Procurio razgovor iz VAR sobe, evo što Brih nije svirao penal za Srbiju: Ništa ne možemo, "poludeće"

I to posle tri godine...

  • 31
Aleksandar Mitrović, Aleksandar Kolarov, Feliks Brih, Srbija - Švajcarska, sudija, Svetsko prvenstvo Rusija 2018 Mitrović i Kolarov traže od Briha da pogleda VAR Foto: Profimedia/Tass

Osim po tituli koju je osvojila Francuska i učešću Hrvatske u finalu, Svetsko prvenstvo u Rusiji ostaće najviše upamćeno i po spornoj odluci nemačkog sudije Feliksa Briha na meču između Srbije i Švajcarske!

Kao što je već poznato, Brih je pri rezultatu 1:1 odlučio da ne svira penal za Orlove koji su, na kraju, izgubili utakmicu (2:1) i nisu otišli u drugi krug - a sam Nemac posle toga, za kaznu, više nije sudio na Mundijalu.

Iz UEFA i FIFA su tada priznali da je Srbija oštećena i da je faul nad Mitrovićem za najstrožu kaznu postojao, a za Briha se pričalo da je odbio poziv iz VAR sobe da pogleda snimak.

Tri godine kasnije, na jednom renomiranom sudijskom blogu pojavili su se audio snimci iz VAR kabina sa nekoliko mečeva na Mundijalu, a među njima su i razgovori Feliksa Cvajera i Bastijana Dankerta koji su bili u kabini tokom meča Srbije i Švajcarske.

Ti razgovori su privatni, odnosno dostupni su samo za doređene članove foruma, ali je ispod njih objavljen i transkript sa analizom iz kog se dolazi do zaključka da iz VAR sobe niko nije zvao Briha, ali da je pomenuti sudija svojim potezima doveo kolege u tešku situaciju.

- VAR protokol je veoma jasan i podrazumeva da VAR interveniše tek kada je odluka na terenu "čisto i jasno pogrešna", a ne procenjuje se da li je sudija doneo 100 odsto ispravnu odluku. Ako imate situaciju gde je u kaznenom prostoru došlo do kontakta koji je sudija na terenu video i jasno to rekao - ali da je za to njega normalan kontakt, da je VAR sudija takođe video i da ima dilemu, te da snimak procenjuje pet-šest puta iz isto toliko uglova i opet ima dilemu, takva odluka sigurno nije čista "greška." Onda sudiju ne bi trebalo zvati da gleda snimak, jer će time samo dodatno doći do konfuzije i takve odluke će i dalje izazvati polemike - svojevremeno je pravilo ove tehnologije za Telegraf objasnio jedan od najboljih pomoćnih sudija sveta i licencirani VAR sudija Dalibor Đurđević.

Cvajer i Dankert se nisu javljali upravo zbog toga što nisu imali "čistu i jasnu intervenciju", da bi se tokom audio razgovora došlo do zaključka da bi se Brih naljutio na njih da su se oglasili iz kabine.

Feliks Brih, VAR Printskrin: theref.blogspot

U nastavku vam donosimo transkript razgovora:

Cvajer: Pazim na loptu!

Dankert: Dva momka su pored Mitrovića (trenutak incidenta)

Dankert: Šta on to radi? (mislio je na Briha)

Cvajer: Šta je svirao, šta je svirao?

Dankert: Svira ofanzivan faul!

Cvajer: Pogledaj to lepo i polako (misleći na snimak), Iz drugog pravca. Dakle, gore desno.

Cvajer: Šta je ovo? Da, okej. Ako to on radi ovako, onda šta bih ja trebalo da radim?

Dankert: Iza gola!

Cvajer: Da, ali...

Dankert: Obojica se drže. Sve je u redu, mi ne intervenišemo.

Dankert: Šta želiš tamo da radiš, Feliks? (retoričko pitanje VAR sudije)

Cvajer: Ne možemo ništa da uradimo. Poludeće ("Er dreht durch" - misli se na to da bi Brih bio ljut na kolege iz VAR sobe da su ga zvali).

Takođe, u analizi razgovora dvojce sudija došlo se do zaključka da je Cvajer tokom analize situacije na terenu gestikulirao da je svestan da bi to mogao da bude penal. Međutim, intervencija je navodno izostala zbog "šire slike" incidenta.

Ono što definitivno "bode oči" jeste inicijativa Dankerta koji je prvi rekao da VAR sudije neće intervenisati u ovom slučaju, a podsetimo se i kako je poznati sudijski analitičar Dejan Nedić u razgovoru za Telegraf okarakterisao ovu situaciju:

- Da je otišao na VAR i pogledao, doneo bi pravu odluku. Međutim, on nije hteo da gleda zato što je znao da će videti prekršaj ako bude gledao snimak - rekao je Nedić koji je imao zanimljivu teoriju vezanu za Briha:

- Tada je u FIFA, pred to SP, došao Pjerluiđi Kolina. A pre njega komesar za suđenje bio je neki Švajcarac. Ne mogu da mu se setim imena. I moja teorija je da je taj komesar hteo da pomogne Švajcarcima. Ništa više od toga. Da li sam u pravu, ne znam - ali to je moja ideja. Jer, onakva krađa je nemoguća. Do tada je bio jedan od najboljih svetskih sudija. To je tipičan primer čiste namere. Sudija može da pogreši, i sudije su ljudi. Ne treba im zameriti. Ali kada namerno pogreši...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    23. april 2021 | 11:42

    Sama činjenica da nije hteo da proveri takvu spornu akciju, govori sve da nas je namerno oštetio.

  • Pele

    23. april 2021 | 11:19

    Svesno nas je prevario za penal.

  • Klasicna

    23. april 2021 | 11:26

    prevara protiv Srbije i 🇷🇸⚽️ ❗❗❗ Koju novcanu kaznu dobi Feliks, od FIFE ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA