≫ 

Ekskluzivno! Čovek u čijim je rukama slučaj o nameštanju mečeva u Srbiji nam otkriva detalje procesa

Trenutno su pred Disciplinskim sudom pokrenuta dva procesa, ali to ne znači da ih neće biti više - otkriva za Telegraf Svetislav Đurović, komesar za integritet Fudbalskog saveza Srbije

  • 29
FSS, komesar za integritet, namestanje meceva u srpskom fudbalu Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Shutterstock

Srpski fudbal drma nova afera oko nameštanja utakmica, pošto je u FSS stigao dopis iz UEFA o sumnjivim mečevima. FSS je potvrdio da je pristigao dopis evropske kuće fudbala, to je potvrdio i portparol Saveza Milan Vuković u izjavi dostavljenoj medijima, a Telegraf je uspeo da dođe i do komesara za integritet FSS-a, Svetislava Đurovića, koji će se baviti ovim slučajem dalje.

On je istakao da ne može da potvrdi koje su utakmice u pitanju, kao i da informacije koje su se pojavile u medijima o navodnih šest sumnjivih utakmica Superlige, kao i dve utakmice Prve lige Srbije nisu kredibilne. Ipak, zbog poverljivosti informacija, nije mogao da nam kaže koje su konkretno utakmice i klubovi pod sumnjom UEFA.

- Te informacije koje su se pojavile u medijima nisu kredibilne, a ja ne mogu da vam dam konkretnu informaciju koji su mečevi u pitanju, jer UEFA u tim postupcima trenutno ima dosta zaštićenih podataka o kojima ne može da se priča dok se ne okonča postupak. Istina je da je dopis stigao u FSS i to je i portparol Saveza potvrdio. Ono što mogu da vam kažem jeste da se trenutno vode dva postupka, što ne znači da ih neće biti još - kaže za Telegraf Svetislav Đurović.

On nam je opisao kako ide dalji tok postupka, koji je trenutno u fazi prikupljanja dokaza, uzimanja izjava od strane aktera i klubova, dok dve komisije rade i stručne ekspertize mečeva koji su pod sumnjom.

- Trenutno se prikupljaju činjenice i dokazi za disciplinski postupak. Rade se odvojeno i dve stručne analize. Trenerska komisija radi posebnu analizu spornih mečeva iz stručnog ugla u smislu ponašanja aktera spornih mečeva. Takođe, Sudijska komisija odvojeno radi svoju analizu iz ugla ponašanja sudija na tim mečevima, da utvrdi li su sudije na neki način narušile integritet svojim odlukama. Takođe, uzimaju se izjave od klubova i samih aktera utakmica i na osnovu svih dokaza biće doneta odluka pred Disciplinskim sudom - istakao je komesar za integritet FSS.

Upitali smo ga i kakve konkretno mogu da budu posledice po aktere utakmica ukoliko se optužbe dokažu.

- Kazne mogu da budu u skladu sa Disciplinskim pravilnikom FSS. Novčano, oduzimanjem bodova, ili ako su u pitanju najteže povrede integriteta takmičenja i ukoliko timovi imaju istorijat ovakvih slučajeva, još težom sankcijom izbacivanjem u niži rang takmičenja - zaključio je Svetislav Đurović.

Video: Čudna reakcija štopera Jagodine u meču koji je pod sumnjom da je namešten

Podsetimo, u poslednjih pet godina FSS je dosad novčano i oduzimanjem bodova kažnjavao Proleter iz Novog Sada, Dinamo iz Vranja, Kabel, Smederevo i Sinđelić, dok su opomene dobili Zemun, Budućnost iz Dobanovaca i Inđija. Ukoliko su neki od ovih klubova ponovo upleteni u nečasne radnje, mogla bi da se očekuje i znatno teža sankcija za njih.

Proleteru, Dinamu i Sinđeliću naloženo da plate šest miliona dinara zbog ugrožavanja integriteta fudbalskih mečeva, odnosno nakon ranog uzbunjivanja o sumnjivom klađenju.

Superligaš Proleter iz Novog Sada je kažnjen sa 2,5 miliona dinara zbog sumnje u regularnost ishoda na tri meča, Dinamo iz Vranja 1,5 miliona dinara zbog četiri sumnjive utakmice, od kojih je pod najvećom lupom ona sa Partizanom (6:0).

Podsetimo, nedavno su na svim kladionicama bile blokirane uplate za dve utakmice Superlige, u pitanju su Novi Pazar - Proleter i Rad - Radnik, a na snimcima su mogle da se vide i sumnjive reakcije aktera ovih mečeva.

Nema sumnje, pred komesarom za integritet će biti pune rukeposla...

Pogledajte u nastavku i mečeve za koje se u javnosti pojavile sumnje da su namešteni:

Video: Svi gresi Srđana Obradovića: Dosije fudbalskog arbitra osuđenog na zatvor zbog nameštanja!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pa pogledajte zvezdu

    12. april 2021 | 16:42

    Njenih 80 posto meceva je namjesteno

  • Rigodo

    12. april 2021 | 17:10

    Gospodo da li ste realni. Pa pogledajte Zvezdine utakmice. Ako slučajno protivnik povede sudije se utrkuju pa navlače prekršaje oko šesnaesterca, a nakon toga slede penali. U zemlji Srbiji je zabranjeno da Zvezda izgubi i bod. Nakon toga slede smarači od tzv. eksperata i oni tobože komentarišu sudjenje i uvek je opravdano u Zvezdinu korist. Da li je to realno svi vidimo i svi ćutimo jel valjda tako treba. Hvala.

  • Pravda dalije to zlo

    12. april 2021 | 16:32

    U Srbiju sada,a u bivšoj Jugi od 1990god,ovo zlo u fudbalu je počelo,ja sađ zvezdaš ali čelnici zvezde su prvi počeli sa ovim dogodovštinama oko razaranja fudbala,a u partizanu je to kasnije bilo nenormalno,ako niste imali novac dete vam nikada nije moglo ni da se upiše u neki od ova dva kluba,to vam pišem iz iskustva,zato nam je fudbal dmo dna,ali nije samo u fudbalu,u svim sporzovima je isto,ta deca odu van Srbije,budu primljena oberičke ne samo da rodotelji neplaćaju,več roditelji dobijaju apanaži,Srbija je očajno korumpirana što se tiče sporta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA