≫ 

Posle Norvežana, i Nemci poslali ozbiljnu poruku FIFA i domaćinu Mundijala Kataru

Lep gest "Pancera" i važan trenutak za sve koji misle da je fudbal u prvom planu

  • 4
nemački fudbaleri Foto: Tanjug/Ap

Na maksimu da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu ovih dana svet podsećaju fudbaleri Norveške i Nemačke, koji su pre svojih utakmica u kvalifikacijama za SP u Kataru poslali nedvosmislenu poruku o važnosti ljudskih života u odnosu na sve ostalo - pa i na fudbal naravno.

"Panceri" su pre utakmice sa Islandom izašli sa majicama sa slovima koja su, poređana jedno do drugog, ispisivala poruku "ljudska prava".

Nemački reprezentativci su time želeli da poruče Svetskoj fudbalskoj organizaciji i domaćinu narednog Mundijala Kataru, da vrlo dobro znaju koliko se krše prava radnika u toj zemlji poslednjih godina i upozore ih da je takvo stanje neodrživo.

U pitanju su migranti iz Pakistana i raznih drugih zemalja, na čiji su težak položaj ukazale brojne međunardone organizacije za ljudska prava, koje su i iznele frapantan podatak da je oko 6.500 radnika poginulo tokom igradnje infrastrukture za naredno svetsko prvenstvo.

Taj podatak je snažno uticao na svest prvo Skandinavaca, ali vidimo i Nemaca, koji su ovim malim performansom poslali snažnu poruku svetskim fudbalskim autoritetima.

Podsetimo, dan ranije, Norvežani su na sličan način izrazili nezadovoljstvo tako što su na teren izašli u majicama na kojima je pisalo - "Ljudska prava - na terenu i van njega".

FIFA se u toku današnjeg dana oglasila povodom toga i saopštila da neće kazniti Norvežane za njihovu poruku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    25. mart 2021 | 23:37

    da nije malo kasno

  • Zeljko ex JSO

    26. mart 2021 | 07:01

    Licemeri,nemoj da igrate!

  • Srba

    26. mart 2021 | 00:06

    Baš je svima njima sa milionskim ugovorima stalo do Pakistanaca i ostale bede!!! Vidim svi se odrekoše svojih vila, limuzina i dnevnica da nahrane gladne kakvo teško foliranje a vi još to prenosite kao vest da nije tužno bilo bi smešno! Kad plata fudbalera bude 500e nedeljno tad imaju pravo glasa ovako se samo sprdaju sa sirotinjom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA