≫ 

Za Piksija je remi sa Portugalcima neuspeh: "Nisam baš zadovoljan, očekivao sam pobedu"

To je stav kakav se traži!

  • 9
dragan stojković Foto: MN Press

Ako nekome možda nije bilo jasno psoel Irske da u Draganu Stojkoviću Piksiju imamo najjačeg aduta za naredne godine i fudbalski uspon, onda je i najtvrđim nevernim Tomama to postalo jasno nakon meča sa Portugalijom. Jednostavno, i ovaj egal koji je junački izboren nosi Piksijev potpis jer je srpski selektor od poluvremena vukao savršene taktičke poteze i ključno doprineo da igra našeg tima funkcioniše kao švajcarski sat u drugih 45 minuta borbe sa aktuelnim evropskim prvakom.

Čak ni remi posle 0:2, i to sa moćnom Portugalijom, nije zadovoljio Piksija. Hteo je više.

To je stav!

- Uff, nisam zadovoljan, očekivao sam pobedu, to sam i rekao igračima na poluvremenu - otkrio je Stojković negde pred kraj konferencije za medije, posle dugog izlaganja koje je krenulo sa pitanjima portugalskih kolega.

Kako komentarištete to što se sudija izvinio Portugalcima za kiks u 93. minutu.

- Ne komentarišem sudijske odluke ni kada su za nas, ni kada su protiv nas, tako da ne bih da komentarišem. Greške su sastavni deo sporta i mi moramo tako da gledamo. Nisam video tu situaciju, tako da ne mogu da tvrdim da je gol 100 posto, verovatno ako pogledam znaću, ovako zaista ne znam - odgvorio je srpski selektor.

Da li ste imali strategiju za Ronalda?

- Pa, on je veliki igrač, jedan od najvećih u istoriji. Ali, ono što sam i rekao pre meča, moj fokus je bio na Bernardu Silvi, on pravi razliku na terenu i to je to. Nismo imali specijalnu strategiju za Ronalda niti za nekog drugog. Delovali smo kao tim. Generalno mislim da smo Kristijana koliko toliko uspeli da iskontrolišemo i usporimo njegovu igru.

Šta ste rekli igračima na poluvremenu?

- Prvo, mislim da sam im nešto pozitivno preneo, a znate kakav je špricer kad je hladan - e bukvalno sam takav bio. Verovali ili ne, verovao sam u preokret, čak sam im rekao da ćemo pobediti. Da li je to ludost ili ambicija, ali sam tako osećao. Rekao sam im da treba da igramo fudbal, i naravno presudne su bile izmene koje su napravljene, one su i dovele do verovanja da možemo do preokreta.

dragan stojković Foto: MN Press

Ponovila se Irska, slabije prvo i odlično drugo poluvreme, kakav generalni utisak nosite iz ova dva meča?

- Veoma važno, a to ste i sami primetili, je jak karakter koji pokazuju igrači - predaja ne postoji u našem rečniku. Morate verovati da možete pobeđivati uvek i to je nešto što je veoma veoma pozitivno. Kad igrate proitv super jake ekipe kao što je Portugal, otprilike znate šta možete da očekujete i da u isto vreme pokažete da možete da budete dovoljno hrabri. Uspeli smo da pokažemo u drugom delu ono što možemo i to posle 0:2, što je jako važno u psihlošlokom smislu. Rezultat je realan, baš bih bio tužan da smo izgubili, bilo bi nezasluženo.

Da li ste na poluvremenu shvatili da ste pogrešili sa formacijom?

- Samo sam promenio neke stvari, a to je da je Tadić otišao u špic da se druži malo sa Mitrovićem, da Sergej bude iza, a Maksimović u sredini. Eto, to je rokada koja je bila dobra, i ideja da to uradim i uradio sam. I naravno ulazak Radonjića, koji je bio isplaniran, samo pitanje kada. Jednostavno, vučete poteze za koje smatrate da će vam doneti dobro. To što se Gudelj vraćao ne znači da je u liniji defanzive on četvrti pozadi. Sve je bilo "ok", totalno se promenila utakmica, ritam igre. Radili su ono što insistiram od njih, da imaju pas, da budu mirni na lopti. Svaka ekipa će da ti stvara probleme ako im daješ lopte, i tako su nas i kažnjavali i onda si stalno u kontra ritmu. Bez obzra na sve, na kraju je sve pozitivno ispalo. Promene su dale rakciju koja je bila potrebna i momci su uvdeli da mogu da pobede. To je ono što hoću od njih da vidim.

Šta nedostaje Srbiji da pobedi jedan veliki tim?

- To su sve vrhunske ekipe, morate biti realni. Ali mogli smo da pobedimo. Jedne stvari mi je najviše žao, a to je što nema publike, i to bi totalno drugačija priča bila. Nije prbolem želja i volja, i znanje, problem je rival koji ima kvalitet. Ali večeras smo mogli da pobedimo i bili smo jako blizu. Ali hajde, imamo i taj meč u Lisabonu.

Na konstataciju novinara da je Srbija često psole dobrih partija u velikim utakmicama, gubila bodove protiv slabijih rivala, a nama sad ide Azerbejdžan - Piksi kaže:

- Zaboravite to, to je davno ispričana priča, to je jednostavno zabranjeno. Koga više interesuje Portugal, sutra pročitamo šta je bilo sa Portugalijom, i okrećemo se Azerbejdžanu, koji nam je  najvažnija utakmica.

Zajedničko za obe utakmice je to da smo prvi primili golove, da li to brine, i koliko će nedostajati Milenković u Azerbejdžanu, bilo je naredno pitanje.

- Milenković neće biti u timu, koliko znam Veljković nije tu, ali je tu Spajić. Možda krenemo i sa četiri pozadi, ne mora sa tri. Imamo zamenu za Milenkovića, nije problem, trudićemo se da ne primimo prvi gol, da ne jurimo. Znate, dok ne krenu prvi minuti vi ne znate šta vas očekuje. Spremićemo se za Azerbejdžan. To je teško gostovanje, težak rival, neizvetstan meč nas čeka, ali bože moj ako hoćete u Katar, morate da pobeđujete, a mi hoćemo u Katar.

Aleksandar Mitrović Foto: MN Press

Da li je odbrana od tranzicije rivala trenutno problematičan segment igre našeg tima?

- Mislim da treba biti ralan i sagledati kvalitete rivala, a ako imamo bolje igrače u defanzivi koje nisam zvao, recite mi i ja ću ih zvati. Ove koje imamo poseduju određen kvalitet i iskustvo, a greške se dešavaju. Šta Portugal da kaže posle 0:2, šta oni da kažu? Ne treba to gledati tako, to je fudbal, treba biti samo skoncentrisaniji, posebno da ne primiš gol iz prvog ulaska rivala u boks. Te stvari ne bi trebalo se ponavljaju, ali to je fudbal i bitno je, na kraju krajeva, kakvo je opredeljenje, kakav fudbal hoćete da prikažete. Ja želim da Srbija izgleda atraktivno, da se ne boji, da igra i Srbiju koja se ne predaje, Srbiju koja će da pruži zadovoljstvo i da napravi rezultat. Svi elementi su važni, i odbrana i napad.

Da li je ovom utakmicom konačno rešena dilema oko toga da Sergej i Tadića mogu zajedno?

- Jeste. Vi ste videli da smo mi u ovaj meč ušli sa ofanzivnom postavom, ali nije sve toliko od vas, zavisi i od rivala, a oni (Portugalci) su pravi majstori fudbala. Jednostavno ti ne daju. Potez da se izrotira njihova pozicija (SMS i Tadić) je doprinelo da se poboljša naša igra. To je potez i ideja trenera. Verovatno može Tadić da bude u špicu, a Sergej iza. Ne znam zašto ne bi to tako bilo, ne znam zašto se pravi fama od toga.

Komentar akcije drugog gola, verovatno jednog od najlepših koje su navijači videli od reprezentativaca?

- Fantazija, to je ta lepota koju hoću, da vi pričate o tome. To je taj fudbal koji hoću. Pogledajte i protiv Iraca kakav smo dali. Taj način da se dođe do egzekucije, da se dođe do gola, sve iz prve. Akcija, nema šta, samo bravo.

Piksi je na kraju čestitao Mitroviću na obaranju nacionalnog golgeterskog rekorda.

- Čestitamo Aleksandru na zaista velikom podvigu, on je i zaslužio tako nešto, jer je igrač koji daje sebe maksimalno na utakmicama, na treningu. On ima kvalitet borca i ovo je jedna lepa stvar za njega, ali verujem da neće stati na ovom broju. Suviše je mlad i pred njim je velika golgeterska karijera u pravom smislu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZALE GROBAR

    28. mart 2021 | 08:49

    Rupa od golmana, taj čovek više ne može da brani, pored toliko dobrih golmana mi stavimo jednog prosečnog. ODBRANA JE NAJGORI DEO TIMA.

  • Analiticar

    28. mart 2021 | 03:27

    Dragane svaka cast na svemu ali mnogo si arogantan. Da si hteo pobedu ne bi izveo Kostica u jeku nasih napada i nase ofanzive. Portugalcima je usla voda u usi i bili su na ivici ponora, a ti si zaustavio nas nalet i ubacio Ristica, te tako dao vetar u ledja Portugalu. Oslobodio si ih pritiska i prebacio loptu na nasu polovinu. Stoji da je pitanje sta bi bilo kad bi bilo, mozda bi i izgubili da nisi to uradio, ali dok si igrao sa navalom Kostic-Tadic-Radonjic-Mitrovic bio si mnogo dominantan sto je rezultiralo sa dva gola. Da sam ja bio na tvom mestu, a ne u fotelji(najlakse je iz fotelje pricati) ali odgledaj utakmicu ponovo, mislim da ces se sloziti sa mnom, ako si vec hteo da menjas logicnije je bilo da izvedes Mitra koji se istrosio, i ubacis Jovica. Uzeo bi tri boda dragi moj Dragane. Imao si ih u saci. Ne sumnjam da ces vec u Portugalu to ispraviti. Sve najbolje!

  • Milojko

    28. mart 2021 | 00:11

    Samo skloni onog Dmitrovića s gola i sve će nam biti lakše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA