≫ 

Novi format LŠ kreće i pre 2024. godine: Imaćemo pozivnice, baraž za 1/8 finala i 10 mečeva u grupi

Navodno je ubrzanje novog formata privolelo engleske timove da ne idu u Superligu

  • 0
Fudbal, FK Dortmund - FK Manchester City, Dortmund, Mančester Siti, Dortmund, Mančester Siti Foto: Tanjug/AP

Haos koji je nastao oko Superlige Evrope, a koji je UEFA očigledno nekako uspela da reši, mogao bi da ubrza dolazak novog formata Lige šampiona!

Italijanski mediji, tačnije "Gazeta delo Sport", navode da bi nova Liga šampiona mogla da krene da se igra i pre sezone 2024/25 koja je planirana kao premijerna.

UEFA je u ponedeljak na Kongresu potvrdila novi format LŠ i LE, kao i Ligu konferencija koja kreće od leta, a ono što je bitno jeste da će se igrati po švajcarskom modelu.

Već smo pisali o tome da će se LŠ proširiti sa 32 na 36 timova, ukidaju se dosadašnje grupe i imaćemo po 10 mečeva u prvoj fazi. Pet kod kuće i isto toliko na strani, a rivali će se određivati pomoću žreba.

U prvom šeširu bi bili šampioni iz prethodnih sezona, dok bi se naredna tri određivala na osnovu UEFA koeficijenta. Timovi iz prvog šešira bi igrali dva meča protiv timova iz prvog šešira, tri protiv timova iz drugog, tri protiv timova iz trećeg i dva protiv timova iz četvrtog,

Prvih osam na tabeli idu dalje, ekipe od 9. do 24. mesta bi igrali dvomeč za prolazak u osminu finala, dok bi poraženi išli u Ligu Evrope. Oni timovi od 25. do 36. mesta ispadaju.

liga šampiona FK Bajern FC Bayern - PSG Foto: Tanjug/AP

Ono što je svakako bitno prilikom ulaska u Ligu šampiona jeste to da će UEFA dva najbolje rangirana kluba koja učešće nisu obezbedila preko nacionalnih šampionata nagraditi sa specijalnim pozivnicama, dok će petoj ligi Evrope (trenutno Francuska) dati još jedno mesto.

Budžet za novi format LŠ trebalo bi da bude šest milijardi evra, a mediji ističu da je upravo požurivanje novog formata uticalo na šest timova iz Engleske da napuste Superligu.

>>> Pokušao je Juventus da formiranjem Superlige izbegne borbu za Ligu šampiona, ali nije uspeo, pa ga čeka velika borba za četvrto mesto u Seriji A. Večeras (20.45) mu u goste dolazi Parma, a kvota na keca je 1,33, dok je kombinazzija 1&3+ 1.65. Pogledajte sve kvote kladionice Mozzart za Juventus - Parma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA