≫ 

Od jula stupa na snagu najvažnija promena u fudbalu: Slučajno igranje rukom neće uvek biti prekršaj

Bilo je krajnje vreme da se neke stvari urede

  • 5
var sistem Foto: MN Press

Koliko je VAR doneo na ispravnom postupanju sudija u spornim situacijama, toliko je i počeo da ubija draž igre u kojoj milimetri kreiraju ishode utakmica. Uz to, video nadzor ne postupa uvek na način na koji bi trebalo ni kod igranja rukom, te se nešto moralo pod hitno preduzeti kako fudbal ne bi skliznuo u negledljivu kategoriju.

Jedna veoma važna odluka je tim povodom doneta u sedištu borda koji se jedini pita za pravila najpopularnije igre na svetu - IFAB.

IFAB (International Football Association Board) je u petak, između ostalog, doneo odluku da se od jula slučajno igranje rukom koje dovede do toga da saigrač potom postigne gol - više ne tretira kao prekršaj.

IFAB je u svom saopštenju pojasnio odluku uz navođenje konkretnih primera svih mogućih situacija koje će se sankcionisati i onih koje neće biti tretirane kao prekršaji.

- Kako tumačenje igranja rukom nije uvek bilo dosledno zbog netačne primene zakona, članovi borda su potvrdili da nije svaki dodir ruke/dlana igrača loptom prekršaj - navodi se u objavi.

- U pogledu kriterijuma da ruka/dlan čine telo igrača „neprirodno većim“, usaglašeno je da sudije treba da nastave da koriste svoju procenu u određivanju validnosti položaja ruke/dlana u odnosu na kretanje igrača u tom konkretnom slučaju.

Nakon ovog pojašnjenja, kao prekršaj igranja rukom se tretiraju sledeće situacije:

- Namerno dodirivanje lopte rukom/dlanom, na primer kada se pomera ruka/dlan prema lopti.

- Dodirivanje lopte rukom/dlanom kada je taj položaj učinilo telo neprirodno većim. Smatra se da je igrač učinio svoje telo neprirodno većim kada položaj njegove ruke/dlana nije posledica ili opravdan pokret tela igrača za tu specifičnu situaciju. Imajući ruku/dlan u takvom položaju, igrač rizikuje da mu ruka/dlan udari loptu i bude kažnjen.

- Kod postizanja gola: direktno rukom/dlanom, čak i ako se slučajno to desi, uključujući i golmana; ili odmah nakon što lopta dodirne ruku/dlan strelca, čak i ako je slučajno.

IFAB na kraju odaje možda i najvažniju stavku:

- Slučajna igra rukom koja dovede do toga da saigrač postigne gol ili ima gol priliku više se neće smatrati prekršajem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда

    6. mart 2021 | 12:43

    Само да не слушам више жене у црном како јелечу и кукумавчу

  • pfc

    6. mart 2021 | 13:18

    Kako ce sad musavci da pobedjuju...iz gol auta

  • QQLELE

    6. mart 2021 | 14:24

    Da i ovo pravilo nije smislio Kokeza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA