≫ 

Šta su najveća iznenađenja na spisku i ko su debitanti i nove uzdanice u reprezentaciji kod Piksija?

Hrabar potez novog selektora već kod prvog spiska, pošto je ozbiljno podmladio reprezentaciju

  • 69
Dragan Stojković Piksi, spisak, fudbalska reprezentacija Srbije

Spisak reprezentativaca; Foto: FSS

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, objavio je svoj prvi spisak za mečeve protiv Irske, Portugalije i Azerbejdžana, koji su na programu od 24. do 30. marta u okviru kvalifikacija za Mundijal u Kataru.

Prvi spisak doneo je i prva iznenađenja. Na spisku nema nekoliko velikih imena i reprezentativaca koji su u prošlosti bili nosioci reprezentacije, a ono što je očigledno, Piksi je dao poverenje mladim nadama i odlučio se za rezove i podmlađivanje reprezentacije.

Na spisku nema dosadašnjeg kapitena, Aleksandra Kolarova i Luke Milivojevića, kao i Adema Ljajića i Nikole Maksimovića, koji su bili nosioci reprezentacije u poslednje vreme.

Odlučio je Piksi da osveži reprezentaciju, tako što je pozvao mlađe igrače poput Ivana Ilića i Uroša Račića, koji su dobili debitantske pozive, a koji ove sezone pružaju sjajne partije u Veroni i Valensiji. Takođe, u reprezentaciju se vraća i Andrija Živković, koji se preporodio u PAOK-u, kao i Nenad Krstičić iz AEK-a, ali i Milan Gajić iz Zvezde, koji je prvi poziv dobio pre dve godine, ali nije i debitovao.

U napadu se Piksi opredelio za oprobane snage sa prethodnih spiskova, Aleksandra Mitrovića, Luku Jovića, Dušana Vlahovića i Đorđa Despotovića.

Ko su debitanti i nove nade reprezentacije?

 

Uroš Račić

Foto: MN Press

Ivan Ilić Ilić i Uroš Račić su dobili debitantski u reprezentaciji, a mnogi su smatrali da je Račić i ranije zaslužio poziv, jer ove sezone u Valensiji igra na sjajnom nivou. Standardan je u startnih 11 u veznom redu "Slepih miševa", a postigao je i jedan gol, i to verovatno najboljem golmanu sveta, Janu Oblaku iz Atletiko Madrida na spektakularan način. Takođe, dao je ove sezone jedan gol i u Kupu kralja, takođe posle šuta sa velike udaljenosti.

Upravo šut sa distance može da bude veliko oružje momku koji je počeo karijeru u Zvezdi, odakle je prodat Valensiji za 2.2 miliona evra 2018. godine. Posle pozajmica Tenerifeu i Famalikau, tek se od ove sezone ustalio u prvi tim Valensije i zavredio pažnju velikih timova.

Ivan Ilić

Ivan Ilić u dresu mlade reprezentacije Srbije; Foto: MN Press

Ivan Ilić je još jedno Zvezdino dete koje je dobilo debitantski poziv. Ilić je poznat i kao najmlađi debitant u istoriji Zvezde, a prodat je Mančester Sitiju dok je još imao 16 godina i to u "paketu" sa bratom Lukom Ilićem za 5.5 miliona evra.

Ilić je moderan "box-to-box" vezista koji igra od svog do protivničkog kaznenog prostora. Od prelaska u Siti bio je na nekoliko pozajmica, u Zemunu, Bredi, a na kraju i Veroni, koja je spremna da ga plati 12 miliona evra, kako bi ga otkupila od Sitija, jer zna da može da ga proda za višestruko veću sumu novca kasnije. Ilić je ove sezone za Veronu nastupio na 20 mečeva i postigao je tri gola, od čega su neki bili posebno efektni, a novom selektoru nisu promakle njegove sjajne partije u Seriji A.

Iznenađenja desni bekovi iz Superlige

Marko petković, Milan Rodić

Marko Petković iz TSC-a jedan od bekova iz Superlige koji je dobio poziv u reprezentaciju; Foto: Crvenazvedafk.com

Na osnovu spiska se može zaključiti da Piksi neće otpisivati ni igrače iz Superlige, jer je poziv dobio i Marko Petković iz TSC-a, koji ove sezone igra dobro u klubu iz Bačke Topole, a jasno je da Srbija ima problem sa desnim bekom, pa i ovaj poziv ne iznenađuje toliko, kao i to što je i drugi desni bek na spisku takođe iz Superlige - Milan Gajić iz Zvezde.

Okosnicu nove reprezentacije čine Orlići sa Novog Zelanda, koji su se okitili titulom prvaka sveta 2015. godine. Ima ih čak sedam u timu Dragan Stojkovića, a tu je još nekoliko igrača iz mlađih generacija, kao što su Luka Jović, Mihailo Ristić, Nikola Milenković, Strahinja Pavlović, Saša Lukić, Uroš Račić, Ivan Ilić, Dušan Vlahović, Nemanja Radonjić.

Najstariji igrač Tadić sa 32 godine, prosečna starost reprezentativaca 23,8 godina

 

Dušan Tadić

Dušan Tadić; Foto: Marko Jovanović

Sudeći po spisku, može se očekivati mlada, brža i poletnija Srbija i igra u kojoj će biti mnogo trčanja i energije, jer su uglavnom svi igrači mladi. Od svih igrača sa spiska, samo su četvorica imaju 30 ili više godina - Dušan Tadić koji je najstariji sa 32 godine, kao i Stefan Mitrović, Darko Lazović i Nenad Krstičić sa po 30 godina. Interesantno je da je prosečna starost reprezentativaca 23,8 godina, pa je jasno da je dolaskom Piksija pokrenuta i smena generacija, koja je bila neminovna.

Ostaje da se vidi kako će mladi igrači i novi reprezentativci odgovoriti na pruženu šansu i odgovornost koja je pred njima, jer Srbiju već 24. marta očekuje prvi veliki test protiv Irske u Beogradu, a zatim i najteži mogući protiv jedne od trenutno najboljih reprezentacija na svetu - Portugalije, koja gostuje u Beogradu 27. marta, da bi martovski ciklus bio zaključen i teškim gostovanjem u Azerbejdžanu 30. marta.

Večeras (20.00) u Pireju Olimpijakos čeka Zvezdu, a i jedan i drugi klub ne stoje dobro na tabeli Evrolige i želeće verovatno što pre da zaborave ovu sezonu. Kvota na keca je 1,45, a na dvojku 3,05. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Olimpijakos - Zvezda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    5. mart 2021 | 14:14

    Suvise smo mi mala zemlja da bi imali veliki broj vrhunskih fudbalera na raspolaganju. On je od onoga sto je imao probrao one koji su u ovom trenutku vjerovatno najbolji. Mada ja vjerujem da bi Piksi i u ovim godinama odigrao bolje nego bilo koji ovaj nas reprezentativac. Kako god, nek je sa srecom i da nas konacno krene. Idemo Srbija ⚽️💪🇷🇸

  • Srp

    5. mart 2021 | 14:10

    Mislim da je ovim činom pokazao odredjenim tzv. zvezdam da ako nece da se bore na terenu za dres i zemlju uvjek ima neko ko ce da ih zamjeni.

  • Mladen

    5. mart 2021 | 13:58

    Sta ste odmah osuli paljbu? Ako ne verujete njemu sedite vi pa napravite spisak i vodite reprezentaciju. Tako je bilo i sa Stankovicem pa je napravio od prosecne Zvezdu silu da jr falilo malo da izbace Milan. Nek pocnu utakmice pa cemo videti gde smo. NAPRED SRBIJA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA