≫ 

VAR na doradi, FIFA testira poboljšanu tehnologiju: Da li sa novim sistemom mahači gube smisao?

Plan je da se ovaj sistem krene sa upotrebom na svetskom prvenstvu u Kataru 2022

  • 1
var sistem Foto: MN Press

Svi problemi ovog sveta se danas, izgleda, mogu ispraviti i rešiti - tehnologijom. Fudbal je samo jedna od sfera života u kojoj dobro isprogramiran softver može doprineti najvećoj mogućoj regularnosti, koja je, razume se, osnovni temelj sporta.

VAR kao podrška se dosad pokazao kao važan korak u tom pravcu, ali i on je pokazao slabosti u velikom broju slučajeva širom Evrope, te su fudbalski oci još u ranoj fazi nastajanja svih problema vezanih za VAR sistem, krenuli sa razvojem naprednije verzije ove tehnologije.

Tačnije, u pitanju je dodatna podrška VAR-u i sudijama za utvrđivanje ofsajd pozicije igrača, pod radnim nazivom - "VAR technology 2.0".

Kao što je poznato, i dosadašnja praksa pokazala je da je video sistem koji je u upotrebi u velikom broju slučajeva, gotovo stoprocentno ispravan i tačan u određivanju nedozvoljene pozicije fudbalera. Ipak, način na koji se odvija proces potvrđivanja ofsajda ubija draž igre i izuzetno iritira igrače, jer se čeka snimak, te se crtaju linije, pa još ako je igrač prstom ili ramenom bio u nedozvoljenoj poziciji, gnev navijača i ljubitelja fudbala samo je veći.

Sve to proizilazi iz nesigurnosti mahača da li je igrač bio u ofsajdu, pa ne diže zastavicu, zbog čega VAR onda preuzima kontrolu i presuđuje, a onda se tu utakmica prekida i čeka se razrešenje situacije, što ume da potraje.

var sistem Foto: MN Press

Sa novom tehnologijom, koja je trenutno u test fazi i trebalo bi prvi put da bude implementirana u sistem suđenja na Mundijalu u Kataru, više ne bi trebalo da bude sličnih situacija.

Naime, specijalno napravljena i krajnje sofistricirana tehnologija koja će pratiti kretanje svih igrača, u sekundi će da obavesti pomoćnog sudiju u slučaju ofsajda igrača, tako da ovaj neće imati nikakvu dilemu da li da diže zastavicu. Dakle, i ukoliko nije siguran, kao što se to mnogo puta dešava sa mahačima, on će jednostavno u roku od 5 sekundi primiti signal da je igrač u ofsajdu - i to će mu biti znak da diže zastavicu.

Važno je napomenuti da navijači i gledaoci neće na ekranu moći da vide spornu situaciju kao do sada, jer će ona ostati unutar sistema i između sudija. Dakle, kada signal, koji je precizan, tačan i rezultat je sofisticirane tehnologije, kaže sudiji da je ofsajd, to je bez dileme tako.

FIFA je ovaj sistem već testirala na minulom Svetskom prvenstvu za klubove u Kataru, svi prikupljeni podaci su obrađeni, a rezultati će biti objavljeni u najskorijem periodu.

Ukoliko se ovaj dodatak VAR-u pokaže kao efikasno sredstvo u preciznijem određivanju ofsajda, opravdano se postavlja pitanje uloge mahača u budućnosti, jer će umesto njih direktno odlučivati tehnologija.

Bajern je prebrinuo sve brige oko plasmana u četvrtfinale Lige šampiona jer je savladao Lacio u Rimu sa 4:1, pa će večeras (21.00) u revanšu biti rasterećen. To bi moglo da donese opet mnogo golova, kvota na GG3+ je 1,80, a na kombinazziju 1&3+ 1,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bajern - Lacio

Čelsi je slavio protiv Atletika u Madridu sa 1:0, ali ne smeju Plavci da se opuste jer ekipa Čola Simeonea ume da bude jako opasna, i planira da to pokaže večeras (21.00) u revanšu u Londonu. Kvota da će Čelsi proći dalje je 1,27, a na Atletiko 3,75. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Čelsi - Atletiko Madrid

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoka

    17. mart 2021 | 11:08

    Treba koristiti iskustva iz Americkog fudbala. Sa par velikih monitora na stadionima prikazati sve sporne situacije, ali sve a ne selektovati prema klubovima ili igračima. Zašto je VAR prećutao nesportski potez Halanda na centru, a iza ledja sudije Čakira ? Zašto je VAR ostavio Naća u igri iako je dva puta rukama udario igrača Atalante po licu? Takav VAR je grobar fudbala. Hoćete da ofsajd bude ofsajd. Poništavanje gola jer ofsajd bio u začetku akcije je pravo iživljavanje sudijske organizacije koja veliča svoj, odavno izgubljeni, ego.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA