju najbolje stadione i fudbalsku kulturu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA