≫ 

Zašto je vreme da Slaviša Kokeza ode iz srpskog fudbala

Brojne afere prvog čoveka FSS bacile su "ljagu" na srpski fudbal koja se teško briše

Slavisa Kokeza ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Na srpski fudbal bačena je velika mrlja, od koja će se teško oprati ukoliko FSS i dalje ostane u rukama Slaviše Kokeze, o kojem iz dana u dan u medijima isplivavaju brojne afere, a sve je poteklo nakon što je pozvan na informativni razgovor u SBPOK, gde je odbio poligraf i odgovor na pitanje da li je ima informacije o pripremanju atentata na Aleksandra Vučića.

Svetski mediji pišu o vezama Kokeze i mafije

Informacije o navodnim vezama Kokeze i kriminalnog klana na čelu sa uhapšenim Veljkom Belivukom, došle su čak i do ESPN-a, najuticajnijeg sportskog medija u svetu, a o tome je nastavio da se bavi i region, a posebno slovenački mediji, koji naglašavaju da je Kokeza bio i član jednog od najvažnijeg tela u UEFA i da je imao bliske veze sa prvim čovekom UEFA Aleksanderom Čeferinom.

O srpskom fudbalu se sada u svetu piše zbog navodnih veza sa mafijom i kriminalom, umesto da do svetskih medija dođemo zbog dolaska na klupu jednog od najboljih fudbalera koje je ova zemlja ikada imala - Dragana Stojkovića Piksija.

Zašto ga nema na promociji Piksija

Dragan Stojković Piksi Marko Pantelić i Dragan Stojković Piksi; Foto: FSS

I kada smo se već dotakli Piksija, ostaje pitanje gde je Slaviša Kokeza na promociji novog selektora i zašto je umesto njega isturen Marko Pantelić, kao potpredsednik? Podsetićemo da je Kokeza bio na predstavljanjima prethodnih selektora za koje je i pravljena promocija - Slavoljuba Muslina i Ljubiše Tumbakovića, dok za Krstajića nije ni pravljena, jer je sve sa smenom Muslina urađeno tiho, bez velikih priča o oglašavanja, kako bi narod to "lakše progutao".

Ali, i kada izuzmemo ove nefudbalske stvari u koje je Kokeza upleten, a koje bacaju mrlju na srpski fudbal koja se teško briše, i kada se pogleda Kokezin učinak za skoro pet godina na čelu srpskog fudbala, mnogo je afera i problematičnih poteza koji ne idu u prilog srpskom fudbalu.

Smenio selektora koji je doneo Mundijal i postavio početnika umesto njega

slaviša Kokeza i Slavoljub Muslin Slavoljub Muslin i Slaviša Kokeza na promociji; Foto: MN Press

Kokeza je napravio jedan od najšokantnijih poteza u svetu fudbala nakon završenih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2017. Nakon što je selektor Slavoljub Muslin izborio plasman na Mundijal, Kokeza ga je smenio i na njegovo mesto stavio početnika, Mladena Krstajića, kome je to bio prvi trenerski posao u karijeri. I odmah je postavljen za selektora! Umesto sa euforijom, naš tim je u Rusiju otišao s negativnom atmosferom i u javnosti, i u medijima, ali i unutar ekipe.

Skinuta traka Branislavu Ivanoviću i loša atmosfera pred Svetsko prvenstvo u Rusiji

slaviša Kokeza i branislav Ivanović Slaviša Kokeza i Branislav Ivanović; Foto: MN Press

I to je još jedan od kikseva u Kokezinoj eri. Naime, Branislavu Ivanoviću, kapitenu reprezentacije Srbije, pred Mundijal je skinuta traka i data je Aleksandru Kolarovu, što je poremetilo atmosferu u ekipi i prema rečima mnogih reprezentativaca, poput Nemanje Matića, koji je o tome pričao u velikom intervjuu za Telegraf i Luke Milivojevića, koji se nije libio da javno uputi kritike na račun selektora i Saveza.

slaviša Kokeza i Mladen Krstajić Foto: MN Press

Potez sa postavljanjem Krstajića za selektora nije se ispostavio kao dobar, jer Srbija nije prošla grupu na Mundijalu, a kasnije je katastrofalno krenula kvalifikacije za EURO i dožvela je težak poraz od 5:0 u Ukrajini, nakon čega je Krstajić napustio mesto selektora.

Neuspeh u kvalifikacijama i propušteno još jedno Evropsko prvenstvo

slaviša Kokeza i Ljubiša Tumbaković Ljubiša Tumbaković i Slaviša Kokeza; Foto: MN Press

I kasniji dolazak Ljubiše Tumbakovića nije dao rezultat, jer je Srbija i posle 20 godina ostala bez plasmana na EURO, iako je imala idealnu šansu i meč na svom terenu protiv Škotske. Ipak, posle veoma loše utakmice, Srbija je na kraju ostala bez Evropskog prvenstva posle penal lutrije.

I u Tumbakovićevoj eri imali smo nezadovoljne igrače i probleme u svlačionici, a posebno je upečatljiv bio gest kapitena Kolarova, koji je nekoliko sati pre ključne utakmice sa Škotskom rekao da ne može da igra, jer mu njegov klub Inter ne dozvoljava zbog povrede.

Navijači se otuđili od reprezentacije, mnogi navijali protiv Srbije

Fudbal Srbija - Portugal Čak ni Ronalda nije gledala puna Marakana; Foto: Marko Jovanović

Još jedan od podataka koji ne ide u prilog Kokezi jeste činjenica da su se navijači otuđili od reprezentacije, pa su mnogi čak i navijali protiv nje, samo zbog toga ko je na njenom čelu, smatrajući da bi loši rezultati mogli da pokrenu promene. To je krenulo od smene Muslina, kada je uništena dobra atmosfera, a svi ostali potezi nakon toga samo su navijače udaljavali od nacionalnog tima.

Bili smo svedoci da ni sa besplatno deljenim kartama nije mogao da se napuni stadion, čak ni kada je na Marakanu dolazio najpopularniji fudbaler sveta, Kristijano Ronaldo. A o utakmicama sa slabijim reprezentacijama tek da ne pričamo.

Nikad gori odnosi između Zvezde i Partizana

Kokeza, Terzic, Vucelic Odnosi između Zvezde i Partizana nikada nisu bili gori, možda i u istoriji; Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Nikola Tomić/Marko Jovanović

I Crvena zvezda i Partizan su tokom poslednjih pet godina imali promenljiv odnos sa Slavišom Kokezom koji se kretao "od ljubavi do mržnje". I Delije i Grobari su ga prozivali u različitom vremenskom periodu, a takođe je bilo i prepucavanja sa čelnim ljudima oba kluba, najpre sa Zvezdanom Terzićem, kasnije sa rukovodstvom Partizana, sa kojim je Savez čak ušao u "blato" i počeo da vodi rat saopštenjima, što je nezamislivo za instituciju kao što je vrhovno telo srpskog fudbala.

Takođe, odnosi između Zvezde i Partizana toliko su loši, da je dolazilo i do napada na čelnike Partizana u loži stadiona Zvezde, dok je sa druge strane uprava crveno-belih psihički terorisana na poslednjem derbiju u Humskoj kada se u loži pojavio Velja Nevolja, koji je psovao i vređao, pa čak i pretio nekim igračima Zvezde.

Neprimerene reči za Nemanju Vidića

100 godina Fudbalskog saveza Srbije Nemanja Vidić i Slaviša Kokeza na 100 godina FSS; Foto: FSS

Dozvolio je Kokeza i ljudi oko njega i to da udare po jednoj od najvećih legendi koje je srpski fudbal imao u poslednjih 20 godina! Nakon što je Nemanja Vidić otvorenim pismom iskreno rekao šta misli o srpskom fudbalu i ljudima koji ga vode, ređali su se odgovori, pa su se tako javljali Pantelić, Bjeković, Drulić... A na kraju mu je odgovorio i lično Slaviša Kokeza rečima "pet godina ništa ne radi, a soli pamet drugima".

Sumnja u regularnost takmičenja

Srđan Obradović Sudija Srđan Obradović protiv koga se vodi postupak zbog sumnje u nameštanje mečeva; Foto: MN Press

Utisak je da nikada u istoriji srpskog fudbala nije bilo više sumnje u regularnost. Često smo bili svedoci interesantnih "prelaza" "iz keca u dva" i obrnuto, kladioničarskim žargonom rečeno, kao i sumnjivih poteza golmana ili nekih odbramenih igrača. Čak su neka nemeštanja i dokazana, pa su Kabel i Smederevo prošle sezone kažnjeni oduzimanjem bodova zbog toga. Svojevremeno je 2018. godine čak 48 mečeva Superlige bilo pod lupom UEFA zbog sumnje da su namešteni.

Takođe, sudija Srđan Obradović priveden je zbog sumnje da je namestio meč, a trenutno se protiv njega vodi postupak pred sudom. Ono što je tek šokantno, jeste da je isti taj Obradović, dok se protiv njega vodi postupak za nameštanje mečeva, dobio posao posmatrača suđenja u Prvoj ligi Srbije.

Sedam ključnih razloga zbog kojih Kokeza treba da ode iz FSS

Video: Vučić: Ne mogu da verujem da Kokeza neće na poligraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA