≫ 

Sastav Partizana za 164. večiti derbi: Levi bek i vezista dilema za Stanojevića, Jović u startnih 11

Zbog plana utakmice, stručni štab crno-belih je neke odluke ostavio za poslednji trenutak

  • 14
Aleksandar Stanojević, FK Partizan Foto: MN Press

Kada je u uvertiri 164. derbija pred medijima rekao da nije raščivijao dileme u vezi sa sastavom tima, iako je u tom momentu do meča sa Crvenom zvezdom preostalo 30 časova, Aleksandar Stanojević nije izvodio nekakav manevar kako bi zavarao trag javnosti i rivalu, već je iskreno podelio momenat i dileme sa kojima se i sam bori pred najvažniju utakmicu srpskog fudbala.

Rešio je da sačeka poslednji trening, obavi i neke individualne sastanke sa fudbalerima, možda i prenoći sa konačnom odlukom kako bi ona bila što ispravnija i svrsishodnija, a igrači ostali u takmičarskoj tenziji.

Svestan je Stanojević da u timu trenuntno ima veliki broj razigranih pojedinaca i da neće mnogo pogrešiti koga god da pošalje na teren, ali je svakako svakom treneru veoma bitno da kombinacija bude dobitna, da ne mora da vrši korekcije i menja plan meča, već samo menja ritam po potrebi.

Naravno, neke pozicije u timu su predvidive prostom logikom, jer na osnovu prethodnog dela sezone, kao je i sam Stanojević isticao, dobar deo ekipe se iskristalisao i samo je tokom utakmica "apdejtovan" shodno načinu igre i protivniku.

Zato je jasno da na velikoj utakmici struka Partizana neće kalkulisati sa bonusom na gol-liniji, jer Stanojević od dolaska potencira da je kapiten Vladimir Stojković neko u koga ima veliko poverenje, ko je lider tima i ko takve izazove obožava. Samim tim i nije teško pretpostaviti ko je čuvar mreže crno-belih za 164. večiti derbi.

Što se poslednje linije tiče, dobar deo izbora se takođe nameće sam po sebi. Do sada su najstandardniji u ekipi bili Aleksandar Miljković na poziciji desnog beka, Svetozar Marković i Igor Vujačić kao par centralnih defanzivaca, kao i Ivan Obradović uz levu aut-liniju.

Ipak, u zavisnosti od toga kakav je plan utakmice, upravo bi mesto levog beka moglo da pretrpi promenu, jer, za razliku od Obradovića, drugi bek Slobodan Urošević ima malo defanzivnije karakteristike, ali i bolju skok igru, u kojoj je Crvena zvezda veoma dobra i koja bi trebalo da se neutrališe.

Vladan Novevski, Ivan Obradović Foto: Marko Jovanović

Kada je manevar u pitanju, pre svega onaj defanzivni deo, jedno ime je sigurno i to Aleksandar Šćekić, dok će drugo mesto ispred odbrane popuniti ili Miloš Jojić, koji je zbog forme verovatno bliži mestu startera, ili, pak, Saša Zdjelar, koji je u prethodnom periodu imao manje mečeva u nogama, ali je njegovo iskustvo iz pređašnjih derbija neprocenljivo.

Struka je minulih dana na treninzima probala sve varijante i, poput pozicije levog beka, samo od plana meča će zavisiti ko će dobriti prednost i šta je Stanojević zamislio.

Krilne pozicije su takođe prilično predvidive, jer je dobro poznato u kakvoj je formi Takuma Asano i šta takav igrač znači u Stanojevićevoj trenerskoj filozifiji. Sa druge strane crno-beli, uz Svetozara Markovića, moraju da reše pitanje drugog bonusa i to bi na osnovu svega do sada viđenog trebalo da bude Nemanja Jović.

Fudbalska postava Partizan, derbi 2021 Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Možda bi se i tu kalkulisalo i biralo iskusnije rešenje koje "podleže" pravilima, poput, recimo - Filipa Stevanovića, međutim, trenutna forma, uslovljena činjenicom da nije prošao zimske pripreme, a potom kuburio i sa povredama, ne kandiduje ozbiljno budućeg igrača Mančester sitija za sutrašnji meč.

Znak pitanja stoji i uz poziciju organizatora igre, iako neki od znakova upućuju da tu i nema previše enigme. U prethodnom meču sa Metalcem stručni štab nije "posezao" za Bibrasom Nathom, kome je posle obaveza u nacionalnom timu Izraela očito odobren odmor, što je možda ukazivalo da ga Stanojević štedi za derbi. Ali, avaj... Pomenutu utakmicu je sjajno odigrao i Sejduba Suma, koji se zbog derbija ranije vratio u Srbiju, očito inspirisan nabojem koji takav meč nosi. Gvinejac voli velike izazove, pokazao je to i jesenas u duelu sa Crvenom zvezdom, dok ga Seko Sanogo umalo nije lišio oka i poslao na dvomesečno bolovanje.

Ako bismo pokušali da "uđemo u glavu" Stanojeviću, osvrćući se na prethodne mečeve, Natho je verovatno u prednosti, dok bi Suma mogao da bude "džoker". No, znate kako kažu - očekujte neočekivano, jer to je večiti derbi.

Bibras Natho Foto: Marko Jovanović

Mesto napadača nije previše interesantno u kalkulacijama, jer su neke stvari naprosto jasne same po sebi. Filip Holender je mesecima prvi napadač, jer je Žan Kristof Bajbek i ranije, ali i ovoga puta sam sebe eliminisao. Sitne povrede, sitne "bubice", nazovite to kako god hoćete, jasno je da Francuz u tom stanju nije na nivou utakmice poput derbija.

Treći izbor, zapravo, u ovom slučaju drugi - mladi Nikola Štulić mogao bi da ima svoju ulogu i imaće je sigurno, ako ne sutra onda sigurno u budućnosti, Za startera je još "zelen".

Video: Stanojević pred 164. derbi: Ako izgubimo, titula je izgubljena! Imam 3 dileme oko sastava!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobari zagreb

    6. april 2021 | 21:20

    Jaoj kak mi se dopada ova nasa momcad,ali slabo za Zvezdu..😪😪😪

  • Oppo

    6. april 2021 | 20:32

    Zar nije 164?!

  • Nile

    6. april 2021 | 21:07

    A Suma opet planski sklonjen iz ekipe, da pitam ja gospodina Stanojevića zašto umesto Sume koji je preprošli derbi lomio kičme zvezdinim igračima i vozao ih po terenu kao malu decu, igra Jojić dečko kojem je karijera u nezaustavljivom padu i dečko koji je prošli derbi napravio nameran penal i tako zvezdi dozvolio da uzme bod. Samo slep čovek nevidi šta se radi sa Partizanom od kad je Stanojević preuzeo ekipu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA