≫ 

Iranci 100 puta tokom prenosa meča Totenhem - Junajted cenzurisali kadrove u kojima je ženski sudija

Šerijatski zakoni su i ovog puta prevladali

  • 8
Sian Louise Massey Ellis , iranska zastava Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Iranska nacionalna televizija koja je u nedelju prenosila derbi meč Premijer lige Totenhem - Mančester junajted više od sto puta je prekidala meč kada bi se u kadru našla Šian Mejsi-Elis, jedan od mahača na pomenutoj utakmici, prenose engleski mediji.

Prenos zapravo nije potpuno prekidan kada bi se Mejsi-Elis našla u kadru, nego su gledaoci u tom trenutku mogli da vide samo širi prikaz Totenhemovog stadiona i okolne ulice.

Taj scenario se ponavljao uvek kad bi kamera bila na mahačici, i tako više od sto puta.

Ovakav postupak iranske televizije ne čudi jer su poznati strogi šerijatski zakoni u ovoj islamskoj zemlji, a tamošnje grupe za ljudska prava tvrde da je problem bio "žena u šortsu", što je za tamošnje vlasti nedopustiv prizor za gledaoce čak i na televiziji.

- Njihovo (uredničko) rešenje bilo je da se pogled sa terena skrene na londonske ulice, što je od prenosa napravilo cirkus. Na kraju meča, jedan od komentatora se našalio da se nada kako su gledaoci uživali u emisiji o geografiji - rečeno je iz grupe "My Stealthy Freedom", koja se zalaže za jednakost među polovima u Iranu.

- Cenzura je u DNK Islamske Republike Iran. Ovo ne bi smelo da se dešava, ovo nije naša kultura. Ovo je ideologija represivnog režima - poruka je ove grupe posle još jednog eklatantnog primera diskriminacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    15. april 2021 | 08:14

    Bolesna zemlja

  • pero

    15. april 2021 | 08:09

    Pa sta je za njih zena stvar kao tv ili auto.Na zapadu u javnim kucama takvih je najvise.Koje licemerje.

  • Petar I.

    15. april 2021 | 09:48

    Koliko vekova su oni zaostali nebi voleo znati. Kod njih su žene samo predmet a ne ravmopravno živo biće kao svugde u civilizovanom svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA