Piksi puca od samopouzdanja pred Portugalce: O Ronaldu ni reči, najavio promene i napadačku igru

"Učinićemo sve da srušimo Evropskog šampiona, ulazimo hrabro. To nije pretnja, to je opredeljenje", kaže Stojković

  • 18

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi sa mnogo optimizma gleda na sutrašnji meč kvalifikacija sa Portugalijom od 20.45 na našem najvećem stadionu. Vetar u leđa sigurno je bila pobeda nad Ircima pre dva dana, pa će Orlovi u bitku sa Ronaldom i družinom ući sa najvećom mogućom energijom, i ono što im Piksi stalno ponavlja - verom u sebe da mogu pobediti svaki tim na ovom svetu! 

Selektoru Srbije su na konferenciji za medije uvodna pitanja postavljale kolege iz Portugalije, a prvo se odnosilo na poslednje dve pobede Portugalije u Beogradu.

Šta je potrebno Srbiji za pozitivan rezultat i kako biste definisali portugalski tim?

- Tačno je da smo u poslednja dva susreta izgubili ovde, učinićemo sve da prekinemo tu tradiciju i verujem da ćemo uspeti u tome. Neće biti lako jer je Portugal jedna od najboljih reprezentacija u Evropi, ako ne i najbolja, ali mi imamo kvalitet da im se suprostavimo.

Tri planirana boda su osvojena, koliko je sada lakše pred Portugal, i sta vidite kao najveću snagu Srbije koja bi mogla da zabrine Portugalce?

- Naravno da je veoma važno kad startujete sa pobedom, mi smo to uspeli u teškoj utakmici. Sa psihološke strane može značiti pozitivni mir, ali mi više o tome ne razmišljamo, već samo Portugaliji. Ovo je potpuno nova utakmica, nov protivnik i potpuno drugačija igra - to je ono što predviđam. Stalno potenciram taj kolektivni duh, mislim da je naša snaga u tome, mislim da naši igrači veruju u tu snagu, tako da ćemo sutra pokazati sve što možemo kako bismo kao grupa odgovorili na izazov koji se zove Portugal.

Da li je ova utakmica ključna i da li će zato i sastav biti tome podređen?

- Bez obzira na ime rivala, bićemo fokusirani na taktiku, na naš sistem, da vidimo šta mi možemo da uradimo. Što se tiče sastava, ne mogu da vam kažem sastav, ali da će biti drugačjji - da, biće. A pretpostavljam da će i Portugal biti drugačiji od onog što su igrali protiv Azerbejdžana. Ova utakmica nije ključna, jer mora još mnogo utakmica da se odigra, ovo je jedna u nizu u daljem toku kvalifikacija, i ne mislim da je presudna.

Da li je Portugal najjači tim u dosadašnjoj trenerskoj karijeri i koliko je priprema takvog meča lakša u odnosu na mečeve sa rivalima slabijeg rejtinga?

- Za mnoge je Portugal najjača reprezentacija u Evropi, i delim to mišljenje. Fantastičan individualni kvalitet poseduju, na kraju krajeva šampioni su Evrope. To je dobar spoj mladosti i iskustva. I selektor Santos je jedan od najiskusnijih, vodi maestralno ekipu. Sada, što se nas tiče, nećemo se predati, nemojte ni da pomislite to, tu utakmicu gledamo kao veliki izazov i verujemo da svojim znanjem i kvalitetom možemo parirati tako jakoj ekipi kao što je Portugal. Svaka priprema meča je ista, nema tu velike razlike, što se mene tiče. Svi smo dobro raspoloženi i mirni i jedva čekamo da meč počne, i da ćemo biti apsolutno spremni za sutra u 20:45.

Da li ste ubedili igrače da ste kao igrač igrali izjednačene utakmice i sa većim reprezentacijama nego što je ovaj Portugal?

- Ja definitivno ne pričam o svojoj karijeri i šta sam igrao, niti to nekog interesuje, i ne treba o tome da govorim, nebitno je. Bitno je klako oni shvataju šta tražim od njih. Mislim da sam vrlo jasan i da dovoljno razumno govorim o tome šta treba da radimo na terenu, da bi shvatili. Nema tu velikog prostora da ja sad njima govorim šta je bilo, ali želim da ih ubedim da mogu da pobede svaki tim na svetu. Takav tim želim da vodim i da radim sa njima, nadam se da ću uspeti, a oni da me prate i da veruju u šta i ja verujem.

Dragan Stojković Piksi, Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Kom elementu igre ste ovih dana posvetili najviše pažnje na treninzima?

- Iskreno, napadu.

Stiže šampion Evrope, da li Srbija može ofanzivno?

- Prepuštam im ulogu favorita ako to nekog zadovoljava. Neka budu favoriti jer cenimo što su šampioni Evrope. Mi ćemo delovati kao tim, i kad se branimo i kad napadamo. Jedna od karakteristika koju navijači mogu da vide je da ćemo napasti Portugal, to sam već rekao. Nema tu nikakvih tajni, znaju to moji igrači.

Da li ste na mukama oko izbora napadača?

- Nikad nisam na mukama, uživamu u poslu. Kreativnost ovog posla me ispunajava i motiviše da nastavim da radim i da donosim ideje koje želim da prenosim na ceo tim. Možda obojici (Vlahović i Mitrović) pružim šansu, možda nijednom, možda u drugom uđu obojica. Nije fer da pričam o tome ko će igrati, to ne radi nijedan trener. Neka ostane između nas. Da Portugalci ne prevedu, ne pitajte me ništa više. Šalim se, biće sastav koji će onako baš izgledati dobro na terenu, i koji će dati sve o sebe. Nema veće motivacije nego kad igrate poritv prvaka Evrope. I njima i nama ovo će biti potpuno drugačija utakmica nego prve. Biće to dan lepote fudbala.

Šta nije bilo dobro u igri Srbije na prethodnoj utakmici sa Portugalijom?

- Nije bilo dobro što smo im poklonili par golova, sudarali se, iako su oni odigrali odlično. Bili smo daleko od njihovih igrača, Bernardo Silva je odigrao sjajan meč, možda je i najboji igrač Portugala. Moramo da budemo pažljiviji i pametniji nego pre godinu dana - rekao je Piksi koji, tokom svog izlaganja, nijednom nije pomenuo ime najveće zvezde Portugalije i svetskog fudbala Kristijana Ronalda.

Srbija, Republika Irska Foto: Nikola Tomić

Jedno od pitanja se odnosilo na psoeldnju pobedu Srbije nad Portualijom - 1984, kada je upravo Piksi bio strelac. Na pitanje da li u nekom igraču vidi nekog novog Piksija koji će dati gol Portugalcima, kaže:

- Nemoguće je dati odgovor, ne bavim se prognozama te vrste. Te 1984. godine sam imao, koliko, 19 godina? To je lepa uspomena, postigao samo gol, dobili smo 3:2. Onako, lepo je to za biografiju da se ljudi sećaju, ali to nema veze sa ovim danas, sa utakmicom koaj je prd nama. Učinićemo sve da srušimo Evropskog špampiona, ulazimo hrabro. To nije pretnja, to je opredeljenje, tu ne može niko da nas zaustavi - e sad da li smo bolji, videćemo sutra. Da će njima biti lako, neće sigurno. Učinićemo sve da im otežamo i da mislimo kako da ih pobedimo. Biće lepa utakmica.

Novinare je interesovalo da li je Mitrović zamenik kapitena, jer je njemu Tadić uručio traku po izlasku sa terena protiv Iraca.

- I da jeste i da nije, kakve to veze ima, totalno nebitno. Nemojte od te trake da pravite nešto što ne treba - kratko i jasno je odgovorio Stojković.

Kako igrači koji su zvezde u svojim timovima prihvataju sedenje na klupi kao što je to bio slučaj sa Ircima?

- To ćete morati njih da pitate, ne mogu ja umesto njih, ali su dovoljno inteligentni da shvate da raspored utakmica i jačina rivala diktiraju sastav i formaciju. Ne verujem da tu ima nekih problema, a i da ima isti je đavo, neće se tu ništa promeniti u mojim odlukama. Ne znam ni ko su zvezde timova? On (Sergej Milinković Savić) se ne oseća da je zvezda, a i drugima bi bilo bolje da se ne osećaju.

Mitrović je imao šta da kaže na ovu temu.

- Vidite, u reprezentaciji vlada prava prijatelsjka atmosfera. Glupo je da ja sad u Fulamu budem na kupa i sad dođem ovde da se bunim što sam na klupi. Mi smo ovde zbog Katara, zbog naše zemlje, ovde smo svi da Srbiju odvedemo u Katar. Nema zle krvi, nema problema, to su zli jezici.

Za kraj, Piksi je poručio:

- Na kraju, radujemo se utakmici, dočekujemo velikog šampiona, biće to jako otvorena utakmica i ne pada nam napamet da se branimo, da čekamo šta će pasti sa neba. Pokušaćemo da našim snagama napravimo igru i da malo otežamo Portugalu. Očekujemo fajt, videće ljudi, uživaće u fudbalskoj lepoti. Predaja ne postoji u našem rečniku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alexa

    26. mart 2021 | 15:44

    Samo napred momci, imate podrsku! Dajte sve od sebe pa kako bude.. Idemo Srbija..

  • ...

    26. mart 2021 | 15:38

    Idemo Piksi

  • Bole

    26. mart 2021 | 15:53

    Piksi je jasno i glasno rekao respektujemo portugal ali i mi konj za trku imamo. Potpuno tacno. Pa, zasto neko od novinara misli da smo mi slabiji od portugala nije mi jasno. Bravo piksi samo napred. Zivela SRRRBBBIJJJAAAA. Idemo da ih zgazimoooooo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA