Srbija za 15 godina promenila više selektora nego Nemačka za ceo vek!

Dragan Stojković Piksi je postao 12. selektor na klupi Srbije od 2006. godine

  • 10
Dragan Stojković Piksi

Foto: FSS

Sada je i zvanično, Dragan Stojković Piksi je novi selektor reprezentacije Srbije, dvanaesti po redu otkad je Srbija postala samostalna nezavisna država 2006. godine.

Očekivanja koja su stavljena na pleća novog selektora su ogromna, on se mora kvalifikovati na Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru, a ispred sebe ima veoma tešku grupu. Srbija se nalazi u grupi A zajedno sa Irskom, Luksemburgom, Azerbejdžanom i Portugalijom, treutno možda i najjačom reprezentacijom sveta, sa zvezdama koje dominiraju u Mančester Sitiju, Juventusu, Atletiko Madridu...

Prvi ispit je protiv Irske 24. marta u Beogradu, zatim sledi najteži zadatak i utakmica protiv aktuelnog evropskog prvaka, reprezentacije Portugalije na čelu sa Kristijanom Ronaldom.

Piksi je na ovaj način postao dvanaesti selektor u prethodnih 15 godina koji seda na "vrelu stolicu". Svaki od selektora je do sada imao kratak vek trajanja, najduže se zadržao Radomir Antić koji je imao i najviše uspeha sa nacionalnim timom. Međutim, čak je i Antić ostao "samo" dve godine.

Da Srbija nema kontinuitet, što je u fudbalu jedna od najvažnijih stavki, govori i podatak da je za 15 godina promenila više selektora nego Nemačka za skoro 100!

Reprezentacija Nemačke je u svojoj 95 godina dugoj istoriji (od 1926.), do sada je promenila ukupno deset selektora. Joakim Lev, trenutni selektor Nemaca, sedi na klupi nacionalnog tima od 16. Avgusta 2006. godine.

Pre njega, tu su bili Jirgen Klinsman, Rudi Feler, Erih Ribek, Berti Vogts, Franc Bekembauer, Jup Derval, Helmut Šen, Sep Herberger i Oto Nerz. Najduže je na klupi bio Sep Herberger, koji je bio selektor punih 28 godina! Joakim Lev je ušao u 15. godinu kako je selektor, a Helmut Šen je bio selektor 14 godina.

Englezi su takođe manje menjali selektore, pa imaju ukupno 20 selektora u 76 godina dugoj istoriji.

Preostale fudbalske velesile su menjale mnogo selektora kroz svoju istoriju, Brazil je imao više od 60, Španija više od 40...

Dok ukoliko bismo pogledali aktuelnog svetskog vice-prvaka, komšijsku Hrvatsku, oni su trenutno na svom trinaestom selektoru od 1990. godine. Zlatko Dalić je već četiri godine selektor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срба

    4. mart 2021 | 11:20

    Е мој Пикси, шта ли теби ово треба у животу?! Ја који немам динара у џепу, не би сарађивао са таквим људима у савезу ни за милионе евра

  • Sremcica

    4. mart 2021 | 12:15

    Ne pomaze tu ni bog da dodje da bude selektor.Em sto ne maju pojma da igraju fudbal em kad igraju za svojy drzavu igraju i bez volje i bez zelje za pobedom.ZATO SMO TU GDE JESMO.AJ ZDRAVO

  • @Kiki

    4. mart 2021 | 12:47

    Šta švabe znaju šta je fudbal. Neka uče od lidera. Ma najbolji smo ali ne mogu da se setim u čemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA