Zašto je Totenhem najveći gubitnik Superlige?

Veliki problemi su pred londonskim timom, koji je ostao bez planiranog novca, trenera, a tek će finansijski da bude u gubitku

  • 1
Jose Mourinho, Žoze Murinjo Foto: Tanjug/AP

Manje od 24 sata je prošlo kako je Superliga Evrope "pukla". Klubovi iz Engleske su se povukli i pokušavaju da se stabilizuju kod svojih navijača, dok je najveći gubitnik ovog pucanja ekipa Totenhema.

Totenhem kao jedan od klubova osnivača je trebao da prihoduje 350 miliona evra samo od učešća u Superligi, ali i oni su se povukli kada i svi ostali engleski klubovi.

Nakon što je objavljeno da će se osnovati novo takmičenje, svi su se našli na udaru javnosti, navijača, a prvi čovek koji je preduzeo nešto povodom toga je, sada već bivši, trener Totenhema - Žoze Murinjo.

Žoze Murinjo je u znak protesta protiv takmičenja u Superligi odbio da izvede igrače na trening, što je rezultiralo momentalnim otkazom. Predsednik Totenhema Danijel Levi je izašao u javnost sa saopštenjem kako je Murinjo dobio otkaz zbog loših rezultata, a ne zbog Superlige.

Ono što Murinja krasi tokom karijere su sjajni ugovori koje je potpisivao sa svim ekipama koje je trenirao.

Naime, Murinjo je prihodovao više od 80 miliona evra samo od otkaza u bivšim klubovima!

Romanu Abramoviču je uzeo 18 miliona kada je otpušten iz Čelsija 2007. godine, pet godina kasnije Real Madridu je uzeo 17 miliona, dok je ponovo Čelsiju uzeo oko 12.5 miliona kada je otpušten 2015. godine. Na kraju, uzeo je i od Mančester Junajteda 15 miliona kada su ga otpustili 2018. godine.

U njegovom ugovoru sa Totenhemom ne postoji "izlazna klauzula", tako da će prihodovati i od Levija još najmanje 15 miliona!

Čelnici Totenhema su smatrali da će lako pokriti ovaj trošak ukoliko dobiju novac od Superlige, međutim, to takmičenje je doživelo krah.

Ko će biti novi trener Totenhema?

Pitanje koje muči sve navijače, simpatizere, pa i čelnike ovog kluba, ko će biti Murinjov naslednik?

Za početak je na to mesto kao privremeni trener postavljen bivši igrač Totenhema - Rajan Mejson, koji nema iskustva u seniorskom fudbalu, do sada je vodio samo mlade selekcije Totenhema i ima tek 29 godina.

Najveća želja svih je mladi stručnjak iz Nemačke i trenutni trener RB Lajpciga - Julian Nagelsman. Međutim, stvar koja se isprečila na put ovom treneru je ogromna klauzula koju on ima u ugovoru.

Ukoliko Totenhem želi da ga dovede, moraće da plati obešteženje u visini od 17 miliona evra, što bi uz Murinjovu isplatu bila ogromna svota novca u ovom korona virus periodu.

Kao sledeći kandidat se navodi Mauricio Sari, čovek koji je bez kluba već nekoliko meseci nakon što je dobio otkaz u redovima Juventusa.

Čak iako je dobio otkaz, on je i dalje pod ugovorom sa "Starom damom" a ukoliko poželi da ga prekine, neko će morati da plati 2.2 miliona evra. Skroz realna cena u ovom slučaju za Totenhem.

A kako prenosi Dejli Mejl, najnovije ime je Marselinjo, trener Atletika iz Bilbaa.

Marselinjo je trenirao neke od najboljih španskih klubova u protekloj deceniji, a sa Bilbaom je uspeo da osvoji i Superkup Španije, ali takođe i da doživi poraze u dva finala Kupa.

Još jedno ime koje se pominje je Brendan Rodžers, ali on je "ohladio" Totenhem rekvaši da nije zainteresovan.

Na ogromnim mukama je Danijel Levi, kao i svi u klubu...

Video: Mijatović: Pobeda fudbala i UEFA, jer fudbal pripada svima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    21. april 2021 | 17:14

    Pa tako im i treba... ne moze godinama da se ne kupuju igraci. Vratili na pozajmicu Bejla koji je visena klupi nego sto igra. Ako se Kejn povredi igraju kao muve bez glave. Loris je dobar golman ali i on ima 34 giodine... nije svako Bufon da brani i u cetrdesetoj. Izgradili su onaj ogroman stadion, zaduzili se, normalno je da su bili prvi u redu za Superligu. Tek ce sad da idu nadole...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA