≫ 

Piksijeva poruka Ronaldu: Još mi draže ako je prešla liniju, trpeli smo nepravde, ali nismo plakali!

Selektor se dotakao meča s Portugalcima, ponašanja najveće fudbalske zvezde na Marakani Kristijana Ronalda, ali je istakao i kakvi su planovi za dalje što se njegovog posla tiče

  • 13
Kristijano Ronaldo, Dragan Stojković Piksi

Foto-montaža: MN Press, NovaS

Dragan Stojković Piksi gostovao je na N1 kod novinarke Minje Miletić, gde je sumirao utiske posle prve tri utakmice kvalifikacija, sa posebnim osvrtom na meč protiv Portugalaca.

Piksi ističe da mu pozicija selektora Srbije predstavlja veliku čast i odgovornost.

- Ova pozicija zahteva velika odricanja i veliku odgovornost, ali ja sam toga bio svestan i kao igrač i kao trener, uvek se kaže da ovde ima 100 selektora, ja bih rekao da ih ima i više, svi se razumeju u fudbal. Ali ovo mi predstavlja veliko zadovoljstvo, verujem da ćemo uspeti ono što smo zacrtali, borićemo se - istakao je Stojković.

On ističe da je zadovoljan učinkom iz tri utakmice, s obzirom na to koliko je vremena proveo zajedno sa igračima.

Atmosfera u reprezentaciji je sjajna, nema klanova i sujete

 

- Start je dobar s obzirom na vreme koje smo proveli zajedno. Imali smo samo dva treninga, a morao sam da iskoristim to vreme da upoznam igrače, da im kažem neke stvari, da oni veruju u to što im kažem. Atmosfera je fenomenalna. Slušao sam razne priče te klanovi, sujeta, ovaj vuče na jednu stranu... ovo vam kažem sigurno, bilo je sjajna atmosfera i to je najbitnije i to mora uvek da bude tako, jer svi imamo veliki cilj - ističe selektor, koji kaže da nije strog kao trener.

- Ja se ponašam normalno, vrlo sam prihvatljiv za saradnju, ko to ne razume, imaće problem. Strog sam u granici normalnog, da se ne prelazi neka crvena linija. Japan me je mnogo naučio u smislu načina života, razumevanja, prihvatanja nekih stvari.

Novinarka ga je upitala i o pričama da se igrači ne trude kada igraju za reprezentaciju kao kada igraju za klubove.

- Ne mogu da govorim za neko vreme koje je prošlo, takve stvari nisam video da se ne zalažu, ne trče i ne bore se. Nisam ranije bio tu. Kada pobeđujete i igrate dobro, naravno da će taj plasman da bude bolji, da li smo 25. ili 15. na rang listi, meni neće promeniti život, ali naša obaveza je da stvaramo što bolji imidž našeg fudbala.

Niko mi se ne meša u izbor igrača, mirno spavate kad pošteno radite ovaj posao

 

Kako birate igrače?

Srbija, Republika Irska

Foto: Nikola Tomić

- Gleda se njihova forma, individualni kvalitet, moram da kažem da se  niko nije mešao niti uticao na mene, imao neki predlog ili želju, pa da ja učinim nešto po nečijoj želji. Isključivo je to moja stvar, uzmem papir i olovku, pišem imena po pozicijama. Vrlo je jednostavno ako pošteno radite taj posao, mislim da su svi igrači zaslužili da budu tu koji su dobili poziv. Ali ja nisam opterećen rezultatima, mirno spavam, važno mi je da stvorim jaku grupu, koja će isto da misli, da ima isti cilj, da se bore, da trče, da se zalažu, da poseduju kolektivni duh, nema individualizma, individualni kvalitet da, ali u cilju kolektiva.

Još mi je draže ako je prešla lopta, mi smo doživeli najveće nepravde, pa nismo plakali i tražili javna izvinjenja

 

Usledila je priča o meču sa Portugalijom i nepriznatom golu Kristijana Ronalda, koji je pobesneo nakon te odluke.

- Iz jedne slike vidi se da je prešla gol liniju, iz druge, kada se gleda sa visine ona nije prešla, to će posebno Srbi da kažu. Video sam, to je prošlost. I ako je prešla, meni je još draže. Mi smo imali mnogo nepravde ranije, ali nismo plakali, nismo tražili javno izvinjenje... Portugal ne bi zasluženo pobedio i da im je priznat gol, oni su najbolji u Evropi, ali smo ih nadigrali potpuno na Marakani. Da pojasnim stvari oko ovog gola. Ako vratite film 20 minuta ranije, imali smo čist penal. Lopta je udarila u ruku igrača sa brojem četiri i sudija nije svirao penal. Nemaju pravo da se ljute, treba da budu srećni što nisu izgubili utakmicu.

Dotakao se i Kristijana Ronalda i njegovog ponašanja, kada je odbio da igra u poslednjim minutima meča i bacio je traku prilikom napuštanje terena.

Iznenadilo me ponašanje Ronalda, ali je iziritiran jer smo bili bolji

 

- Iznenađenje je da reaguje na taj način, on je jedan od najboljih u istoriji ovog sporta. Pola Srbije ga voli i navija za njega. Verovatno je bio iziritiran rezultatom, očekivao je pobedu, što je i bilo očekivano, ali iznenadili smo ga.

Piksi ističe da je pristalica VAR-a jer je suđenje poštenije i manje ima grešaka.

- VAR je uveden da bi bilo poštenije suđenje. Uvek će biti podeljenih mišljenja. Protiv su oni koji kažu da usporava igru. Pa onda vidimo u Engleskoj da glavni sudija ne ide da gleda, nego čeka da mu kažu iz sobe, dok u drugima sudija gleda i procenjuje. Poštenije je svakako sa VAR-om, nemate pravo da se ljutite - rekao je selektor Srbije.

On je izneo i planove za nastavak.

Dragan Stojković Piksi, Fudbalska reprezentacija Srbije

Foto: MN Press

- Radimo na rešavanju tekućih problema. Pratimo formu igrača iz vikenda u vikend su na terenu, raduje nas njihova forma i kako igraju i kako daju golove. Sledeće je Japan, Kirin kup, prijateljske utakmice u junu, to su FIFA termini, ali ja sam fokusiran na septembar, to su Luksemburg i Irska, posle ćemo da razmišljamo o oktobru, a kad to prođe idemo u Lisabon na pravi meč - rekao je Piksi.

Selektor ističe da je san svakog igrača da igra na Svetskom prvenstvu.

- San svakog igrača je da odigra Svetsko prvenstvo. Meni je to uspelo dva puta, 1990. i 1998. Tu vam se pruža prilika, na takvim pozornicama, da potvrdite taj talenat. Ja sam to potvrdio u Italiji na Mundijalu protiv Španije, kada sam dao dva gola, koji su predivni. To ljudi pamte, to će mene pamtiti dok sam živ, ali i meč sa Argentinom gde smo bili fenomenalni, ali smo izgubili na nesrećan način.

Piksi kaže da sa uživanjem radi ovaj posao.

- Ima nekih trenera koji imaju stresove, problem s medijima... Ja gledam ovaj posao vrlo normalno, sa svim tim elementima koji prate, ali se trudim da ostanem miran i da gazim na zemlji čvrsto, da ne poletim, a nikad nisam poleteo, treba biti inteligentan da se izborite sa svim stvarima, ali uživam u ovom poslu, jer je kreativan. Kada kažem da hoću od nas da napravimo umetnost, hoću da svi koji gledaju da uživaju, jer je fudbal mnogo lepa igra.

- Fudbal je voljen u svakom uglu planete. Zato je jedina sporedna stvar na svetu. To je ta pasija i navijački duh koji prati taj sport. On postoji zbog mase, ne zbog indiviualaca, ta masovnost ga čini lepim, taj huk, navijački naboj koji se stvara kod ljudi, to je nešto mnogo lepo. Kao što kažem da naši reprezentativci ne mogu da igraju za reprezentaciju ako nemaju emociju.

Piksi za kraj ističe da mu je plan da odvede Srbiju na Svetsko prvenstvo, kao i da je potom odvede na Evropsko, na kojem naša reprezentacija nije igrala od 2000. godine.

- Ugovor je na tri godine. Ako me ne smene do tada, biću i u kvalifikacijama za EURO. Nisam došao ovde na šest meseci, pa kud koji mili moji. Želim kao i FSS da ostvarimo dobar rezultat, da imamo kontinuitet u radu, zato sam potpisao takav ugovor, da će to biti kvalifikacije za Svetsko, Svetsko prvenstvo, kvalifikacije za EURO i daće bog Evropsko prvenstvo. Cilj mi je da odvedem Srbiju na Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo. Kad me pitaju šta očekujem, da znam, igrao bih kladionicu i bio bih bogat čovek. Ovako mi je najbitnije da moj tim igra dobro - zaključio je selektor Srbije.

Video: Mitrović: Ubeđivao sam Ronalda ali on ima svoje viđenje situacije, ja mislim da lopta nije ušla

Video: Kapiten o kapitenu koji izlazi sa terena: Šmekerska izjava Tadića o neprofesionalnom potezu Ronalda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 0008034

    13. april 2021 | 11:58

    Kada bi se Ronaldu oduzeli neregularni golovi koje je postigao, recimo iz offside ili nepostojecih penala, bio bi kraci za barem 25% postignutih golova.

  • Sasa

    13. april 2021 | 11:50

    Piksi legenda fudbaler car kao trener pokazao u Japanu ko je. Svu srecu zelim njemu i momcima.

  • Miki

    13. april 2021 | 13:11

    Bravo Piksi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA