≫ 

ZVANIČNO: Kraj Lige šampiona! 12 najbogatijih formirali novo elitno takmičenje

Hvala što ste pratili sa nama osnivanje nove Superlige Evrope

Nejmar, FK Pari Sen Žermen, FK Bajern Minhen, Liga šampiona, Pehar Foto: AP/Tanjug

Šta znamo do sada?

- Juventus, Milan, Inter, Mančester Junajted, Mančester Siti, Liverpul, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Real Madrid, Barselona i Atletiko Madrid su osnovali Superligu Evrope

- Bajern Minhen, Borusija Dortmund i Pari Sen Žermen su odbili poziv u novo takmičenje

- Svaki klub koji uđe u Superligu Evrope dobija odmah 350 miliona evra, četiri puta više od onoga što dobija pobednik Lige šampiona

- UEFA i Fudbalski savezi Italije, Španije i Engleske su zapretili kaznama klubovima koji osnuju Superligu Evrope

Tok dana:

01.10 - Poštovani čitaoci, toliko za večeras. Uzbudljiv dan u svetskom fudbalu je iza nas, a narednih dana će ova vest sigurno otvoriti nove polemike, rasprave i razdor u najpopularnijoj igri na svetu. Hvala vam što ste u proteklih pet i kusur sati bili uz Telegraf.rs. Laku noć. 

01.00 - FIFA ne odobrava novoformiranu Superligu Evrope.

00.55 - Svih 12 klubova napustili su Evropsku klupsku asocijaciju (EKA).

00.50 - VAŽNO! Superliga je spremna da pregovara sa UEFA oko organizacije međunardodnog takmičenja, ali je već sada jasno da neće biti Lige šampiona sa 32 kluba. Biće 15 stalnih učesnika + 5 po pozivu, jasno stoji u saopštenju novog takmičenja.

00.45 - Oglasio se i prvi predsednik Superlige Evrope Florentino Perez.

- Pomoći ćemo fudbalu na svakom nivou i omogućiti mu da zauzme pravo mesto u svetu - poručio je predsednik Reala.

00.40 - Naravno navijači su nezadovoljni, pa svi masovno dele staru fotku sa jasnom porukom:

00.35 - Evo i kompletnog saopštenja o osnivanju Superlige Evrope.

00.30 - Andrea Anjeli je podneo ostavke na sve funkcije u UEFA i EKA.

00.25 - Među prvima se oglasio Džoel Glejzer jedan od vlasnika Mančester Junajteda.

- Takmičenje najboljih fudbalera i klubova na svetu u istoj ligi tokom sezone otvoriće novo poglavlje u evropskom fudbalu, omogućiti takmičenje top klase i uslove i uvećanu zaradu svima u fudbalskoj piramidi - tvrdi Glejzer.

00.15 - VAŽNO! Superliga Evrope će zameniti Ligu šampiona, kao takmičenje tokom nedelje, tvrde osnivači.

00.12 - STIGLA JE! Superliga Evrope je rođena, prenosi Sajmon Stoun sa Bi-Bi-Sija.

00.05 - Klubovi koji pokreću Superligu ne žele da napuste svoja matična takmičenja u ligama. Žele samo finansijski unosnije takmičenje nego što je trenutna Liga šampiona. E, sada, ako budu utrostručili prihode to će stvoriti još veći dizbalans nego što je trenutno, piše Gabrijele Markoti iz Korijerea.

23.56 - Ako ste primetili gotovo sve relevantne fudbalske institucije su se oglasile ove večeri osmim jedne. FIFA i Đanio Infantino za sada ćute, i pitanje je da li time podržavaju nameru 12 klubova da osnuju Superligu?

23.38 - Gari Lineker smatra da sve ide ka dogovoru UEFA i klubova.

23.30 - Iako vreme prolazi i dalje nema zvaničnih informacija o osnivanju Superlige Evrope koje se najavljuje tokom celog dana. Šaljivi fanovi su već našli i himnu ovog takmičenja pa je poslušajte.

23.05 - Evo zašto je 12 klubova odlučilo da napravi novu Superligu! Izgubili su ukupno 1,2 milijarde evra u sezoni 2019/20. pre prodaje igrača. I to u sezoni u kojoj su samo tri meseca imali obustavu aktivnosti zbog pandemije. Možete li da zamislite koliko će tek izgubiti u sezoni 2020/21?

22.57 - Ko bi rekao da će Pari Sen Žermen da spasi fudbal?

22.52 - Na sastanku EKA o kome se dosta priča bilo je predstavnika klubova koji žele da osnuju Superligu, ali samo u posmatračkom statusu, niko nije govorio ni debatovao. Očekuje se da posle ove revolucije svi predstavnici klubova izgube funkcije u ovoj organizaciji, počevši od predsednika Anjelija.

22.45 - Zanimljivo zapažanje poznatog novinara Migela Dilejnija je da se dosta političara, predsednika država i premijera oglasilo ove večeri, što znači da situacija nije nimalo prijatna. Ova akcija klubova bi mogla da izazove i tektonske promene u svetu, ali posebno da bude udar na britansku privredu...

22.38 - VAŽAN ZNAK! Nijedan od predstavnika 12 klubova koji prave Superligu Evrope nije bio na sastanku EKA ove večeri iako su svi članovi organizacije. Bajern i PSŽ su bili prisutni.

22.34 - Prošao je najavljeni termin osnivanja Superlige, još nemamo zvaničnih informacija...

22.25 - Za ljubitelje finansija i cifara da kažemo da je 350 miliona evra koliko dobija svaki učesnik Superlige Evrope više od četiri puta veći novac nego što je dobio Bajern Minhen kao pobednik Lige šampiona za 2020, godinu. Jasno vam je odakle motiv za novo takmičenje...

22.19 - Oglasila se i Evropska klupska asocijacija (EKA) koju sačinjava 246 vodećih klubova Evrope među kojima su i Partizan i Crvena zvezda. Ona se protivi osnivanju "zatvorene" Superlige i "ostaje posvećena pronalaženju boljeg modela Lige šampiona zajedno sa UEFA za 2024. godinu".

22.15  - Dobro upozorenje Krisa Vilijamsa, poznatog eksperta za Bundesligu. Inače, neka vas ne čudi odbijanje Bajerna i Dortmunda za ulazak u Superligu, oni su "tradition verein" klubovi u kojima i dalje glavnu reč vode navijači koji su vlasnici udela od 51%. To je kamen temeljac nemačkog fudbala.

22.00 - Još pola sata, prema informacijama iz pojedinih izvora, deli nas od osnivanja Superlige Evrope. Možete zamisliti šta će uslediti posle toga...

21.52 - Zanimljivo je kakve sve ideje padaju na pamet ljubiteljima fudbala u Engleskoj. Pojedini čak predlažu navijačima odmetnutih klubova da batale navijanje za velike i okrenu se malim klubovima u lokalnim zajednicama, kako bi se vratili korenima i suštini fudbala.

21.43 - Evo i plana UEFA za "kontrolu štete". Italijanska Gazeta piše da evropska kuća fudbala sprema tužbu protiv 12 klubova u visini od 50 milijardi evra. Jedino je pitanje na osnovu čega, jer ne možeš da nateraš nekoga da igra Ligu šampiona ako neće, a ne pamtimo da su se Real ili Barsa ikada pismeno obavezali da igraju elitno takmičenje.

21.35 - Evo i premijera Velike Britanije Borisa Džonsona! On kaže da je Superliga Evrope pogubna za fudbal i da podržava mere koje će pokrenuti fudbalske vlasti na Ostrvu.

21.28 - Mnogi ljubitelji fudbala u Engleskoj traže da se klubovima koji odu u Superligu Evrope izbrišu svi rezultati i oduzmu titule iz prethodnih sezona. Zanima vas kako bi to izgledalo? Reći ćemo samo da bi šampioni Engleske bili Everton, Votford, Sautempton, pa čak i Barnli.

21.15 - BREJKING! Superliga Evrope bi trebalo da bude ozvaničena u 22.30 po centralno-evropskom vremenu, javlja nemački Skaj. U toku je hitan sastanak Evropske klupske asocijacije (EKA) kojim predsedava Edvin Van der Sar, najviši po funkciji u odsustvu predsednika Andree Anjelija. 

21.10 - Evo novih informacija do kojih je došao Dejli Mejl. Predsednik Superlige Evrope biće prvi čovek Reala iz Madrida Florentino Perez, dok će tri potpredsednika biti: Džon Henri (Livepul), Sten Krenke (Arsenal) i Andrea Anjeli (Juventus).

21.00 - Zanimljivo je stanovište novinara Gardijana Džonatana Lijuva koji smatra da "samo neko ko mnogo mrzi fudbal može da osnuje Superligu Evrope".

20.55  - I Asocijacija profesionalnih fudbalera Engleske je apleovala klubovima da ne prihvataju poziv Superlige Evrope.

20.52 - Zanimljivo da je glavni zagovarač ideje Superlige Evrope Andrea Anjeli ovim postupkom izigrao predsednika UEFA Aleksandera Čeferina sa kojim je mesecima unazad pravio plan "švajcaraskog koncepta" proširenja Lige šampiona.

20.45 - Glas protiv Superilge Evrope podigao je i ser Aleks Ferguson.

- Everton troši 500 miliona da izgradi novi stadion jer ima ambiciju da igra Ligu šampiona. Navijači širom sveta vole Ligu šampiona ovakvu kakva je sada. U moje vreme igrali smo četiri finala LŠ i sva su bila posebna. Mančester Junajted je umešan u ovo, ali ja nisam u procesu odlučivanja - istakao je Fergi.

20.40 - Haos koji je ove večeri zahvatio svetski fudbal koriste i mali klubovi da porade na svom marketingu. Kao Leganes koji je saopštio da neće prihvatiti da igra Superligu Evrope.

20.35 - Prema planu osnivača o kome se i ranije pisalo, svaki klub koji je prihvatio učešće u Superligi Evrope dobija u startu 350 miliona evra za potpis! Liga je zamišljena sa 16 stalinh učesnika plus četiri koji bi došli kroz kvalifikacije. Potom bi 20 timova bilo podeljeno u dve grupe od po 10.

20.22 - Francuski predsednik Emanuel Makron je tokom popodneva pozdravio odluku francuskih timova da ne prihvate učešće u novom takmičenju. Obećao je pomoć države klubovima koji su ugroženi finansijski posle pandemije korona virusa.

20.15  - Arsen Venger je sve ovo najavio pre 12 godina! 

20.10 - Iz Pari Sen Žermena su potvrdili da ih Superliga Evrope ne zanima jer "fudbal pripada svim klubovima".

20.05 - Jedna od žešćih reakcija stilga je i od Gerija Nevila, bivšeg kapitena Mančester juanjteda koji je žestoko opleo po svom klubu.

- 40 godina sam navijač Mančester Junajteda, celog svog života, ali sam zgranut. Zgranut sam Junajtedom i Liverpulom najviše. Liveprulom, klubom koji nikad neće ići sam, narodski klub... Mančester Junajted, pre 100 godina osnovan od strane radnika ovde... Moramo da se borimo s moćnicima iz vodećih šest klubova među kojima je i moj klub. 12 meseci to ponavljam, tražim da se smanji trošenje, da se balansiraju računi, ovo što rade je čista pohlepa - tvrdi Nevil.

20.02 - Zanimljivo da su Bajern Minhen i Borusija Dortmund odbili poziv u Superligu ranije danas.

19.58 - Iako su ih tokom dana osudili svi Savezi i UEFA koji prete kaznama, klubovi koji organizuju beg u Superligu Evrope su mirni. Kažu da su očekivali ovakvu reakciju, tvrdi Ramon Alvarez iz Radio Marke. To je verovatnio info iz Reala...

19.55 - Radio Katalonija javlja da je i Barsa prihvatila učešče u novoj Superligi Evrope.

19.50 - Najnovije informacije kažu da je i Mančester Siti prihvatio ponudu posle višečasovnog ubeđivanja i da je sada engleska strana kompletna u sastavu: Mančester Junajted, Mančester Siti, Liverpul, Arsenal, Čelsi i Totenhem.

19.45 - Već ste čitali na našim stranicama sve o novoj Superligi Evrope, takmičenju od 5 milijardi evra za čije se osnivanje zalažu vodeći klubovi Evrope pod pokroviteljstvom incesticione banke Džej Pi Morgan. Predvodi ih Juventus sa Andreom Anjelijem, a među glavnima su Mančester Junajted i Liverpul.

Nejmar, FK Pari Sen Žermen, FK Bajern Minhen, Liga šampiona, Pehar Foto: AP/Tanjug

Istorijska noć za svetski fudbal je pred nama, pošto su vodeći klubovi iz Engleske, Španije i Italije krenuli ovog popodneva u formiranje nove Superlige Evrope, zatvorenog takmičenja koje treba da znači i gašenje Lige šampiona kakvu poznajemo.

Ovo je nesumnjivo jedan od najvećih trenutaka u istoriji ove igre, a Telegraf. rs će kroz specijalni blog pratiti tokom večeri najnovija dešavanja.

Video: Dres reprezentacije Srbije stigao kod Karleuše, ali nije za Duška Tošića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kokir

    18. april 2021 | 23:45

    Odlicno imacemo tri predstavnika u ligi sampiona.

  • Maree

    18. april 2021 | 23:07

    Bravo za Pari Sen Zermen, veliko bravo!!!! Sada cete biti mnogo veci u ocima javnosti od ostalih ovih plastikanera!!! PSŽ I BAJERN SU SPRECILI OVO, BRAVO BRAVO BRAVO... SADA VAM OD SRCA ZELIM DA ZADRZITE MBAPEA KAO STO STE I NEJMARA DO 2026 💪💪💪💪💪

  • Darerere

    18. april 2021 | 23:25

    Mislite da je fudbal samo igra?videcete kakve sve podele slede posle ove kao pandemije...POCELO JE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA