≫ 

Piksi zauzeo veoma čvrst stav: "Ovo nije privatna reprezentacija! Ne vidim Luku u svojoj formaciji"

Selektor Srbije odgovorio na pitanje zbog čega se u timu našao Gajić, zašto nije bilo mesta za Kolarova i zbog čega nije iznenađen igrama Vlahovića

  • 21
Dragan Stojković Piksi Foto: FSS

Selektor reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, uskoro će imati svoj debi na klupi sa nacionalnim timom. Samo sedam dana je preostalo do prvog meča naše zemlje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru protiv Irske u Beogradu. Stoga, mnoge zanima kakvu ćemo igru videti posle neuspeha u prethodnom ciklusu.

Novi selektor Srbije je u dugačkom televizijskom intervjuu za Sport Klub pre svega poručio da ne želi da bilo kakve kritike utiču na njega i da sve želi da pretoči u korektnu igru.

- Postati selektor zemlje predstavlja čast. To nije floskula. Ja to emotivno doživljavam i tako to gledam. Puno je entuzijazma, motivacije. Nadam se najboljem. Ne osećam pritisak, ja sam staložen, miran, ne želim da upadnem u stres. Ne želim da kritike utiču na mene, već želim da pozitivnu energiju prenesem na ljude koji treba da naprave zadovoljstvo svima, a to su igračirekao je Piksi.

Potom je uporedio vreme kada se on našao u reprezentaciji i ovo sada. Kaže da tada nisu postojali bilo kakvi klanovi, da je svako bodrio svakoga, što ne može da tvrdi za ono što se dešava danas.

- Veliki je to period. Mi smo bili generacija asova, dobrih ljudi. Ne sećam se da su postojali klanovi, nije postojalo grupisanja. Bili smo jako složna ekipa, videlo se na terenu. Ovo danas je neko drugo vreme, nešto što moramo da prihvatimo. Igra se moderniji fudbal, sa tehnologijom. Protok informacija je brz. U ovoj generaciji ima kvaliteta, koji oni moraju da pokažu. Možemo mi njih da hvalimo, ako ne pokazuju potencijal, nema efekta – dodao je selektor Srbije.

Mnogi su predstavili Piksija kao strogog, ali pravednog trenera. On sam ističe da nije nikakav general, već da samo traži disciplinu.

- Kao da dolazi neki general u vojsku... Niti sam ja neki tiranin, niti sam neko ko će maltretirati igrače, daleko od toga. Ali doza discipline mora da postoji, kao i respekt. Sve što jedan profesionalac treba da radi. Ne treba da imamo neka glupiranja, pokazivanja neke moći. Ako neko pokuša to da radi, a da to nije od pomoći timu, obiće mu se o glavu. Nije pametno da to radi. Mislim da nisu bili na maksimumu. Ne bih došao da su radili kako treba. Do promena dođe kada se jave stvari koje nisu normalne, koje su ispod očekivanja – nastavio je Piksi.

Dragan Stojković Piksi Printskrin: TV Arena Sport

Onda se osvrnuo na izostanak Luke Milivojevića sa spiska i njegovog konačnog zbogom reprezentaciji.

- Ja vidim to malo drugačije. Nije niko na mene uticao. Pogledao sam datume rođenja, poslednja učešća. Nema nikakvog revanšizma. Sa Kolarovim, Ljajićem imam odličan odnos... Luku Milivojevića ne poznajem lično, ali imam lepo mišljenje. Mora se doći do toga da se pokaže neka druga vizija, a njih ne vidim u ovoj viziji. Na sredini terena volim više kreativnosti. Volim art, umetnost. Daleko od toga da nema kvalitet, ne bi džabe igrao u Kristal Palasu i bio kapiten, ali ja vidim reprezentaciju u drugačijoj formaciji – rekao je Dragan Stojković.

Osvrnuo se još jednom i na to zbog čega nije pozvao Kolarova. Kaže da su na sve uticale godine i njegovo neigranje u Interu.

- Kolarov mislim da se ne ljuti, a i da se ljuti, njegov problem. Kad se vidimo u Milanu, ubeđen sam da ćemo se videti i lepo družiti. Njegova forma, neigranje u Interu, godine, brzina su faktori koji su doveli da ga izostavim. Svima su vrata otvorena, to je otvoreno pitanje. Ako mi bude bio potreban u budućnosti, zašto ga ne bih pozvao? Luka je rekao da neće više da igra. Nisam ga naterao, to je njegova odluka, šta mogu sa tim... – podvlači Piksi.

Mnogi su se začudili kada su na spisku videli Gajića i Petkovića. Ali za Dragana Stojkovića to nije iznenađenje.

- Gajić i Petković su bekovi. Čim sam ih stavio na spisak, mislim da jesu. Video sam taj deficit. To su igrači koji imaju neku reprezentativnu pozadinu. Šta je sa tim šampionima svetskim i evropskim, da im ne damo šansu? Nismo mi toliko kvalitetni da ne znamo šta ćemo, pa da ih se odričemo. Moja procena je da zaslužuju da budu tu, ne znam da li će igrati, možda i hoće. Nije greška da im se pruži šansa. Zvezda, recimo, što je odigrala protiv Milana je impresivno, uključujući Gajića. Zato sam ih stavio na spisak – dodaje selektor Srbije.

Kaže da ovo nije privatna reprezentacija, da sve ima mnogo veći značaj. To pre svega očekuje od svojih igrača.

- Ne možemo da šetamo valjda i da pobedimo nekog? Treba da se žrtvuješ, misliš na tim, na narod koji te gleda. Nije ovo privatna reprezentacija. Ovo ipak ima malo veći značaj, predstavljaš svoju zemlju, na terenu, ulici, aerodromu... – istakao je Piksi.

Dragan Stojković Piksi Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kada je reč o predstojećim mečevima, kaže da je kompletan fokus na reprezentaciji Irske, a da će se o Portugalu govoriti tek kada se odigra prvi susret kvalifikacija. Pohvalno je govorio i o Vlahoviću.

- Kompletan fokus je na Irskoj, Portugal nismo gledali, niti ćemo gledati, tek posle Irske. Imamo dosta svega na stolu, nema tajni. Nema iznenađenja. Ovo što je Vlahović dao tri gola za poluvreme, mene ne iznenađuje, on raste u pravog napadača i to samo može da deluje pozitivno na njega samog i na nas. Da je dao jedan, bio bih zadovoljan, jer je njegova kretnja i činjenje na terenu – rekao je Stojković.

Za kraj, kaže da neće biti tragedija ako ne odemo na Svetsko prvenstvo u Kataru. Dodaje da je bitan stav kakav će biti pokazan na terenu.

- Zavisi sa kakvim stavom ćemo igrati. Možemo mi da ne odemo zbog jednog gola, boda... To niko neće zameriti, da se desi neka nesreća što zna da zaboli. Bitno je da odigraš sa stilom ovaj ciklus kvalifikacija. Da se zna ko smo i šta smo. Cilj je odlazak u Katar. Očekujete da kažem da sam došao da „probam kako je biti selektor“. Ja verujem da možemo u Katar, to niko ne može da mi oduzme – zaključio je Stojković.

Video: Pokazaćemo da Srbi znaju da igraju fudbal: Piksi konačno otkrio primarni cilj i poručio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    18. mart 2021 | 08:21

    Ovo mi se ne dopada "Za kraj, kaže da neće biti tragedija ako ne odemo na Svetsko prvenstvo u Kataru. Dodaje da je bitan stav kakav će biti pokazan na terenu".

  • Obrad

    18. mart 2021 | 07:27

    Da, ovo je privatna reprezentacija. U porodičnom vlasništvu. Daj Bože da ti to, legendo, promeniš, ali se bojim one stare - ko s đavolom tikve sadi...

  • 6+4+3=2

    18. mart 2021 | 01:34

    jedino fss moze u roku od pet godina da od omladinskih svetskih prvaka napravi treceligase

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA