Živa proziva Piksija, Krstajić mu želi sve ono što on nije imao: Šest selektora o Draganu Stojkoviću

Podeljena su mišljenja i među bivšim selektorima nacionalnog tima, iako većina pruža podršku legendi koja je nedavno sela na klupu

  • 48
Selektori Srbije o Piksiju, Milan Živadinović, Milovan Đorić, Radovan Ćurčić, Mladen Krstajić, Havijer Klemente, Vladimir Petrović Pižon

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/FSS

Dolazak Dragana Stojkovića Piksija na klupu Orlova označio je novu eru srpskog fudbala. Jedan od najboljih fudbalera koje je ova zemlja ikada imala, odlučio je da preuzme nacionalni tim u delikatnoj situaciji, bez prijateljske utakmice, svega nekoliko dana pred seriju prvih kvalifikacionih utakmica za Mundijal u Kataru.

Mnogi navijači su oduševljeni, oduševljeni su i mnogi sportski radnici, a mi smo pitanje o dolasku Piksija na mesto selektora potražili među bivšim selektorima naše zemlje. Među njima su podeljena mišljenja. Većina je zadovoljna njegovim postavljanjem na mesto selektora, ali ima i onih koji su uzdržani i smatraju da će mu biti pakleno teško, ali ima i onih koji nisu oduševljeni njegovim dolaskom, a u tome prednjači Milan Živadinović.

Pred vama su mišljenja šest bivših selektora o Draganu Stojkoviću Piksiju:

Milan Živadinović

 

Milan Živadinović

Milan Živadinović; Foto: MN Press

- On je stalno preko reda dobio šansu, ja kao veliki Srbin želim mnogo uspeha. Međutim, ako ne bude imao uspeha, sledi sudbina svih nas, mora da se ide. Foliranja više nema. On je zauzeo mesto, gde su mnogi pre njega trebali da dođu, međutim, on je celog života tako išao.

Da li je on dobar izbor, tačnije, da li je on čovek koji može da izvuče naš nacionalni tim iz kanala u kom se nalazi?

Milan Živadinović, Dragan Stojković Piksi

Milan Živadinović kao selektor i Dragan Stojković Piksi iz igračkih dana u reprezentaciji; Foto: MN Press

- Pa šta da radim ljudi koji su ga izabrali, oni misle da može, moje mišljenje nije važno. Ako ne bude imao rezultat, on mora da ide, moraju da dođu mlađi koji su spremni da rade u okviru reprezentacije. Slušajte, nema privilegija u fudbalu, nema privilegija. Oni koji dolaze s privilegijama, oni moraju najviše da se dokazuju i najviše da rade. Svi smo mi za našu Srbiju i volimo da budemo najbolja, e sad, da li on ume i da li ima kvaliteta, to je diskutabilno pitanje.

- Ne možete da poltronišete i da budete na vrhu, mora da bude akcija, da si konsekventan, da si pravičan i da "vežeš glave", ja mu svakako želim mnogo uspeha - istakao je Milan Živadinović, koji je svojevremeno kao selektor i trenirao Piksija.

Milovan Đorić

 

Milovan Đorić

Milovan Đorić; Foto: MN Press

- Svi su želeli Piksija i Piksi je došao. Dolazi u teškom trenutku, posle neuspeha koji smo napravili u utakmici protiv Škotske kad se nismo kvalifikovali. Ima veoma malo vremena, jer nema nijednu prijateljsku utakmicu. Tako sam i ja došao, 7 dana pred meč sa Švajcarskom, a on dolazi pred tri utakmice u seriji, sve tri su teške. Prvo Irska, pa Portugalija, pa Azerbejdžan u gostima. Ima malo vremena da spremi tim, ali, dobro, svi verujemo da Piksi može nešto da napravi, sad ćemo da vidimo.

Đorića semo pitali da nam opiše Piksija i njegov karakter, jer ga je trenirao kao igrača u reprezentaciji.

- On ima pobednički karakter i zna dosta, njegov način je prvo igra, on će insistirati na igri, mada ima dosta problema oko tima, mi dugo već nemamo prave bekove i odbrambene igrače. Najteži je momenat dolaziti kada je smena generacija. Najteže je zahvaljivati se jednoj grupi igrača, a ima jedna grupa igrača koja mora da se zahvali, a ne znam da li su ovi novi spremni za tako velike izazove. Znači veliko ime dolazi u jednom teškom trenutku.

Đorić veruje da Piksija neće poremetiti to što dolazi u momentu kada je pitanje šta će biti sa vodećim čovekom Saveza, koji je povezan sa mnogim aferama poslednjih dana.

Dragan Stojković Piksi

Dragan Stojković Piksi sa Markom Pantelićem, potpredsednikom Saveza; Foto: FSS

- Piksi je prošao sve. Stabilizovaće se situacija u Savezu, i mora da se stabilizuje, jer su ove utakmice veoma važne koje dolaze. Videćemo šta će se dešavati kad je u pitanju rukovodstvo, ali on ima otvoreno sve kad je u pitanju sastav tima. Vrlo je važno da mu ti igrači dođu zravi, da nema povređenih igrača. Dolazi baš u teškom momentu - ističe popularni "Bata Đora".

On naglašava da kod Piksija nikakvi menadžeri neće imati pristup, niti mogućnost uticaja na stastav tima.

- Kod Piksija to neće niko. Više su to ranije bile priče, ja sam pratio sve do sada, ne mogu da kažem, ne poznajem izbliza toliko... Ali, mislim da se Piksiju niko neće mešati, siguran sam u to - naglašava Đorić.

On smatra da Piksiju u stručnom štabu nedostaje iskustvo, ali da je Piksi sam tako izabrao.

- Poznajem te momke, sigurno da nedostaje veliko iskustvo. Kod ovih koji su u stručnom štabu, niko nema veliko iskustvo, ali Piksi je to odabrao i on veruje u te ljude koje je izabrao - zaključio je Đorić.

Radovan Ćurčić

 

Radovan Ćurčić

Radovan Ćurčić; Foto: MN Press

- Mislim da je Piksi fenomenalno rešenje i nadam se da je selektor koji će uspeti da nas konačno odvede na veliko takmičenje. Piksi je naš najbolji fudbaler u poslednjih nekoliko decenija, a i trenerski posao koji je radio, obavljao je fenomenalno. Ja sam sa njim lično imao kontakte dok sam bio selektor kada smo gostovali sa reprezentacijom Superlige i igrali protiv Japana, dugujemo mu veliku zahvalnost za ono što nam je tada rekao pre utakmice, mnogo nam je pomoglo da ostvarimo dobar rezultat.

- Neminovno je da ga čeka mnogo problema, ali mislim da je pravi čovek na pravom mestu. Očekivanja javnosti su velika, nekad je to realno, nekada nije. Mnogo je teška grupa, Portugalija je jedna od najboljih reprezentacija na svetu, u poslednje vreme su često bili sa nama u grupi i izbacivali nas, ali verujem da je došlo vreme da ih pobedimo.

Havijer Klemente

 

Havijer Klemente je za Telegraf samo kratko rekao da ne poznaje mnogo Piksija, osim da je veliki igrač, ali i da veruje da će biti dobar selektor.

- Ne poznajem dobro Piksija, ali znam da je bio veliki igrač. Uveren sam da će biti dobar selektor Srbije - odgovorio je u poruci.

Mladen Krstajić

 

Mladen Krstajić smatra da nije imao podršku ni od novinara, ni od navijača i celokupne javnosti kada je stupio na dužnost selektora, i baš to što nije dobio u njegovo vreme vođenja nacionalnim timom, sada želi Piksiju - svu moguću podršku.

- Hvalim te bože da je završena saga - u šali, kroz smeh, kaže Krstajić na konto dvomesečne neizvesnosti koja je vladala oko dolaska Stojkovića na poziciju selektora nacionalnog tima.

Uozbiljio je potom razgovor, biranim rečima je pričao o novom komandantu srpskih fudbalera.

- Iskreno, drago mi je da se konačno završila saga i da se obostrana želja, i FSS-a i Piksija, da bude selektor, ostvarila. I želja celokupne javnosti, jer je Piksi kao velika legenda, i kao fudbaler i kao trener, i kao ličnost, i osoba koja je obeležila epohu srpskog fudbala, došla na mesto koje zaslužuje. Mislim da svi sad sa nestrpljenjem očekuju izazove koji dolaze već u martu, i nadamo se najboljem.

Krstajić dobro zna šta je selektoru potrebno na početku mandata.

Mladen Krstajić; Dragan Stojković Piksi

Mladen Krstajić i Dragan Stojković Piksi kao saigrači u reprezentaciji, Foto: MN Press

- Treba mu pružiti maksimalnu podršku, kada to kažem mislim na kompletnu javnost, da se ne "lomi" posle dve utakmice, da ne krenu odmah negativnosti, da se čoveku pruži vreme šta god da uradi u prve dve utakmice. Želim mu sve što ja nisam imao od vas novinara, njemu želim to sve što nisam imao, da se konačno jednom Srbi slože oko fudbala, da se konačno ne radujemo tuđoj nesreći - konkretno, iskreno, direktno kaže trenr TSC-a.

Krstajić ne veruje da će Piksi doneti neke epohalne kadrovske promene, može tu biti razlike u dva-tri igrača u odnosu na neke ranije postave, ali, naglašava bivši selektor, Piksija treba pustiti da radi i stvara - to je jako važno u procesu kreiranja temelja za dugoročni uspeh.

- Svaki trener donese svoj sistem rada, jer on najbolje zna šta mu pravi rezultate. Piksi je čovek koji ima reputaciju u svetu fudbala i očekuješ najbolje, ima svoje metode rada. Treba ga podržati i to je to. Suština je da se čovek podrži, a ne da, ne daj bože, posle dve utakmice krenu kritike kako čovek nema pojma. To je najlakše. Mora se ići od utakmice do utakmice, to je jedini recept. Ponavljam, želim mu sve što ja nisam imao, eto, i zato što ga cenim, zato što mu želim svako dobro i najbolji rezultat.

Na pitanje šta očekuje od kvalifikacija za Mundijal u Kataru 2022, koje već kreću mečevima sa Irskom i Portugalijom krajem marta, Krstajić kaže:

- Neće biti lako, nemojmo se zavaravati. Ne mogu sada reći šta će Piksi uraditi, ali nema tu mnogo šta da se menja po pitanju igrača. Neka svi daju maksimum u kvalifikacijama, a vreme će pokazati da li imamo kvalitet da prođemo na Svetsko prvenstvo. Nimalo laka grupa, tu su Portugalija, Irska, i taj Azerbejdžan se ne sme olako shvatiti. Teška je, ali čak i ako ne prođemo grupu, makar neka onda napravimo atmosferu i bazu za dalje. Treba biti realan, sve ekipe su ozbiljne, nema naivnih.

Vladimir Petrović Pižon

 

Vladimir Petrović Pižon

Vladimir Petrović Pižon; Foto: MN Press

- Mislim da je preuzeo reprezentaciju u veoma teškoj situaciji. Grupa nije baš laka, biće tu velike borbe. Bio je hrabar i prihvatio, ali kao što on kaže, normalno voli fudba i ja ga razumem, zato je i prihvatio to mesto. Sve to utiče, ne daje dobru atmosferu, ali igrači i on moraju da shvate da mora i dalje da se žive i da se igra, jer naš narod mnogo voli fudbal i svi žele da se naprave dobar rezultat, jer dugo već nismo bili na velikom takmičenju.

Pižon je tokom karijere stekao status četvrte Zvezdine zvezde, a njegov naslednik je kao peta bio upravo Stojković. Pižon veruje u Piksijev karakter, ali smatra da odgovornost moraju da preuzmu i sami igrači, jer oni igraju, a ne selektor.

- On je karakter, hrabar je bio kao igrač, takav je i kao trener, mislim da nema tu dvojbe, on će pokušati sve što je u njegovoj moći. I on to kaže, imamo dobre igreče, ne možemo da čekamo selektora, neće on da igra, nego igrači, njegovo je da pozove te igrače, oni igraju u najboljim timovima Evrope, treba da preuzumu i oni na sebe odgovornost, ne samo selektor.

- Ja verujem da ipak da igrači znaju da dugo nismo bili na velikom takmičenju i da će dati sve od sebe da se plasiramo na Svetsko prvenstvo.

Ostali selektori nisu bili raspoloženi za priču

 

Ljubiša Tumbaković

Ljubiša Tumbaković nije bio raspoložen da odgovori na pitanje o Piksiju; Foto: MN Press

Telegraf je kontaktirao još nekoliko bivših selektora do pisanja ovog teksta. Ljubiša Tumbaković se nakon našeg poziva javio, a nakon što smo mu se predstavili, poručio da je na sastanku i da ga zovemo za pola sata, a nakon toga više nije podigao slušalicu, niti odgovorio na poruku. Slavoljub Muslin se uredno zahvalio na pitanju i poručio da ne daje izjave.

Miroslav Đukić i Ljubinko Drulović takođe nisu odgovorili, dok sa Sinišom Mihajlovićem i Dikom Advokatom i pored uloženog napora nismo uspeli da stupimo u kontakt.

Video: Nova strana istorije srpskog fudbala: Šta Piksi kaže o tome kako se gubi i o disciplini

(D. U./M. B./M.Z./S.L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mm..

    8. mart 2021 | 16:13

    Ali Živadinović "veliki Srbin" i Djorić... neznalice koje ceo život žive na ledjima FSS, pljuju po svima a najveći trenerski uspesi su im što su upropastili svaku reprezentaciju ili ekipu u kojoj su radili. Dokle god se takvi ljudi i "stručnjaci" bilo šta pitaju mi ćemo ostati na tom gubitničkom nivou.

  • Djaba i

    8. mart 2021 | 16:41

    5 Piksija da su kad savez vode kriminalci??!

  • Putin R.S

    8. mart 2021 | 16:53

    Ziva misli da je on jedini pravi onaj koji moze da kritikuje svakog selektora, a znamo koliko si bio uspesan k kako si vodio momke. Nisi im na poluvremenima ili pre utakmice pricao o fudbalu, sistemu, strategiji, nego o politici. Meni se svidja sto nema dlake na jeziku, ali po njemu niko nije dobar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA