Sedam ključnih grešaka Superlige: Da li se zbog ovoga raspala posle samo 3 dana?

Analitičari tvrde da je bila osuđena na propast

  • 6
FK Čelsi Foto: AP/Tanjug

Superliga Evrope je gotova posle samo tri dana postojanja, u to više nema sumnje - iako se dva kluba (Real, Barselona) još zvanično koprcaju!

Preostalih deset je zvanično reklo zbogom novoformiranom takmičenju za koje je jedan od glavni tvoraca, Andrea Anjeli, potvrdio da je neodrživo i da projekat više ne postoji.

Dilema je da li je ovako brz kraj veće iznenađenje od samog kreiranja lige, ali pojedini evropskh fudbalski analitičari su složni da je Superliga napravila nekoliko "grešaka u koracima." Tačnije - SEDAM!

1. Slaba komunikacija

Još je u priručniku Edvarda Luftvaka iz 1970. godine, "Tehnika državnog udara" , piše da je informacija najbitnija kada grupa želi da preuzme vlast. Tačnije, kontrola medija.

Superliga istu nije imala i napad na UEFA i FIFA izvršila je bez podrške medija. Nastup Florenina Pereza oko ponoći, 24 sata posle objave ESL, kao i pojavljivanje Anjelija kada se sve raspalo jednostavno je bila velika greška "12 odmetnika."

2. Odsustvo Nemaca

liga šampiona FK Bajern FC Bayern - PSG Foto: Tanjug/AP

Iako se po osnivanju Superlige pominjalo da će Bajern, Lajpcig i Dortmund biti učesnici iste, nemački klubovi su samo dan kasnije oštro poručili da ne žele da napuste UEFA i Ligu šampiona.

A u današnjoj Evropi teško je bilo šta organizovati bez Nemaca, pogotovo što je Bajern i zvanično šampion.

3. Odluka PSŽ-a da ih ne prati

Sveci su bili viđeni u Superligi, pogotovo što se PSŽ uvek vezuje novac. A priznaćete, noavc je bio ključni motiv osnivanja ESL. Međutim, bogati šeici nisu hteli da se priključe pre svega zbog SP u Kataru 2022. godine.

Dug koji šeici imaju prema FIFA ovoga puta je bio jači, a kada na nemačke klubove dodamo nedostatak PSŽ-a jasno je da su temelji ESL odmah poljuljani.

4. Slabost projetka

Liga Sampiona, FK Bajern Minhen, FK Pariz Sent Zermen Foto: Tanjug/AP

Sama struktura ESL je donela previše sumnji. Usledila je totalna zabuna oko TV prava, kuće su iz sata u sat demantovale da će prenisiti mečeve, a tu je i problem suđenja. Ko bi sudio utakmice ESL ako se zna da je UEFA svim učesnicima tog takmičenja zabranila odlazak na EP i SP, ako i na sva takmičenjima pod njihovim i FIFA okriljima.

5. Pobuna navijača

Iako su se kleli da će takmičenje biti prihvaćeno od strane navijača, usledili su strašni protesti. Kako na stadionima najpre širom Engleske, tako i na društvenim mrežama.

Čini se da navijači nikada više nisu bili ujedinjeni i na kraju nisu dozvolili da ims e fudbal otme. Njihove akcije jasno su se videle pred mečeve LIverpula i Čelsija u ponedelja i utorak veče.

6. Efekat pandemije

Chelsea fans, Čelsi fanovi protest Foto: Tanjug/AP

Jeste da zbog korone i gubitka koji su imali zbog pandemije, klubovima iz Superlige gori pod nogama, ali činjenica je da su u neku ruku doživeli fijasko i zbog priče o milijardama i nestvarnim projektima u trenutku kada se ljudi bore za živote i zdravlje. Jednostavno, i ovo je jedna od razloga za snažno odbijanje ESL.

7. Politika

Jeste da se politika nikada ne meša u sport (ili retko kada), ali odluka da se osnuje Superliga digla je najpre celu Britaniju na noge. Bilo je i pritisaka na Vladu da se "velikoj šestorki" zabrani kupovina stranih igrača,  da bi se i ostale zemlje uključile i pružile odršku UEFA i FIFA. A bez podrške države teško išta može da funkcioniše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    21. april 2021 | 14:46

    Sve skupa amerikancima nije uspelo da rasture evropski pa i svetski fudbal!

  • Bojan.

    21. april 2021 | 15:59

    Jedini razlog raspada sto su hteli zatvorenu ligu.Da su dali mogucnost manjim klubovima da se mogu kvalifikovati za tu ligu mnogi bi ustali protiv uefe.

  • Vranjanac

    21. april 2021 | 14:51

    Ja sam isto protiv, da se zna, da ne bude posle ovo ono 😄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA