≫ 

"Čekanje na VAR odluku donosi novi nivo uzbuđenja navijačima": Infantino u odbrani video tehnologije

Predsednik FIFA bez zadrške podržava sistem koji, kako kaže, donosi prave odluke u igri

  • 2
Svetski ekonomski forum Foto: Tanjug/AP

Poslednjih dana, pa i nedelja i meseci, praktično od kada je uveden VAR u fudbal, brojne su kritike na račun video nadzora na utakmicama širom Evrope. Istina, mnogo je i pohvala tehnologije koja rešava sporne situacije, međutim sve više zabrinjava i iritira navijače način na koji se u pojedinim ligama upotrebljava VAR.

Engleska je pravi primer toga, jer iz kola u kolo smo svedoci da se golovi poništavaju zbog neverovatnih milimetarskih ofsajda, nekada i zbog toga što se vrh kopačke igrača nađe u nedozvoljenoj poziciji. Takve situacije su počele prilično da frustriraju ljubitelje fubala.

O svemu tome pričao je i predsednik FIFA Đani Infantino koji ima zanimljivo gledište o tome šta je VAR tehnologija, osim preciznog utvrđivanja spornih situacija, donela fudbalu.

- Umesto da stvari oduzima od igre, rekao bih da dodaje još jedan nivo adrenalina u igri - smatra prvi čovek svetske fudbalske organizacije, pa kaže još:

- Sada ako postoji dilema, vi proverite, čekate na ishod provere i to je adrenalin koji čini fudbal to što jeste: čekanje na rezultat.

Infantino uopšte nema dilemu da je video tehnologija donela fudbalu pravičnost u presuđivanju diskutabilnih situacija.

- Mislim da je VAR doneo više pravde igri. Čini da igra bude čitija, pomaže sudijama da koriguju pogrešne odluke. VAR nekom možda oduzme radost, ali drugima je donosi zbog promene odluke. Ali zadovoljstvo zbog pobede je i dalje tu. Nećete me čuti da kažem ništa negativno o VAR-u. Pravda je sve - kaže Infantino, prenose engleski mediji njegovu izjavu.

Juventus je u poteri za Interom, i svaki meč mu je izuzetno važan, pa i večerašnji (20.45) protiv Lacija. Kvota na keca je 2,00, iks je 3,45, dvojka 3,80, a 3+ 1,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Juventus - Lacio

Dugo se Bajernu nije ovako klimala titula u Bundesligi. RB Lajpcig mu je za petama, a večeras (18.30) mu u goste stiže probuđeni Dortmund i preti da mu napravo ozbilljan problem. Kvota na keca je 1,77, na duplu šansu X2 2,05, a na GG3+ 1,45. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bajern - Dortmund

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    6. mart 2021 | 09:35

    Unistili ste fudbal i njegovu strast prilikom postizanja pogotka!!!

  • Dacha

    6. mart 2021 | 10:07

    Var je fenomenalna stvar ali kao i mnoge stvari koristi se pogresno,a za to nije kriv Var kao Var vec sudije koje ga koriste i pravila koja moraju da se menjaju. Znaci svi znamo u biti sta je ofsajd kad je izmisljen kao pravilo,znaci nedozvoljena prednost igraca koji napada i dok nismo imali Var milimetarske i santimetarske ofsajde ljudsko oko ne moze da vidi i to pravilo kao takvo je imalo smisla,medjutim uvodjenjem Vara jasno je da je to pravilo moralo da bude izmenjeno jer vrh kopacke,trepavica,rame,ruke,peta i sta sve nismo videli jos kad se nadju u milimetarskom ofsajdu ne da nisu prednost nego je smesno polemisati uopste na tu temu i shodno tome i to pravilo mora biti promenjeno. Kako,neka o tome razmisljaju strucna lica ali da se donese pravilna i najbolja moguca odluka. Drugo mi imamo situaciju da je teoretski moguce da se u bukvalno svakom napadu bilo koje ekipe koristi Var i to za sobom povlaci pitanje sta rade te sudije na terenu i cemu sluze a drugo narusava se sam tempo utakmice i ubija se sustina fudbala. Iz tog razloga potrebno je ograniciti upotrebu Vara i uvesti neku vrstu celendza gde trener sa strucnim stabom moze da trazi recimo 2x u toku poluvremena proveru odluke ako je nesto sporno,a ne da se kao grom iz vedra neba pojavi taj Var u sred neke akcije sa nekom situacijom na koju ni igraci na terenu nisu reagovali. Da sumiram Var je odlicna stvar ali moraju da se menjaju pravila o koriscenju Vara jer nisu dobra i to pod hitno da bi konacno doveli fudbal na visi nivo sto je u stvari i sustina Vara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA