≫ 

Šta smo naučili iz prve Piksijeve utakmice na klupi Srbije i kakav je kao selektor?

Prvi utisci o novom selektoru na osnovu svega viđenog uživo sa Marakane i u kontaktu sa njim na konferenciji za novinare posle meča sa Irskom

  • 48
Dragan Stojković Piksi, Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Srbija je startovala uspešno u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022, pošto je na Marakani savladala Republiku Irsku sa 3:2. Briljirali su Mitrović sa dva gola i Vlahović sa jednim, kao i Dušan Tadić sa tri asistencije.

Dragan Stojković Piksi je tako uspešno debitovao na klupi Orlova i započeo novu eru srpskog fudbala. Utisak je da je atmsofera u reprezentaciji konačno onakva kakva treba da bude, puna pozitivne energije i patriotskog naboja, deluje da nema klanova i podela i da su igrači maksimalno motivisani i spremni da "ginu" za dres Srbije.

Iako je rano da se izvlače zaključci na osnivu samo jedne utakmice, već mogu da se vide određene naznake o Piksiju kao selektoru.

Miran tokom vođenja mečeva, nema preteranih izliva emocija i vikanja, uglavnom savetuje i bodri igrače

Na osnovu onoga što je moglo da se vidi i čuje uživo sa Marakane, Piksi je aktivno pratio meč uz aut liniju, ali je miran i koncentrisan, nema preteranih izliva emocija, vikanja, kritikovanja... Uglavnom su od njega mogle da se čuju reči kojima je bodrio i savetovao igrače.

- Ajde, ajde, dobar blok." "Ostani gore, Gajo!" "Bravo, momci" - bile su reči koje su mogle da se uglavnom čuju od strane novog selektora. Uglavnom je bio stacioniran na jednom mestu, ali se povremeno i pomerao unutar svog restriktivnog prostora u zavisnosti od toga na kom delu terena je težište igre.

Srbija, Republika Irska Dragan Stojković Piksi na ivici restriktivnog prostora tokom meča Srbija - Irska; Foto: Nikola Tomić

Izlivi emocija viđeni su samo kod golova, kada je pobednički stiskao pesnice i slavio pogotke Vlahovića i Mitrovića.

Takođe, otkrio je na konferenciji i da je u svlačionici miran i da pokušava da tu mirnoću i sigurnost da prenese i na igrače. Tokom pauze je podelio nekoliko saveta igračima, koji su na teren izašli veoma motivisano i spremno da preokrenu rezultat i bilo je samo pitanje vremena kada će doći i golovi.

Prvi trener koji je svesno spreman da rizikuje zarad višeg cilja i da odmara igrače za naredni meč

Video: Stojković: Nemam strah od Portugala

Odmah na debiju mogli smo da vidimo da je Piksi hrabar kao selektor i da je spreman na rizik. Svi su bili šokirani startnom postavom za realno najbitniji meč za Srbiju, jer je Irska jedan od direktnih konkurenata u grupi za mesta koja vode na Svetsko prvenstvo i u baraž.

Ipak, svestan je bio Piksi da mu za tri dana sledi pakleno težak meč, najteži u grupi, protiv Portugalije, koja u nikad jačem sastavu dolazi u Beograd, pa je i svesno rizikovao i kalkulisao protiv Iraca i šansu je dao nekim igračima koje verovatno niko nije očekivao u startnoj postavi, a to je faktički čitav vezni red.

U veznom redu su gotovo svi očekivali Maksimovića i Gudelja, a po bokovima Kostića i Lazovića, ali su umesto njih igrali Račić i Lukić, kao i Mladenović i Gajić. Takođe je iznenađenje što u igru nije ni ušao Sergej Milinković Savić, trenutno jedan od najboljih igrača Lacija.

- Kao što znate, svaka utakmica je važna i program je jako zgusnut. Ne verujem da neko pomišlja da jedna grupa igrača može da izdrži tri utakmice u sedam dana. Tu sam povukao neke peteze koji su bili sasvim logični. Želja i volja je zaista bila na visokom nivou, posebno posle 0:1, drago mi je što su igrači nastavili da veruju. Mislim da je to na kraju jedno lepo iskustvo za ove igrače koji su bili iznenađenje za vas, ali ne i za mene. Oni bi sigurno dobili šansu kad tad. Znate da nam za tri dana dolazi super jaka ekipa i treba razmišljati i o tome - rekao je Piksi posle meča.

Menja sistem i formaciju usred meča, spreman na ultra-ofanzivni sistem

Srbija, Republika Irska Ubitačni tandem Orlova: Vlahović i Mitrović; Foto: Nikola Tomić

Očigledno je da Piksi nije želeo da "otkriva karte" u potpunosti, da Portugalci ne mogu lako da pretpostave sastav i taktiku za duel u subotu, kao i u kojem će sistemu zaigrati. Tokom meča sa Irskom je čak i promenio početnu formaciju, pa je zaigrao i sa dva klasična špica, Tadiću je menjao poziciju i to se pokazalo kao dobitna kombinacija.

Čak je Piksi otkrio da je razmišljao i o tome da u isto vreme uvede na teren i Mitrovića i Jovića, što bi najverovatnije značilo i da zaigra ultra ofanzivno sa čak tri klasična napadača, jer je Vlahović igrao sjajno i nije bilo razloga da njega izvodi sa terena.

Uz podatak da su u tom momentu na terenu bili i Kostić i Tadić, to bi verovatno bio najofanzivniji sastav Srbije u modernoj istoriji, sa pet izrazito napadački orijentisanih igrača u timu.

- Plan je bio odmah za levu stranu, da se pojača sa ofanzvnim Kostićem, posle toga sam imao samo dilemu da li da Mitrović i Jović uđu odmah, ali je na kraju dovoljan bio Mitrović i nije bila loša deja. Igrali bi ultraofanzivno tako, ali i ovako je ispalo dobro - otkrio je na konferenciji selektor.

Dragan Stojković Piksi, Fudbalska reprezentacija Srbije Piksi i Filip Kostić posle meča; Foto: MN Press

Ovo češće rotiranje, kao i promena sistema tokom samog meča, mogu da donesu i faktor iznenađenja, ali i potrebnu svežinu igračima, jer neće teret pasti samo na nosiocima, a jasno se daje poruka i svima koji su na spisku da se na njih ozbiljno računa i da svako može da očekuje da će igrati i da ne bude situacija kao u prošlosti da mnogi samo budu na spisku i da ne dobiju šansu uopšte i to se ponavljalo tokom više reprezenativnih pauza. Prethodni selektori su uglavnom uvek imali iskristalisanih startnih 11 uz određene izmene zbog povreda i suspenzija, ali su zato očigledno imali i veliki broj nezadovoljnih igrača i u svlačionici je "tinjala" negativna energija.

Izmene postaju jako oružje Srbije

Fudbalska reprezentacija Srbije Rezervisti sa meča protiv Irske: Milinković Savić, Jović, Despotović, Maksimović, Kostić... Foto: MN Press

Upravo zbog gorepomenute taktike Srbija je posle dugo vremena imala i veoma jake adute na klupi. Igrače koji potezom mogu da reše meč. To je ovoga puta bio Aleksandar Mitrović, koji je za šest minuta postigao dva prelepa gola i rešio meč, a prvi je dao posle šest minuta od ulaska na teren.

To je takođe mogao da bude i Sergej Milinković Savić, koji nije morao da ulazi. Mogli su da budu Luka Jović, Nemanja Radonjić ili Andrija Živković...

Opušten na konferencijama, ne dočekuje novinare "na nož" zbog neugodnih pitanja

Video: Odgovor Piksija na pitanje o iznenađenju u startnoj postavi

Piksi je tokom karijere dao ogroman broj intervjua, imao veliki broj konferencija i ima iskustvo kakav odnos treba da neguje sa predstavnicima "sedme sile", što često u prošlosti selektorima Srbije nisu umeli, pa su od novinara pravili neprijatelje i dodatno podizali tenziju i lošu atmosferu u reprezentaciji.

Bili smo svedoci da su prethodna dva selektora Ljubiša Tumbaković i Mladen Krstajić imali loš odnos sa medijima, a svako škakljivo pitanje dočekivali su "na nož". Piksi tu ima potpuno drugačiji pristup, pa je čak spreman da sve okrene na šalu i da opusti atmosferu, pa je na konferenciji i posle nekih malo provokativnijih pitanja odgovarao otvoreno i uz duhovite opaske. Na pitanje o iznenađujućoj startnoj postavi, otvoreno je priznao da sledi duel sa Portugalcima i da za njega sastav nije bio iznenađenje, iako za mnoge jeste.

Otvoreno je pričao i pre meča, posle pitanja o izostancima Kolarova, Milivojevića, dok su se prethodni selektori maltene ljutili kada ih upitate o tome zašto se recimo na spisku nisu našli Milivojević i Jović, što se dešavalo u prošlosti.

- To je bila ideja, da se razumemo, kad pričamo o sastavu - ovo je sve bilo isplanirano, ništa "ad hok". Ne može bolje da bude, i tajming izmena, i igrači koji su ušli. Šta da kažem, dobar sam trener - nasmejao je sve u sali Piksi.

Priča sa igračima oči u oči otvoreno i iz njih izvlači maksimum

Mitrović, Piksi Piksi i Mitrović; Foto: MN press

Otvoreno je Piksi rekao na svojoj prvoj konferenciji da očekuje bolje partije od Tadića u reprezentaciji, od koga očekuje da igra na nivou kako igra u Ajaksu. Slično je rekao i za Sergeja Milinković Savića. Tadiću je to otvoreno rekao i u oči kada su se našli na zajedničkoj konferenciji. To je za kapitena Srbije bio samo dodatni motiv i na terenu je vratio sa tri asistencije, ali selektor zna da može i da mora i bolje od toga, što je rekao i posle meča sa Irskom.

Nakon meča je otkrio i da je imao razgovor oči u oči sa Mitrovićem, kome je otvoreno rekao sve što misli i koga je pokušao psihološki da digne i očigledno je i uspeo, a on mu je za poverenje i poziv vratio sa dva sjajna gola.

- S Mitrovićem sam imao jedan razgovor pre dva dana, licem u lice. Bio je to otvoren razgovor i rekao sam mu šta mislim. Ne sme da razmišlja o prošlosti, jer se od njene živi. Bio je u psihološkom nokdaunu, nije igrao u svom klubu, ali sam poziv dovoljno govori koliko ga cenim. Nikad nisam imao sumnju da je igrač visokog kvaliteta - rekao je Piksi.

Iako je rano za velike zaključke, prvi utisci su pozitivni, a ono što je najbitnije, ostvarena je pobeda u teškom meču i Srbija je posle 11 godina pobedom započela kvalifikacije. Piksiju tek sledi najveći ispit, duel protiv Portugalije. Najbitnije je da je usadio igračima veru da mogu da igraju sa svakim, ima podršku navijača i javnosti i atmosfera u ekipi je dobra, pa su se stekli svi uslovi da može da se napravi iznenađenje protiv jedne od trenutno najjačih reprezentacija sveta.

Makedonci su u kvalifikacijama za EP napravili istorijski uspeh i prvi put se plasirali na veliko takmičenje, a večeras (20.45) kreću i u pohod na plasman na Svetsko prvenstvo. Imaće težak zadatak, pošto gostuju Rumuniji, a kvota na keca u Mozzartu je najveća na svetu - 2,20. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Rumunija - Severna Makedonija.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    25. mart 2021 | 15:41

    Ma samo napred Piksi. Ne moze nam biti gore od Krstajica i Tumbakovica. Tu smo dotakli dno posle smene Muslina. Bravo.

  • Nele

    25. mart 2021 | 15:22

    Posle tri utakmice imaćemo jasniju sliku.Želim njemu i momcima sve najbolje.

  • Mixi

    25. mart 2021 | 14:43

    Kad procitam "jurimo baraz" i "najjaca selekcija(Portugal)" i da treba " cudo" da ih pobedimo ,bude mi muka... Pa majka mu stara, 11:11 igramo...ne protiv 17 igraca...a kad pisemo o nasim reprezentativcima u superlativu meru nemamo... Ajde posle 22 godine da jurimo da budemo prvi u grupi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA