≫ 

Oštre reči Vazure o Superligi: Bogati žele da "oplode" bogatstvo, a ostali treba da nestanu

Fudbal je oduvek bio igra za sve, za siromašne i bogate i ne vidim kome ovo raslojavanje ide u korist sem onima što već imaju mnogo, pa žele dodatno da "oplode" bogatstvo

  • 29
Miloš Vazura

Foto: Marko Jovanović

Puč velikana, namerenih da u novonastaloj Supeligi "pomnože" svoje bogatstvo još nekoliko puta, dobrano je zaljuljao kompletan fudbalski svet i praktično naborao čela, kako čelnika UEFA, koji su se našli u nebranom grožđu, tako i klubova koji nisu u rangu "plave krvi" Real Madrida, Liverpula, Barselone, Čelsija, Mančester junajteda i ostalih velikana, koji ne mare za sitne ribe.

Najavljene tektonske promene se donekle tiču i naših klubova, jer spadamo katagoriju koja "pučistima" nije interesantna i koja bi mogla da izvuče deblji kraj sa velikom većinom srednjih i malih Saveza i klubova, jer će se novac očito rasipati u zatvorenom krugu, dok će ostali biti lišeni šanse da se takmiče sa najvećima i "zagrizu" makar deo finansijskog kolača.

Generalni direktor Partizana Miloš Vazura smatra da ne treba dozvoliti da se već ustanovljeni sistem takmičenja i vrednosti uruši tek tako i da solidarnost između velikih i malih mora da postoji, jer sve drugo vodi u propast onih koji nisu bogati i moćni.

- Pratimo dešavanja, ne iz sata u sat, već iz minuta u minut, jer se situacija očito tako i razvija. Naravno, moram da priznam, da smo svi zatečeni željom nekolicine velikih klubova da osnuje svoje takmičenje mimo UEFA i stava smo, kako je to rekao i predsednik Milorad Vučelić, da ne treba dozvoliti da se fudbalska piramida, koja je građena decenijama, tek tako sruši. Krovna organizacija mora da se poštuje, ovakva iskakanja nikome ne idu u prilog, a najviše će trpeti zemlje i kluovi koji nisu tako bogati i moćni - kaže Miloše Vazura za Telegraf.

Superliga Evrope

Foto: Screenshot/Sky.de

Generalni direktor crno-belih solidarnost među klubovima ključna stvar.

- Mora postojati sistem solidarnosti prema svima, prema klubovima koji nemaju tako veliku moć i novac. UEFA broji ukupno 55 nacionalnih saveza, to je mnogo zemalja i klubova, koji imaju pravo na život i šansu, a ne da se sve svodi na nekoliko najjačih, koji bi generisali uticaj i moć u zatvorenom, limitiranom sistemu. Ko može da garantuje da će od tog novog takmičenja svi imati benefit i priliku da prežive, ako se  tačno zna ko u njemu učestvuje i ima pravo na sve te pogodnosti, dok su ostali izvan cele priče. Vidite i sami da se čak i navijači klubova koji osnivaju Superligu bune, to je znak da nešto nije u redu.

Čelnik kluba iz Humske ne može da shvati, niti želi da prihvati kako to 12 klubova stavlja sebe iznad krovne organizacije.

- Po svemu navadenom i isplaniranom ispada da 12 klubova kontroliše kompletan fudbal u Evropi i da sama igra i manji klubovi zapravo služe u njihovu svrhu, kao "servis", koga oni sada žele da se reše. Hijerarhija se mora poštovati, zna se pod čijim smo svi krovom, zna se ko organizuje takmičenja i formati se menjaju decenijama, a klubovi, čak i oni manji, iz manje razvijenih zemalja, dobili su priliku žive i takmiče se na visokom nivou, samim tim i da napreduju - organizaciono, finansijski.

Koreografija, created by the poor, stolen by the rich, Superliga Evrope, klub Afrikan Tunis, stvoren za siromašne, ukraden za bogate

Stvoren za sirutinju, ukraden od bogatih - parola koja se masovno deli zbog Superlige; Foto: Profimedia/AFP

U Humskoj tvrde da je dosadašnji sistem takmičenja pod okriljem UEFA pružao šansu svima da se takmiče ravnopravno, dok bi novi format favorizovao samo jednu kategoriju - bogate klubove.

- Mora se omogućiti da srednji i "mali" klubovi imaju šansu da se takmiče sa velikanima. Svedoci smo svake sezone nekom iznenađenju u Ligi šampiona ili Ligi Evrope, gde i oni na koje se najmanje računa pomrse račune velikim klubovima. To je valjda draž fudbala. Jasno je da je ekonomski aspekt bitan, jer je sport u današnjem vremenu postao i biznis, ali fudbal je specifičan po tome što je oduvek bio igra za sve, za siromašne i bogate i ne vidim kome ovo raslojavanje ide u korist sem onima što već imaju mnogo, pa žele dodatno da "oplode" bogatstvo, dok bi, očito po njima, ostali trebalo da nestanu - zaključuje Miloš Vazura.

Video: Desio se Big Bang! Fudbal više neće biti isti: Sve što bi trebalo da znate o novoj Super ligi Evrope

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    20. april 2021 | 13:08

    Cekalo se misljenje ovog coveka? Posle ove izjave nista vise isto biti nece!

  • Mire

    20. april 2021 | 12:48

    Pametnije bi ti bilo da odgovoriš na pitanja koja se tiču fk Partizan .1 Kako se našla droga i snajper na Partizanovom stadionu . 2 Dali je belivuk primao platu od Partizana . 3 Ko je zvao sudiju na poluvremenu . Postoji snimak na you tube gde profa Vuletić jasno kaže da je predsednik fk Radnički Niš razgovarao sa predsednokom Vučićem i rekao sledeće " Nebrinite Predsedniče ĆE IH UTEPAM JA U NIŠAVU posle pobede Partizana nad radničkim Vučelić je dobio poziv iz kine gde je bio predsednik Vučič i kaže Vuletić da je dobio tolike uvrede da nebi hteo da ih prepričava a sve je to bilo u tvom prisustvu . 4 Dali su stvarno droga i snajper pronadjeni na stadionu ili je sve to podmetnuto . 5 Mediji tvrde da je nečiji DNK pronadjen na stadionu od čoveka koji je ubijen ( Dali je to istina ili je laž ) 6 Kada će kompletna sadašnja uprava podneti ostavke ? Sadašnja uprava fk Partizan je naj lošija u istoriji kluba . UPRAVA NAPOLJE ! Podnesite ostavke ako to neuradite MI NAVIJAČI ĆE MO VAS IZBACITI IZ KLUBA .

  • R

    20. april 2021 | 12:34

    Kad je najvise trebalo- ti si cutaoCuti i sad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA