Partizan i Vojvodina kroz istoriju polufinala Kupa: Crno-beli uspešniji na pretposlednjem stepeniku

Rivalstvo dva kluba iz prošlosti, ali pre svega u novijoj istoriji garantuje dobar meč u Novom Sadu

  • 0
Sejduba Suma Foto: Marko Jovanović

Minulih godina Partizan je razvio veliko rivalstvo sa Vojvodinom, koje je u nekoliko navrata znalo da dosegne tenzične razmere i samog večitog derbija, pa se otuda u Humskoj ozbiljno pripremaju za predstojeći okršaj u polufinalu Kupa Srbije (Novi Sad, sreda - 19.05). Pedantni hroničari iz tabora crno-belih podsećaju da će pomenuti susret na pretposlednjem stepeniku ka trofeju, u drugom najvažnijem takmičenju, biti četvrti u istoriji dva kluba i beogradski klub ima više uspeha.

U novijoj istoriji, kaže se na oficijelnom sajtu Partizana, crno-beli i "lale" su se sastali  dva puta i to 1998. i 2017. godine, uz napomenu da je u oba slučaja konačni pobednik odlučivan posle dva odigrana meča.

Pomenute 1998. Partizan je u prvom susretu slavio sa 4:0 u Humskoj, da bi u Novom Sadu bio minimalno poražen, čime je obezbedio plasman u finale. U mandatu trenera Marka Nikolića, u istorijskoj sezoni kada je osvojena dupla kruna, prvi meč je odigran na stadionbu "Karađorđe" u Novom Sadu i okončan je remijem bez golova (0:0), ali je u revanšu Uroš Đurđević sjajnim golom (1:0) zakazao još jedno finale sa Crvenom zvezdom, u kome je Partizan kasnije slavio,

U ranijoj istoriji crno-beli su bili bolji i u susretu davne 1959. godine i to rezultatom 2:1, golovima Galića i Mihajlovića.

Jedini pobedu Vojvodina je zabaležila u proleće 2010. godine (3:1) i to kao goste, posle čega je u Humskoj smenjen trener Goran Stevanović, a priliku da prvi put vodi tim dobio je tada upravo Aleksandar Stanojević.

Podsećaju iz Humske i na jedan meč još iz vremena Kupa Maršala (1947. godina), u debitantskoj sezoni, napominjući da se Vojvodina tada takmičila pod imenom Sloga i da je Partizan lako dobio i to polufinale sa ubedljivih 4;0.

Inače, valja napomenuti da je predstojeći polufinalni susret sa Novosađanima zapavo 38. pokušaj Partizana da se domogne finalnog meča, od čega je 25 puta bilo uspešno.

Video: Zbog ovoga je stigla prijava iz UEFA: Najsmešniji penal u istoriji nameštenih utakmica u Srbiji!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA