Kako je tekao prvi dan "rata za fudbal": Klop udario na Superligu, Bajern, Ajaks i Sevilja uz UEFA

Hvala vam što ste bili uz Telegraf Sport

Video: Desio se Big Bang! Fudbal više neće biti isti: Sve što bi trebalo da znate o novoj Super ligi Evrope

Fudbal više nikada neće biti isti, 18. april ostaće upamćen u istoriji ovog sporta zbog odluke najjačih klubova da se odvoje od UEFA i da osnuju sopstveno takmičenje!

Telegraf je iz minuta u minut pratio dešavanja širom sveta povodom odluke 12 ekipa da oforme novo takmičenje -  Superligu Evrope - a ovo su činjenice koje najpre treba da znate o njoj.

Klubovi su osnovali Superligu Evrope: Juventus, Milan, Inter, Mančester junajted, Mančester Siti, Liverpul, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Real Madrid, Barselona i Atletiko Madrid.

Kako će da izgleda takmičenje: Plan je da počne u avgustu, imaće 20 ekipa, podeljenih u dve grupe, gde će se igrati po sistemu svako sa svakim po dva meča. Prve tri ekipe idu direktno u četvrtfinale, četvrtoplasirane i petoplasirane se bore za preostala mesta u četvrtfinalu, a finale je krajem maja.

Budžet Superlige i novac koji dobijaju klubovi: Iza takmičenja je američka banka J. P. Morgan, koja planira da investira 5,5 milijardi evra na godišnjem nivou! Svi klubovi će dobiti po 350 miliona evra samo za učešće, što je tri puta više nego što je Bajern kao šampion Evrope dobio u Ligi šampiona.

Navijači širom sveta su digli pobunu, a parola koja se masovno deli je sa utakmice u Africi: Stvoren od siromašnih, ukraden za bogate.

Video: Stvorila ga je sirotinja a bogati su ga ukrali: Koreografija koja oslikava Super ligu Evrope

UŽIVO:

21.51 - Ajaks se oglasio saopštenjem i rekao NE Superligi

Šampion Holandije stao uz UEFA i Ligu šampiona, a javnosti se obratio direktor Edvin van der Sar.

- Ajaks je potpuno zatečen najavom Superlige. Mi podržavamo novi format LŠ koji je predložila UEFA - poručuju iz Amsterdama.

21.39 - Problem za engleske klubove u Superligi, hoće li moći da dovode strance?

Tamošnji meidji pišu da se u Engleskoj trenutno vaga hoće li vlast zabraniti svojim klubovima koji igraju Superligu da od sledećeg leta dovode strane igrače.

Navodno, Vlada je pod velikim pritiskom, a oba Mančestera, Čelsi, Arsenal, Totenhem i Liverpul su pod velikim pritiskom.

21.13 - Sevilja rekla NE Superligi!

Španski klub se obratio zvaničnim saopštenjem u kom su naveli da Sevilja neće igrati Superligu, dok je sportski direktor Monći poručio da je jako ponosan na svoj klub.

U međuvremenu je klub javio da je njihov predsednik već u Švajcarskoj gde se održava 45. kongres UEFA.

20.45 - I fudbaleri Lidsa protiv Superlige, to su jasno pokazali pred meč sa Liverpulom

Lids od 21 čas dočekuje Liverpul, klub koji je među 12 osnivača Superlige, a domaći fudbaleri su tokom zagrevanja nosili majice protiv novog takmičenja.

Ukratko, na majicama je pisalo "zaradite Ligu šampiona" i "fudbal je za navijače."

20.30 - Jirgen Klop indirektno poručio da je protiv Superlige!

Nemački stručnjak pred meč sa Lidsom pričao o novom takmičenju za koje nije imao lepe reči pre dve godine.

- Moje mišljenje se nije promenilo. Imamo neke informacije, ne mnogo, i to je veoma teško. Ljudi nisu srećni zbog ove odluke i ja mogu da ih razumem. Ali ne razumem šta je tih 12 klubova htelo. Uvek je samo više utakmica i uvek je u pitanju samo novac, novac, novac... Ja nemam problema sa Ligom šampiona, volim takmičarski faktor fudbala. Sviđa mi se što Vest Hem ima priliku da igra LŠ sledeće sezone - rekao je Klop.

20.07 - Navijači Lidsa palili dres Liverpula, fanovi oba tima zajedno protiv Superlige

Iznad Eland Rouda preleteo je i avion koji je nosio baner na kom se jasno videla poruka protiv Superlige, dok su celi performans pratile pogrdne pesme. Opširnije pročitajte OVDE.

19.57 - Norveški selektor Stale Solbaken isprozivao Juventus

Nije Solbaken, nekadašnji trener Kopenhagena, štedeo reči:

- Anjeli je bio vođa cele ove ideje godinama unazad. A zašto? Zbog čega je, dođavola, Juventus deo te lige kad su ga poslednjih godina iz LŠ izbacivali Lion, Porto i Ajaks? Šta oni traže tu? A tek Totenhem i Arsenal. Pa oni trenutno nisu ni mežu 30 najboljih klubova u Evropi.

19.35 - Navijači Lidsa protestuju ispred Eland Rouda!

Lids večeras igra protiv Liverpula meč Premijer lige, a navijači su se okupili ispred stadiona i pogrdnim imenima nazivaju novoformirano takmičenje.

18.55 - Hoće li UEFA u petak proglasiti PSŽ šampionom Evrope?

Jesper Meler, član Izvršnog odbora UEFA, poručio je da će ova organizacija u petak održati sastanak kako bi se donele neke dalje odluke, a jedna od njih je da se Čelsi, Real i mančester Siti izbace iz ovogodišnjeg takmičenja.

Međutim, nije precizirao da li bi to značilod a će PSŽ biti novi prvak Evrope.

- Klubovi moraju da budu izbačeni. Očekujem da se to dogodi u petak. A, onda moramo da nađemo način kako da završimo ovu sezonu Lige šampiona - ističe Meler.

18.46 - Đoković: Ne zvuči dobro, nisam za Superligu!

Najbolji teniser sveta, tokom druženja sa medijima na Serbian Openu, dotakao se i fudbala, a tom prilikom je indirektno pružio podršku Ligi šampiona.

- Sve ide ka tome kada se uzme poslednjih 20-30 godina, ko ima pare, ko kupi igrače napravi super tim, suzi se konkurencija, onemogućava se timovima mnogim da se takmiče na najvišem na nivou sa najvećim klubovima, a to bi puno značilo pogotovo klubovima sa naših prostora. Ne zvuči dobro, nisam za to, volim da se suprotno uradi, da se otvori mogućnost da više manjih klubova mogu sa najboljima da se takmiče, to daje draž sportu, to je šarm koji privlači - rekao je Đoković.

18.20 - Oglasio se i Bajern, koji je zvanično još šampion Evrope

Karl Hajnc Rumenige, izvršni direktor Bavaraca, je poručio da klub nije za Superligu i tako joj zadao veliki udarac u borbi sa UEFA. Podsetimo, činilos e da će Bajern ipak ući u SL i stati uz 12 velikih klubova

- Fudbalski klub Bajern nije učestvovao u stvaranju Superlige. Uvereni smo da trenutna dinamika u fudbalu garantuje ozbiljnu osnovu. Bajern podržava reformu Lige šampiona, jer verujemo da je to pravi korak za razvoj evropskog fudbala. Izmenjena preliminarna runda će doprineti stvaranju veće tenzije i emocionalnosti u takmičenju.

- Ne verujem da će Superliga rešiti finansijske probleme evropskih klubova uzrokovane koronom. Štaviše, svi klubovi u Evropi bi treblo da sarađuju u solidarnosti kako bi se struktura potrošnje, što se konkretno odnosi na plate igrača i provizije koje uzmaju njihovi konsultanti, podesila u skladu sa prihodima, sa ciljem da evropski fudbal bude racionalniji.

17.30 - Oglasili su se i engleski navijači, poručili su da ne žele Superligu.

Mančester junajted, Čelsi. Arsenal, Liverpul i Totenhem su već u SL, trebalo bi da im se pridruži i Mančster Siti, ali navijači ovih šest klubova to ne podržavaju. Zato su se i oglasili saopštenje,.

- Ujedinjeni smo i radimo zajedno protiv odluka koje su doneli klubovi. Bez obzira na ponašanje naših klubova, mi smo ujedinjeni u borbi protiv njih i borićemo se svih silama da zaustavimo ove planove. To uključuje i ujedinjeno nastupanje pred vlastima i fudbalskim strukturama. Uskoro ćemo objaviti i detaljnije saopštenje - stoji u poruci koju su objavili i potpisali navijači pomenutih timova.

17.26 - Prvi čovek UEFA Aleksander Čeferin otkrio kako su ga osnivači Superlige Evrope "prevarili"

Slovenac je najviše kivan na Andreu Anjelija čiju je ćerkicu inače krstio, kao i na direktora Junajteda Eda Vudovrda.

- Nikad u životu nisam video takve ljude. Anjeli je najveće razočarenje u mom životu. Nikad nisam upoznao osobu koja toliko može da laže, to je neverovatno. Čuli smo se u subotu poslepodne i rekao mi je da su to samo glasine i da od toga nema ništa. Nakon toga mi je rekao da ćemo se čuti i onda je isključio telefon. Pohlepa je očito toliko snažna da uništava sve ljudske vrednosti  - rekao je Slovenač čiju opširniju izjavu možete pročitati OVDE.

17.02 -Šuker: Ne može 12 klubova da kontroliše čitav evropski fudbal

I predsednik FS Hrvatske Davor Šuker komentarisao je osnivanje Superlige, a po njegovim izjavama jasno se vidi da je protiv.

- Dvanaest klubova ne može kontrolisati čitav evropski fudbal, a to kažem iz svog igračkog iskustva. I to kao bivši igrač dva od tih klubova, Real Madrida i Arsenala, a sada i kao osoba koja upravlja Savezom.

- Fudbal kakav poznajemo i dalje treba da bude takav. Trebalo bi dopustiti malim klubovima i onima srednje veličine da se takmiče poput onih velikih i da pokušajud a ih pobede. To je sport kakav želimo - rekao je Šuker, inače član odbora UEFA, za hrvatske medije.

16.45 - Posle Piksija, oglasio se i kapiten Srbije: "Bilo bi baš bezveze da to zaživi"

Nije zadovoljan ni Dušan Tadić time što je formirana Superliga Evrope i nada se da će čitav taj projekat propasti.

Mislim da to ne može da zaživi. Svi mi kad krenemo da igramo fudbal, maštamo da se takmičimo u Ligi šampiona. Zato mislim da od toga neće biti ništa. Inače bi bilo baš bezveze... Igramo fudbal zbog ljubavi, tradicije, naravno i ekonomski aspekt je tu, ali ne mogu samo finansije da se gledaju - rekao je Tadić za Mozzart Sport.

16.40 - Javio se Piksi: "Gospodo, jeste li vi izmislili taj fudbal?"

Selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi nije zadovoljan formiranjem novog nadmetanja. On se pita ko zbog čega neko ima nameru da uguši fudbal kakav danas znamo.

Mislim da polarizacija nije dobra i da ne upotrebim neku ružniju reč, ali ovo je neka vrsta bezobrazluka, da se uopšte dođe na tu ideju. Koliko čujem, tu je uleteo američki novac... Klubovi koji su se odlučili na ovako nešto su odlučili da se distanciraju od svih ostalih. Pa gospodo, jeste li vi izmislili taj fudbal? Fudbal je malo širi pojam od vas 12 ili koliko vas ima - rekao je Piksi za Kurir.

Pročitajte njegovu kompletnu izjavu u odvojenoj vesti.

Dragan Stojković Piksi Foto: FSS

16.30 - Klubovi Premijer lige potvrdili da će sutra održati sastanak bez šest timova koji će se naći u Superligi. Nije precizirano šta će se naći na dnevnom redu.

16.15 - UEFA potvrdila novi format takmičenja za sezonu 2024/25!

Nisu iz UEFA časili časa, odlučili su da već danas odgovore Superligi potvrdom novog formata takmičenja koji će važiti od sezone 2024/25, a koji uključuje formiranje novog takmičenja - Konferencijske lige.

Ono što je glavna promena jeste to što će se umesto 32 ekipe u Ligi šampiona sada naći 36 timova, neće postojati grupna faza, već će svi biti smešteni na jednoj tabeli. Igraće deset utakmica protiv deset različitih protivnika (po pet kod kuće i na strani), a ne kao ranije šest mečeva.

Pročitajte više o formatu Lige šampiona, kao i izjavu Aleksandra Čeferina u odvojenoj vesti.

16.10 - Na čelu marketinga novoformiranog takmičenja, naći će se, ni manje ni više nego nekadašnja saradnica Tereze Mej, nekadašnje britanske premijerke. Ona će se brinuti o javnom nastupu takmičenja, kao i daljoj promociji.

16.05 - Šveđani i Turci protiv osnivanja Superlige. U zvaničnom saopštenju na sajtu Fudbalskog saveza, čelnici sa severa Evrope kažu da je to veliki udarac na domaći fudbal i veliki rizik. Na drugoj strani, iz Turske stižu reči da to nije nimalo prihvatljivo.

16.00 - Novi finansijski detalji! Klubovi će morati da vrate novac, ukoliko napuste Superligu

Poznati Fajnenšl Tajms prenosi bitnu informaciju vezanu za finansiranje novog takmičenja. Bonus dobrodošlice od koji će klubovi dobiti u iznosu od 200.000 do 300.000 evra je zapravo deo pozajmice banke JPMorgan (koja između ostalog finanisra US Open), a da zapravo predstavlja ulaganje koje će biti povraćeno kroz rad takmičenja, tako da svako ko ga napusti biće dužan da početni novac uplati nazad u kasu banke.

15.55 - Portugalci odlučno rekli - NE! Benfika i Sporting ne žele da se mešaju u Superligu, ističu da su zgađeni idejom o osnivanju.

15.40 - Bajern definitivno ne želi da odstupi od svog stava, ostaje priklonjen UEFA. Karl Hajnc Rumenige će zameniti Anjelija na mestu predsednika EKA.

15.30 - Nekadašnji fudbaler Arsenala, Mesut Ozil razočaran je što je njegov klub prihvatio učešće u Superligi Evrope. Kaže da mlade nade fudbala ne sanjaju da osvoje neku tamo Superligu, već Ligu šampiona.

15.25 - TV prava za Superligu Evrope koštaće čak 4 milijarde evra! U red za kupovinu stali su Amazon, Facebook, Dizni...

15.10 - Prvi igrači učesnika Superlige koji su javno negodovali protiv Superlige!

Danijel Podens, fudbaler Olimpijakosa i reprezentativac Portugalije objavio je emotivan status, koji su podelili njegovi sunarodnici, Bruno Fernandeš iz Mančester junajteda i Žoao Kanselo iz Mančester Sitija.

- Lopta. Pesma. San. Zidanov volej... Kakin solo prodor. Liverpul u Atini... Ole u Barseloni... Kris i Sedorf... Ima nekih stvari koje zaista nemaju cenu - napisao je Podens.

Fernandeš je na to napisao "Snove ne možete da kupite", dok je Kanselo isti status podelio uz poruku odobravanja: "moj klinac"

14.45 - Čeferin: Igrači koji budu igrali u Superligi Evrope neće moći da igraju na Svetskom i Evropskom prvenstvu!

Predsednik UEFA oglasio se povodom osnivanja Superlige Evrope i poručio je da igračima neće biti moguće da igraju za nacionalne timove ako budu igrali Superligu.

- Igračima koji će igrati u zatvorenoj ligi biće zabranjeno da igraju na Svetskom prvenstvu i na EURO. Neće moći da igraju za nacionalne timove. U ovom trenutku ne mogu snažnije da naglasim da su UEFA i fudbalski svet ujedinjeni protiv sramotnog samouslužnog predloga nekolicine klubova motivisanih pohlepom i ničim drugim. Svi smo jedinstveni protiv ove besmislice od projekta - rekao je Čeferin.

14.15 - Oglasile se i TV kuće! BT Sport kritikuje Superligu Evrope, DAZN demantuje da će prenositi takmičenje!

Jedna od najvećih TV kuća, BT Sports, koji je nosilac prava u Premijer ligi, Ligi šampiona, kao i reprezentativna takmičenja, ističe da Superliga Evrope može da ima štetan efekat na zdravlje fudbala u Engleskoj na duže staze. Sa druge strana DAZN, za koji se pojavila informacija da će prenositi Superligu, demantovao je ove navode Korijerea.

- Informacija je potpuno lažna. DAZN nije ni na koji način učestvovao u pregovorima, niti ima interesovanja da uđe u diskusiju o Superligi Evrope, niti je o tome bilo bilo kakve priče - navela je ova kuća.

14.10 - Realu, Mančester Sitiju i Čelsiju će biti omogućeno da nastave ovogodišnju Ligu šampiona i da igraju polufinale. Bar za sada, neće biti kazne UEFA, javlja Marka.

14.00 - Konačno se oglasio i Atletiko Madrid! Potvrdio je učešće u Superligi Evrope, a i to je naišlo na osudu njihovih navijača, koji u komentarima vređaju upravu kluba zbog te odluke.

13.55 - Hansi Flik: Superliga nije dobra za fudbal!

Menadžer Bajerna Hansi Flik, koji je ovih dana na udaru u svom klubu zbog zahteva za raskid ugovora na kraju sezone, oglasio se povodom Superlige Evrope.

- Fokusiran sam na druge stvari, ali mogu da kažem da Superliga ne bi bila dobra za evropski fudbal - rekao je on kratko.

13.45 - Liverpulovi navijači sklanjaju zastave sa Kopa na Enfildu!

Fudbal, FK Liverpool -FK Real, Liverpul, Real Madrid Tastave Liverula na Kopu na Enfildu; Foto: Tanjug/AP

Razočarani su navijači Crvenih zbog odluke kluba da pristupi Superligi. Tim povodom odlučili su da uklone zastave sa čuvene tribine na Enfildu koja je jedan od simbola fudbala.

13.25 - Nemci zvanično protiv koncepta Superlige!

DFB se oglasio i poručio da je Nemački fudbalski savez protiv Superlige Evrope.

Fudbal uvek treba da se pokaže na terenu. Da promocija i ispadanje zavise od kvalifikacija kroz takmičenje. Komercijalni interesi nekoliko klubova ne bi trebalo da dovedu do ukidanja fudbalske davno uspostavljene solidarnosti i zajedništva.

13.05 - Zvezda PSŽ-a kritikovala Superligu Evrope!

- Ja sam zaljubljen u popularan fudbal, fudbal navijača, sa snom da vidim kako se ekipa mog srca takmiči sa najvećima. Ako ova Superliga anpreduje, ti snovi su završeni. Snovi navijača tima su završene. Da nisu giganti da bi mogli da pobede na terenu takmičeći se sa najboljima - napisao je Ander Erera, vezista PSŽ-a, koji je odbio da učestvuje u Superligi Evrope.

12.55 - Zvezda može da profitira od Superlige Evrope!

Crvena zvezda bi prema trenutnoj projekciji i ukoliko se isključe svi timovi koji budu igrali Superligu, u slučaju da na kraju završi u grupnoj fazi Lige Evrope, na žrebu bila u prvom šeširu! Kada se na ovu informaciju doda i da će najverovatnije osigurati i start od drugog kola kvalifikacije za Ligu šampiona, crveno-beli mogu lepo da profitiraju od odluke da se osnuje Superliga.

12.50 - Norvežani protiv "cinične" Superlige! Predsednik Fudbalskog saveza Norveške takođe je na strani UEFA!

- Superliga potpuno raskida sa onim što je ostalo od vrednosti i razmišljanja o solidarnosti - ističe Terje Svendsen.

12.45 - Holanđani protiv Superlige! Fudbalski savez Holandije u potpunosti podržava UEFA, Superliga nije u interesu holandskog fudbala!

12.32 - Haos i u Španiji. Betis obrisao Barsu, Real i Atletiko sa svog zvaničnog sajta na tabeli! Ukoliko Real, Barsa i Atletiko budu uklonjeni iz Lige šampiona, to znači da će Sevilja dobiti dva predstavnika u elitnom takmičenju, pa će tako i Batis uz Sevilju u elitu. Ovde pogledajte i kako bi izgledala Liga šampiona bez najjačih klubova koji igraju Superligu.

12.18 - Košarka je doživela sličnu sudbinu kao što je to slučaj danas sa fudbalom. Šta smo naučili iz sukoba FIBA i ULEB?

12.10 - Javor: Odbili smo Superligu Evrope!

Javoru ne manjka smisla za humor, a administrator koji vodi Tviter ovog kluba ponovo je oduševio sve na društvenim mrežama. Navodeći da je klub i pored velikih pritisaka od strane Florentina Pereza i Anree Anjelija, odbio učešće u Superligi Evrope.

12.05 - Kako će osnivanje Superlige uticati na Zvezdu u kvalifikacijama?

Pošto samo PSŽ nije prihvatio učešće u Superligi, to znači da jedino da PSŽ ne završi među prva dva u Francuskoj, a ujedno i ne osvoji Ligu šampiona ove sezone, Zvezda neće krenuti od drugog kola.

11.50 - Nemci odlučno rekli ne Superligi Evrope! Dortmund se zvanično oglasio i odbio ponudu, ističe da je Bajern sto odsto na njihovoj strani. Takođe, prema novim informacijama Lajpcig ipak ne želi u Superligu.

11.30 - Prvi skandal zbog Superlige Evrope! Žoze Murinjo je dobio otkaz u Totenhemu, jer je iskazao protest zbog ulaska kluba u novo takmičenje.

11.00 - Svi klubovi osnivači Superlige Evrope objavili su zvanično da su pokrenuli novu Superligu, osim Atletiko Madrida, koji još nije objavio zvanično saopštenje. Inače, svi predstavnici ovih 12 klubova podneli su ostavke na sve funkcije u Evropskoj federaciji klubova (ECA).

10.45 - Kolika su dugovanja klubova iz Superlige Evrope?

Totenhem duguje više od milijardu evra, u lošoj situaciji je i Barselona, ali ni Mančester junajted, Juventus i Inter nisu u najboljoj situaciji. Otuda je i jasno zašto su okrenuti ovom finansijski isplativom takmičenju.

Superliga Evrope klubovi dug Foto: Reddit.com

09.30 - Oglasio se Zvezdan Terzić: Stvaranje Superlige je katastrofa za fudbal!

Generalni direktor crveno-belih ističe da će se ovom odlukom samo stvoriti dodatni jaz između bogatih i siromašnih klubova, koji je i do sada bio velik. On ističe da je klub u komunikaciji sa predstavnicima UEFA i ECA, kao i da će sačekati sa iznošenjem zvaničnog stava dok ne budu poznate sve informacije.

09.00 - Marka se pita šta će biti sa Zvezdom i Partizanom i mnogim velikanima koji neće imati mesta u Superligi

Španski najuticajniji sportski list bavio se timovima koji se nisu našli među 12 "izabranih" i za koje najverovatnije neće biti mesta nikad u Superligi.

08.30 - Superliga Evrope počinje već u avgustu! Da li će Bajern ipak da učestvuje?

Prema informacijama Skaj Sporta Italije, Superliga Evrope će početi već u avgustu. Takođe, novinar Fabricio Romano ističe da nije nemoguće da Bajern ipak učestvuje, iako je prvobitno navodno odbio učešće. Uz Bajern, Superligi bi se pridružili Lajpcig i Porto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok 70a

    19. april 2021 | 15:37

    Onog trenutka kada su Glejzeri i ostali američki milijarderi preuzeli Mančester Junajted, Liverpul i još neke engleske klubove, počelo je da se priprema ovo smeće. Njihova filozofija sporta je profit i ništa drugo. Briga ih za neke tradicije i za one navijače koji dolaze na stadione. Komotno će moći da igraju pred praznim tribinama, kao poslednjih godinu dana zbog korone, jer iako prihodi od ulaznica nisu zanemarljivi, opet su mnogo veći oni od tv prava i sponzora. Azijsko i Američko tržište je njima najbitnije jer će oni plaćati tv pretplatu i gledati od kuće taj cirkus. Navijaču Reala ili Mančestera iz Evrope, brzo bi dosadilo da svaki vikend gleda svoj klub kako igra sa Barsom, Čelzijem, Liverpulom i tako u krug cele sezone. Onima iz Kine, Malezije i Indonezije je to zanimljivo, jer niti su ikad imali fudbalsku tradiciju i istoriju, niti razumeju realno fudbal kao evropljani. Naravno, klađenje u Aziji je itekako bitna stavka u životu, tako da se sve ovo radi zbog njih, tj zbog azijskog tržišta od 3 milijarde ljudi. Ne treba se iznenaditi ako za koju godinu klubovi postanu franšize kao u Americi, pa se recimo Mančester "preseli" u Nju Jork na primer, ili Arsenal u Šangaj, zbog "većeg interesovanja" tj veće love.

  • Oki

    19. april 2021 | 12:58

    E kad se u Srbiji igrala superliga kasne ovi 10-15god 🤣🤣🤣

  • Vratiće se rode

    19. april 2021 | 15:14

    Američka igranka. Fudbalska Evropa je dozvolila da joj Amerikanci /koji čak i ne vole fudbal/ organizuju takmičenje...SRAMOTA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA