≫ 

Prvi fudbaler u Premijer ligi koji je odbio da kleči: Zaha poslao poruku, Luka dao gol za pobedu

Napadač Kristal Palasa održao obećanje uoči utakmice sa Vest Bromom...

  • 4
Vilfrid Zaha, Kristal Palas Foto: Screenshot

Napadač Kristal Palasa Vilfrid Zaha (28) prvi je fudbaler u Permijer ligi koji je odbio da klekne u znak pokreta "Black Lives Matter" na utakmici elitnog ranga engleskog fudbala.

Reprezentativac Obale Slonovače odlučio je da stoji uoči početnog zvižduka na utakmici sa Vest Bromom i tako postao prvi koji je prekinuo sa praksom klečanja koja je uvedena prošlog leta u nastavku sezone prekinute pandemijom korona virusa.

Zaha je još prošlog meseca najavio da će prestati da kleči, kao i da ne želi više da nosi antirasističke slogane na svom dresu.

- Odluka da stojim tokom početnog udarca već nekoliko nedelja je poznata. Ne postoji ispravna ili neispravna odluka, za mene je klečanje pre utakmice samo stvar rutine i nije bitno da li klečimo ili stojimo, rasizam je tu, pa i dalje trpimo uvrede - objavljeno je uoči početnog udarca na Zahinim društvenim mrežama.

- Znam da Premijer liga čini sve da se izbori zajedno sa vlastima protiv rasizma, i potpuno poštujem to. Poštujem takođe i moje saigrače i igrače drugih timova koji će nastaviti da kleče u znak podrške pokretu.

- Kao društvo, mislim da moramo ozbiljnije da edukujemo decu u školama, kao i da društvene mreže preduzmu oštrije sankcije prema onima koji ih koriste za sejanje mržnje. 

- Sada samo hoću da se fokusiram na fudbal i uživam u prvoj utakmici po povratku na teren posle povrede. Nastavliću da stojim - poručio je Zaha.

Inače, Kristal Palas je savladao VBA sa 1:0, a za pogodak odluke postarao se Zaha koji je pogodio u ruku jednog defanzivca gostiju, pa je posle provere iz VAR sobe glavni sudija pokazao na belu tačku.

Siguran izvođač bio je nekadašnji reprezentativac Srbije Luka Milivojević u 37. minutu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Milivojević otkrio pozadinu izbacivanja iz reprezentacije: Nisu mi oprostili za Baneta Ivanovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrcke

    13. mart 2021 | 17:03

    Svaka cast.

  • Honor

    13. mart 2021 | 18:55

    Da je belac ostao da stoji,popio bi otkaz. Dvostruki aršini

  • PECA

    13. mart 2021 | 19:26

    Lepo razmišljanje. Izgleda da te je lopta malo manje udarala u glavu, za razliku od većine fudbalera ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA