≫ 

Evo zašto RTS nije prenosio meč između Srbije i Irske!

Mnogi ljubitelji fudbala bili su uskraćeni za gledanje meča reprezentacije

Fudbal Srbija - Irska, RTS Foto: Marko Jovanović, Pixabay, Wikimedia

Čitava nacija se probudila i ponovo zainteresovala za srpsku reprezentaciju nakon dolaska Dragana Stojkovića Piksija na mesto selektora. Rane od Škotske su zacelile i vreme je bilo za nove izazove sa novim snagama uz promene u FSS, gde je Slaviša Kokeza podneo ostavku posle brojnih afera povezanih sa kriminalom.

Ipak, jedna stvar iznervirala je mnoge navijače Srbije - TV prenos! Ponovo, kao i u mnogim prethodnim mečevima u kvalifikacijama, Ligi nacije i baraž mečevima protiv Norveške i Škotske, prenosa nije bilo na RTS-u, već je prenos meča sa Marakane protiv Irske radila Nova S.

Navijači su iznervirani i u komentarima su prozivali javni servis ironičnim komentarima.

- Moji sigurno ne igraju čim ih nema na javnom servisu RTS. Jedino ako nije Radio Mileva reprezentacija - piše jedan od čitalaca Telegrafa, aludirajući na to da se u vreme kada je bio zakazan meč protiv Irske najavljena epizoda serije Radio Mileva.

- A gde da gledamo? - pitao je drugi čitalac, dok mu je neko odgovario "Pa tamo gde plaćaš pretplatu. Valjda RTS1".

- Jedva čekam. Pivo, čips i nacionalna RTS televizija - ironično je dodao još jedan čitalac pre meča...

Ovakvih komentara je bilo na svakom koraku, na svim vestima o meču protiv Irske u kvalifikacijama za Mundijal 2022.

Sličnih komentara bilo je i pred baraž protiv Škotske, pa je Telegraf tada pozvao urednika sportske redakcije RTS-a, Zorana Markovića, koji nam je tada objasnio u čemu je problem, a isto je i sada. Junajted grupa je otkupila pravo prenosa mečeva reprezentacije Srbije na konkursu i ponudom su pobedili RTS, ali i ostale javne servise u regionu za prenose reprezentacija u zemljama bivše Jugoslavije.

- Mi kao RTS ne možemo tu ništa da uradimo. Voleli bismo da imamo prenos, kao i ostale televizije. RTS i sve nacionalne frekvencije imaju želju da prenose jednu takvu utakmicu. Ne samo nju, nego sve one koje igra državna reprezentacija. Ali jednostavno nemaš pravo na to i niko ti to ne nudi. Da je nama ponuđeno da kupimo prenos za određenu cenu i da nemamo novca, onda je to druga stvar, ali nama niko i ne nudi - kratko je Marković prokomentarisao za Telegraf celokupnu "zbrku" koja je nastala u javnosti pred meč protiv Škotske, a očigledno se ništa nije promenilo ni sada.

Podsetimo, Srbije je u prvom meču grupe A u kvalifikacijama za Mundijal pobedila Irsku sa 3:2 i sa prvog mesta čeka duel protiv Portugalije, koji je na programu u subotu od 20.45 i koji takođe neće biti prenošen na RTS-u.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U svim evropskim državama reprezentacija ide na nacionalnim televizijama

Inače, kako je nezvanično procurilo u medijima, Junajted grupa je za prenose mečeva reprezentacije platila UEFA 40 miliona evra prema infomracijama Informera, i time dobila paket za prenose i u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori. RTS je za prenose mečeva reprezentacije Srbije bio u mogućnosti da ponudi 8 miliona evra, pa je Junajted grupa pobedila i javni servis Srbije, ali i ostale javne servise u regionu.

Telegraf saznaje i da postoji protokol koji je REM (Regulatorno telo Srbije) dao i koji kaže da sve što je od nacionalnog interesa mora da ide na nekoj od nacionalnih televizija. A to se odnosi na fudbal, košarku, bilo koji sport gde učestvuje naša reprezentacije.

Naravno, nije u pitanju poklanjanje TV prenosa već mogućnost da neko od nacionalnih televizija kupi isti. To pravilo zvanično postoji, ali se ne koristi u praksi. Zašto? To već nije poznato...

U svim evropskim državama prenos reprezentativnih selekcija ide na nekoj od nacionalih televizija. Ligu šampiona i Ligu Evrope može da kupi ko god hoće, odnosno onaj ko ima najviše para. Bundesligu, Primeru i Seriju A takođe, ali je u Nemačkoj i Italiji kristalno jasno na koju televiziju reprezentacija mora da ide.

Piksi: Nisam znao da dve trećine Srbije nije moglo da nas gleda, nadam se da to može da se promeni

Selektor je takođe posle meča upitan kako komentariše to da dve trećine Srbije nije moglo da gleda meč jer meč nije prenošen na televiziji koja ima nacionalnu frekfrenciju.

- Nisam znao za taj podatak. Slažem se sa tom konstatacijom da dve trećine Srbije nije mogla da gleda prenos, prvi put čujem, niti sam pričao sa nekim do sada. UEFA prodaje TV prava. Šteta je da ljudi ne vide. Videćemo za dalje, ali slažem se da bi narod trebalo da ima prilike da gleda utakmicu. Ne znam, ima vremena i za te neke korekcije, ako ih bude bilo. Ovu pobedu, rekli su mi da posle 11 godina nismo pobedili u prvoj rundi, nadam se da će ovo biti lep početak za srspki fudbal, ovu pobedu poklanjamo našem narodu, koji je uvek tu za svoju reprezentaciju - rekao je Dragan Stojković Piksi.

Video: Kako je Piksi reagovao na pitanje o ostavci Slaviše Kokeze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile Kostic

    24. mart 2021 | 19:55

    Idemooooooo Mauricijus, Švicarska, Hong Hong tamo je prenos. Ugasiti RTS. Ima li još koja televizija na svetu za koju se plaća pretplata a da ne gledaš nacionalne selekcije u bilo kom sportu.. S R A M O T A

  • РВ

    24. mart 2021 | 16:35

    С том шупљом ме нећете убедити. Ко је тај да може забранити националној тв да преноси свој државни тим у било ком спорту па тако и фудбал. Глупост и чиста лаж.

  • NS

    24. mart 2021 | 16:34

    Imam Novu S, ali je SRAMOTA što prenos nije na RTS-u. Ovim treba da se pozabavi vrh politike, da prenose Reprezentacije u svim sportovima vrati na RTS!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA