≫ 

Sve o meču Srbija - Portugalija: Ko više vredi, ko je u formi, ko sudi i zašto je svaki gol važan

Pred nama je jedan od najvećih fudbalskih događaja ove godine

  • 24
Fudbalska reprezentacija Srbije, Portugal Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Profimedia

Pobeda nad Republikom Irskom od 3:2 na startu kvalifikacija za Katar brzo je otišla u zaborav. Pred Orlovima Dragana Stojkovića Piksija u subotu (20.45, TV Nova S) je novi ispit i to duel sa evropskim šampionima Portugalcima na stadionu "Rajko Mitić".

Telegraf vam donosi sve informacije koje treba da znate o jednom od najvećih fudbalskih događaja u Srbiji ove 2021. godine.

Portugalci kao domaćini u Beogradu

Nikako nam ne leže. Otkako se Crna Gora otcepila i Srbija postala samostalna država, sa aktuelnim šampionima Evrope i pobednicima Lige nacija odigrali smo šest utakmica u kojima smo zabeležili tri poraza i isto toliko remija.

Kristijano Ronaldo, Beograd Foto: MN Press

Poslednji put na Marakani u septembru 2019. bilo je 4:2 za Portugalce u meču u kom su strelci bili Vilijam Karvaljo, Guedeš, Ronaldo i Bernardo Silva. Golove za Srbiju su tada dali Milenković i Aleksandar Mitrović.

Simptomatično je da se Portugalci na Marakani osećaju kao domaćini, pa su nas tako tukli dva puta na poslednja tri gostovanja i to pred publikom. Večeras neće biti gledalaca na tribinama najvećeg srpskog stadiona zbog korona virusa, pa možda to bude sada adut selekcije Dragana Stojkovića.

Srbija kao lider u grupi dočekuje prvaka Evrope

Reprezentacija Srbije je lider u grupi A posle prvog kola zahvaljujući većem broju datih golova. Pobedila je Republiku Irsku sa 3:2 u prvom kolu, dok je Portugalija u Torinu savladala Azerbejdžan sa 1:0 zahvaljujući autogolu gostujućeg kapitena Medvedeva.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Zanimljivo da u slučaju jednakog broja bodova na kraju kvalifikacija o plasmanu na tabeli odlučuje gol-razlika, pa tek onda međusobni skor. Dakle, svaki gol, protiv Luksemburga, Azerbejdžana i Republike Irske, naravno i protiv Portugalije, mogao bi da bude presudan na kraju.

Piksi menja pola tima...

Jasno je i da će tim koji je u sredu porazio Ostrvljane pretrpeti značajne promene. Očekuje se da novi selektor izvrši čak šest ili sedam izmena u odnosu na tim koji je igrao sa Irskom, a zanimljivo da će promeniti svu četvoricu u veznom redu gde će Mladenović, Račić, Lukić i Gajić ustupiti mesta Kostiću, Gudelju, Maksimoviću i Lazoviću.

Srbija, Republika Irska Foto: Nikola Tomić

Promena se očekuje i na golu gde bi Predrag Rajković trebalo da zameni Marka Dmitrovića, dok će trojica u poslednjoj liniji ostati nepromenljivi: Milenković, Stefan Mitrović i Strahinja Pavlović.

U špicu se ponovo očekuje Vlahović, mada je situacija 50-50 i u slučaju da se Piksi odluči za Aleksandra Mitrovića koji je dao dva gola Ircima. Slatke muke za selektora...

Kapiten Dušan Tadić ostaje "zakucan" u ulozi plejmejkera na sredini terena, a Dragan Stojković se uoči ovog meča suočava sa dilemom da li da priliku ukaže Sergeju Milinkoviću Saviću ili junaku baraža iz Osla Filipu Đuričiću. koji nije blistao protiv Republike Irske.

Piksijevih 11, reprezentacija Srbije, fudbal, sastav Ilustracija: Nikola Jovanović

Portugalci? Na papiru to izgleda mnogo moćno...

Za razliku od Piksija, selektor Portugalije Fernando Santoš nema većih dilema uoči utakmice na Marakani. Izvešće ono najbolje što mu je dostupno u ovom trenutku, a i to izgleda mnogo ozbiljno na papiru.

Tokom duela sa Azerbejdžanom neke igrače je i odmorio pa će izvesti ofanzivnu formaciju 4-3-3 u sastavu: Antoni Lopes - Žoao Kanselo, Ruben Dijas, Domingoš Duarte, Nuno Mendeš - Bruno Fernandeš, Ruben Neveš, Serđo Oliveira - Bernardo Silva, Kristijano Ronaldo, Žaoao Feliks.

Trening Portugala pred meč sa Srbijom Foto: Nikola Tomić

Nema VAR-a, sudi jedan od najboljih arbitara u Evropi

Pravdu na utakmici Srbija - Portugalija na stadionu "Rajko Mitić" deliće Holanđanin Dani Makeli, jedan od najboljih evropskih arbitara u poslednje vreme koji redovno sudi Ligu šampiona. Na ovom meču, kao i u kompletnim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022, VAR tehnologija neće biti u upotrebi.

antonio konte Foto: Tanjug/Ap

Portugalci vrede duplo više od Orlova

Selekcija Portugalije je skoro duplo skuplja od reperezentacije Srbije. Dok evropski šampioni na gomili vrede zajedno 767 miliona evra po mišljenju specijalizovanog sajta Transfermarkt, Orlovi mogu da se pohvale cifrom od 347 miliona evropskih novčanica.

Zanimljivo da je Kristijano Ronaldo tek peti najskuplji u redovima gostujuće selekcije i da su ispred njega po vrednosti Bruno Fernandeš, Žoao Feliks, Bernardo Silva i Ruben Dijas. U redovima Srbije najskuplji je Sergej Milinković Savić koji je procenjen na 70 miliona evra.

Pobeda nad Irskom od 3:2 dala je krila Srbiji i novom selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju, koga večeras (20.45) čeka veliki izazov jer na Marakani gostuje jedna od najboljih reprezentacija na svetu Portugal, predvođen Kristijanom Ronaldom. Kvota na keca je 4,40, iks je 3,50, a dvojka 1,85. Pogledajte sve kvote kladonice MOZZART za Srbija - Portugal.

Trening Portugala pred meč sa Srbijom Foto: Nikola Tomić

Zna se ko je favorit na kladionici

Kada se radi o kladionicama, one nemaju dilemu - Portugalija je favorit da se trijumfalno vrati iz Beograda, a o tome svedoči i kvota 1,70 koja se nudi za dvojku i pobedu šampiona Evrope.

Kvota na nerešeni ishod je 3,75, dok oni najveći optimisti koji veruju u iznenađenje i trijumf Srbije mogu dobro i da zarade jer je kvota na keca čak 4,75. Pa ko voli...

Video: Piksi: Portugal veliki izazov, očekujem otvoren fajt

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zepe

    27. mart 2021 | 08:46

    Kome i zašto mi obični građani plaćamo TV. Pretplatu. Svako domaćinstvo bez razlike plaća taksu na brojilo. Za uzvrat šta nam nude? Prenos ragbi utakmica američki fudbal. Koga to uopšte u Srbiji zanima? Čak tri posto pretplatnika ne prati taj sport. Nacionalna televizija ne prenosi nacionalni tim ,nacionalni sport br. Jedan pa to je stvarno apsurdno. Ko može da uskrati pravo na informaciju većinskom delu građanstva samo zato što je neko kupio pravo na prenos. Naša prava na informaciju su uskraćena a pare za troškove takmičenja nacionalnog tima obezbeđuju se i od poreskih obveznika.

  • Djole

    27. mart 2021 | 09:18

    Nova s. Ja to nemam, pa kako da gledam a zivim u srbiji a nijedan program nas neprikazuje. Rts2 on prikazuje madjare, nemce

  • Borko

    27. mart 2021 | 09:57

    Vazno da je gen. direktor RTS zacementirao svoju fotelju, a za gledaoce koga briga. Bitno je da se pretplata svake godine povećava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA