≫ 

Neverovatna izjava Paola Maldinija o Superligi: "Uopšte nisam znao šta se sprema"

Najvažnija dešavanja vezana za "rat" između UEFA i Superlige pratite na Telegraf Sportu

  • 32
Miloš Kerkez, Paolo Maldini, Fk Milan Foto: Instagram.com/milos_kerkez11

Superliga Evrope (ESL) i zvanično je doživela krah u utorak veče, kada su pest engleskih klubova odlučilid a napuste novoformirano takmičenje psole 48 sati! Međutim, daleko od toga da "rat za fudbal" staje, pogotovo što su se iz ESL oglasili saopštenjem i poručili da nastavljaju da sprovode svoj plan.

Tok dana:

22.10 - Izvršni direktor Arsenala Vinai Venkatešam pozvao je danas svakog od 14 izvršnih direktora premijerligaša koji nisu bili umešani u Superligu da im se lično izivni. Bilo je "neprijatno", javljaju engleski mediji...

19:45 - Dan posle kraha sa osnivanjem Superlige Evrope stiže i pomalo neverovatna izjava legendarnog Paola Maldinija, inače tehničkog direktora Milana, koji kaže da mu niko od čelnika nije rekao šta se sprema.

- Želim da preciziram da nisam bio uključen u diskusije u vezi sa Superligom. Saznao sam za to u nedelju uveče, nakon zajedničke izjave ostalih klubova. O tome je očigledno odlučeno na višem nivou u klubu od moje lične pozicije.

- Osećao sam se pomalo zbunjeno. To me ne isključuje da preuzmem odgovornost i da se izvinim navijačima, ne samo navijačima Milana, već generalno ljubiteljima fudbala, koji su osećali da su iznevereni sportski principi koje smo mi kao Milan uvek poštovali -  rekao je Maldini za "Sky Sport Italia".

19.00 - Oglasio se i princ Vilijam, posle odluke engleskih klubova da izađu iz Superlige.

- Drago mi je što je pobedio jedinstveni glas fudbalskih navijača koje su vlasnici poslušali. Sada je važno da ovaj trenutak iskoristimo da ozdravimo fudbal kao igru na svim nivoima. Kao predsednik FA Engleske posvećen sam da doprinesem tome - poručio je Vilijam

18.30 - Iako se Đerar Pike pobunio u utorak uveče protiv Superlige, vrlo brzo se našao u neprijatnoj situaciji pošto ga je u komentarima "startovao" francuski teniser Nikola Mau i upitao za Dejvis kup u čijoj je organizaciji štoper Barsleone jedan od suvlasnika.

18.18 - Jedan od funkcionera u španskom fudbalu, koji nije želeo da otkrije identitet, ispričao je kakvu perecepciju evropskog fudbala ima prvi čovek propale Superlige Florentino Perez.

- Perez misli da je najjači od svih, čak i od UEFA. Veruje da bez Madrida fudbal ne postoji. Želeo je da bude prvi osvajač Superlige Evrope kako bi ponovio Realovu slavnu prošlost iz Lige i Kupa šampiona - ispričao je izvor za Radio Monte Karlo.

17.55 - Iako njihov klub nijednog trenutka nije bio u kombinaciji da igra Superligu, oglasili su se i navijači Crvene zvezde na kup utakmici sa Radnikom iz Surdulice.

Crvena zvezda superliga Foto: FK Crvena zvezda

17.22 - Najvatreniji navijači Pari Sen Žermena okupljeni u grupi "Viraž Otej" oglasili su se porukom: "Fudbal je za ljude, u vlasništvu navijača".

17.00 - Ostali premijerligaši nemaju, niti će imati milosti prema "superligašima" u mesecima koji slede. Tako je Lids na svom zvaničnom tivteru okarakterisao Totenhem kao bivšeg superligaša sa kojim igra utakmicu.

16.35 - Važno! UEFA veća da li će promeniti format Lige šampiona 2024. godine!

Naime, jedno od pravila koje pravi spor i koje "manji" klubovi žele da se izmeni jeste da dva najbolja kluba po koeficijentu, koja se nisu domogla elite, ipak idu u Ligu šampiona. EKA smatra da to treba da se revidira, te da se dva mesta podele državama koje su to pravo ostvarile rezultatima u tekućoj sezoni. Na taj način, tvrdi se, UEFA želi da kazni Superligaše zbog pokuašaja bega.

16.10 - Kuman udario na UEFA i Superligu Evrope: "Samo ih novac zanima!"

Trener Barselone, Ronald Kuman bio je veoma nezadovoljan stanjem u evropskom fudbalu i rešio je da se oko čitave situacije otvori na konferenciji za medije pred meč sa Hetafeom u La Ligi.

Svi pričaju o Superligi, Ligi šampiona, ali UEFA ne obraća pažnju na igrače i veliki broj utakmici koji odigraju tokom sezone. Jedino što ih interesuje je novac. Liga je ista - izjavio je Kuman.

14.45 - Džoel Glejzer pokušao da odvrati Eda Vudvorda od ostavke u Mančester junajtedu, ali je on ostao uporan u nameri da ode posle kraha Superlige čiji je najveći zagovornik bio upravo on.

14.20 - Trenutno su u Superligi ostali samo Barselona i Real, pa mnogi u šali ističu da su stigli do finala Superlige.

14.13 - Juventus zvanično istupio iz Superlige, ali i dalje je uveren da je ovo ispravan projekat

- Pozivajući se na saopštenje za medije koje je objavio Juventus 19. aprila 2021, a koje se odnosi na predloženo stvaranje Superlige i javnu raspravu koja je zatim usledila, upoznati smo sa zahtevom i namerama koje su neki klubovi izrazili i odustali od ovog priojekta, iako prvobitne procedure predviđene sporazumom među klubovima nisu završene.

- Iako Juventus ostaje uveren u ispravnost sportskih, komercijalnih i pravnih premisa projekta, veruje da trenutno postoje ograničene šanse da projekat bude završen u prvobitnom zamišljenom obliku. Juventus ostaje posvećen težnji ka stvaranju dugoročne vrednosti za kompaniju i celu fudbalsku industriju - navodi se u saopštenju Juventusa.

13.30 - I Milan se zvanično oprostio od Superlige!

- Prihvatili smo poziv Superlige sa istinskom namerom da fudbalskim zaljubljenicima omogućimo najbolje moguće takmičenje. Promena nije uvek laka, ali evolucija je nužna za napredak.

- Evropski fudbal se razvijao i menjao godinama Međutim, zabrinutost navijača jasno je izražena širom sveta i Milan mora poštovati glas onih koji vole ovaj prekrasan sport - poruka je kluba.

12.49 - Italijanski mediji pišu da je na Andrei Anjeliju sada veliki pritisak i da se od njega traži da napusti Juventus posle debakla Superlige

12.22 - Spartak iz Moskve se sprda sa Superligom!

Moskovljani su na svim zvaničnom Tviter nalogu jasno poručili šta misle o takmičenju koje, hvala Bogu, nije zaživelo.

12.02 - BUM! I Inter se oglasio saopštenjem kojim kaže da istupa iz Superlige!

- Inter potvrđuje da više nije član projekta Superlige. Naš klub je uvek bio posvećen pružanju najboljeg iskustva navijačima - stoji u saopštenju između ostalog.

11.56 - Atletiko iz Madrida se priključio engleskim timovima i odličio je da napusti Superligu

Ovo je sasvim logičan potez Jorgandžija koji su tako ostavili Real i Barselonu same sa Juventusom, dok se spekuliše da su i Inter i Milan već obavestili sve u ESL da je neće igrati.

11.30 - Anjeli priznao krah Superlige!

Prvi čovek Juventusa i jedan od glavnih protagonista Superlige kratko je za Rojters rekao da ne vidi kako ovo novoformirano takmičenje može da se igra.

- Da budem iskren, Superliga ne može da se nastavi sa šest klubova - jasan je bio Italijan.

11.09 - Anjeli dobio pogrdan grafit u Rimu

Na zgradi FS Italije osvanuo je grafit protiv predsednika Juventusa Andree Anjelija na kom se vidi kako jedan od glavnih zagovornika ESL ubija fudbal.

10.37 - Oglasio se i Predrag Mijatović, tvrdi da je ideja o Superligi postojala već 10-ak godina

- Ovo je velika pobeda UEFA, pobeda fudbala, jer fudbal treba da pripada svima - izjavio je Predrag Mijatović za televiziju K1 nakon što je i definitvno propao projekat 12 bogatih klubova o formiranju evropske Superlige:

- Ta ideja je postojala već desetak godina, gde veliki žele da razmišljaju samo o sebi, zaboravljajući druge klubove koji su jako važni da bi fudbal bio ono što jeste, pristupačan svima i da svi kroz takmičenje jednog dana mogu da urade nešto veliko.

10.33 - Preostali klubovi Superlige najavili tužbu protiv Engleza zbog istupanja iz iste!

Španski fudbalski giganti Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, kao i Juventus, podneće tužbu protiv "odmetnika" iz Superlige, nakon što se novoformirano takmičenje praktično raspalo, prenosi Marka.

Kako se navodi, biće tuženi svi engleski klubovi koji su se "predomislili" Mančester Junajted, Mančester Siti, Čelsi, Liverpul, Totenham i Arsenal, plus Inter i Milan, koji su najavili povlačenje.

10.22 - Aleksander Čeferin, prvi čovek UEFA, pohvalio je engleske klubove što su se vratili u Ligu šampiona

- Pohvalno je kad priznate da ste pogrešili, a ovi klubovi su napravili veliku grešku. Ali sad su se vratili i znam da imaju punotoga da ponude, ne samo našim takmičenjima nego i celom evropskom fudbalu. Sad je važno da ponovno izgradimo poverenje koje je fudbal imao i pre ovoga i da zajedno krenemo dalje - rekao je Slovenac.

10.13 - Vlasnik Liverpula Džon Henri uputio javno izvinjenje zbog ulaska Redsa u Superligu

- Želim da se izvinim svim navijačima i poštovaocima Liverpula za uznemirenje koje sam izazvao u poslenjih 48 sati. To se podrazumeva, ali važno je i da se kaže – ovaj projekat nikada nije ni trebalo da ostane na snazi bez podrške navijača. Niko u Engleskoj nije mislio drugačije. Tokom ovih 48 sati jasno ste nam rekli da podrške neće biti i da projekat neće opstati. Čuli smo vas, ja sam vas čuo - rekao je Amerikanac između ostalog.

10.00 - Anjeli poistovetio Superligu sa "Kol of Djuti" i "Fortnajt", a pominjao je i Crvenu zvezdu

Prvi čovek Juvenusa dao je intervju u kom je pričao o ideji Superlige, da bi objasio i šta je Zvezdu "stvorilo", a otom i "ubilo".

- Na samom početku pobeđivali su veliki klubovi, od Bukurešta do Beograda. I to zato što su imali velike stadione i veliki broj prodatih ulaznica. Onda su došla TV prava i neke zemlje su se nametnule: Engleska, Francuska, Nemačka, Španija i Italije. Sve druge, od Holandije do Srbije, nestale su. Prosto, nisu pripadale zemljama sa velikim BDP-om koji je garantovao novac od TV prava. Sledeća tranzicija su globalni brendovi: oni garantuju prihode dovoljne da obezbede finansijsku stabilnost za celu fudbalsku piramidu. Da svi procvetamo. Zato smo osnovali Superligu - rekao je Italijan između ostalog.

09.47 - Šta če biti sa Interom i Milanom?

Italijanski mediji javljaju da će dva tima iz Milana krenuti stopama Engleza i da će tokom dana zvanično istupiti iz ESL.

Tamošnja "Ansa" tvrdi da je Inter već obavestio ESL da više nisu zaintereosvani da "sarađuju."

09.39 - Superliga se oglasila saopštenjem posle sastanka u ponoć

Čelnici Superlige održali su hitan sastanak psole kog su poručili da nastavljaju dalje.

- Uprkos objavljenom istupanju engleskih klubova, prinuđenih na donošenje takvih odlika zbog pritiska koji je na njih izvršen, ubeđeni smo da se naš predlog u potpunosti slaže sa evropskim zakonom i pravilima što je potvrđeno sudskom odlukom da zaštiti Superligu od spoljnih uticaja - samo je jedan deo saopštenja koji možete pročitati OVDE.

09.30 - Španci optužuju UEFA da je dala ogroman novac Englezima da napuste Superligu

Dan je počeo tako što je saznanje "Mundo Deportiva" bilo na naslovnim stranama u većini svetskih medija, a ono glasi da je UEFA ponudila ogroman novac "velikoj šestorki" iz Engleske da napsute ESL.

Kao što znate, epilog svega je izlazak Čelsija, Totenhema, Liverpula, Arsenala i oba Mančestera iz Superlige.

>>> Očekuje nas velika borba večeras (19.05) u Novom Sadu za plasman u finale Kupa između Vojvodine i Partizana, pošto i jedni i drugi imaju ambiciju da dođu do trofeja koji je prošle sezona uzela upravo Voša. Kvota na keca je 3,90, na iks 3,45, a na dvojku 1,98. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Vojvodina - Partizan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gox779

    21. april 2021 | 10:50

    Da nam vi sa zapada niste namtnuli rat zvezda bi i danas bila sila, mada i ovakvi kakvi smo usli medju top 50. Drugo ljudi nisu imali za hled posle uvedenih sankcija samim tim nismo nista od tv prava mogli da zaradimo i igrali smo na neutralnom terenu i tu smo vas kapitaliste isto gazili i pored toga vi ste poceli da dovodi sejkove za gazde i opet poslujete u proseku od pola milijarde u minusu a tu istu zvezdu za koju se sad svi kacite ste zobg duga od 800 000 ostavili bez licence Ex sad mi pobeda protiv liverpula jos draza

  • Jasna

    21. april 2021 | 11:54

    Kod Engleza je ovo pitanje dospelo do Parlamenta i bilo je indicija ako prihvate ucesce u Superligi bice izbaceni iz Premier Lige. Svaka cast Nemcima koji se nisu ni razmisljali vec odmah odbili ucesce. Meni je drago sto ovo nije uspelo posto mi je dosta vec mesanja Amerikana u sve aspekte zivota u Evropi. Ocistite prvo u vasem dvoristu, a ne kada je gusto kod njih onda da skrenu paznju izmisle neki rat, nas bombarduju, opet izmisle rat, a sad jos i ovo.

  • Mire

    21. april 2021 | 14:21

    Fifu , Uefu i Mok ću smatrati pravim organizacijama tek tada kada isprave svoju grešku ! A greška se zove tkz Kosovo ! Primljeno je u ove organizacije mimo protokola UN država kosovo nije članica UN i nemože biti članica ovih sportskih organizacija , zato smatram da su FIFA , UEFA I MOK " LOPURDE " . Voleo bih da se Fifa uefa i mok raspadnu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA