Piksi iznenadio male fudbalere na treningu: Igra je važnija od takmičenja!

Mozzartov projekat Besplatnih škola sporta je putokaz kako da sva deca dobiju jednake šanse na startu

  • 7
Dragan Stojković Piksi - Mozzart škola sporta Foto: Soultime Media

Jedan dečak uklizava kao Stefan Mitrović kod Ronaldovog šuta. Drugi proslavlja pogodak kao Aleksandar Mitrović kada je postao  rekorder po broju golova u nacionalnom timu. I nekoliko devojčica na terenu Mladog Mabata sanja isti san, jer u Mozzartovoj Besplatnoj školi fudbala sva deca dobijaju jednaku šansu. I svako od njih se na prvom treningu osetio kao reprezentativac, jer ga je vodio – selektor lično! Dragan Stojković Piksi iznenadio je neke nove “orliće” koji su pred stručnim štabom A selekcije raširili krila ka ostvarenju svojih snova.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Mozzart Sport (@mozzartsport)

Mališani uzrasta od 7 do 10 godina podno Zvezdarske šume dobili su vetar u leđa kao da su trenirali u Staroj Pazovi, pošto su u ovu idiličnu bazu škole “Trening plus” stigli i Saša Ilić, Goran Đorović, Bratislav Živković. Strujala je energija kao pred nastavak kvalifikacija za Mundijal u Kataru, klinci su upijali savete legende jugoslovenskog fudbala, pokušavali su da skinu poteze “Maradone sa Istoka” o kome su im roditelji pričali bajke.

- Prijem, kontrola, pas. ’Ajde prvo bazične pokrete da vidim!

Deca danas samo na “jutjubu” mogu da vide poteze majstora igre petom i pete Zvezdine zvezde, a osnovci iz Mozzartove školice zamenili su telefone pravim doživljajem.

- Fudbal je životna škola, a treneri na prvom mestu imaju veliku odgovornost da ih izvedu na pravi put. Da ih vaspitaju i uče kako da budu dobri ljudi. Zadatak svih ovih klinaca je samo da uživaju sa loptom, koja je najvažnija igračka u ovom uzrastu. Deca treba da se igraju, ne da se takmiče. To nije prioritet u ovom uzrastu. Treba da uživaju, da pokušaju da savladaju tehničke stvari koje su važne. Imaju dovoljno vremena da shvate da fudbal može biti i životni poziv – potrudio se Piksi da približi deci suštinu školice i sporta uopšte.

U Mozzartovim Besplatnim školama počela je igra, a ne mali Mundijal. Osmesi su u statistici važniji od golova i asistencija.

- Mnogo sam srećan što postoji ovoliko entuzijazma da se deca privuku na sport, to je nešto najlepše u njihovom uzrastu. Želimo da damo punu podršku Mozzartu i svim trenerima, sve je ovo impresivno. To što su treninzi besplatni je za svaku pohvalu, jer se na taj način pruža šansa svima. Počeci treba da ostanu u najlepšem sećanju. Ja u Radničkom iz Niša nisam morao da zavlačim ruku u džep za članarinu, bio sam dobrodošao na svakom treningu. Nebitno je kako se ko zove i kakvog je statusa, sva deca zaslužuju priliku. Projekat Besplatnih škola je putokaz ostalim ljudima koji žele da se bave ovakvom vrstom posla, odnosno zadovoljstva – pričao je selektor, dok se pored njega kontrljalo mnogo lopti.

Deca su sjajno odigrala uloge malih reprezentativaca pred onim pravim stručnim štabom Srbije, a Piksi se na kraju našalio da će za desetak godina proveriti ko je ušao u nacionalni tim:

Možda se i neki Mesi krije na ovom brdu, nikad se ne zna!

TALENAT NEMA CENU

Besplatna škola fudbala „Trening plus“ bila je inspiracija za ceo projekat, a ideologija da „talenat nema cenu“ sada se širi i ka drugim sportovima i gradovima... U Nišu je pokrenuta škola košarke, na kojoj su jedan trening vodili Stefan Jović i Željko Rebrača, u Aranđelovcu je Ratko Nikolić uz pomoć Dragana Škrbića i Vladimira Cupare odredio polaznike Besplatne škole rukometa.

Posle praznika, sledi i škola odbojka za devojčice, a otvoreni čas sa Vesnom Čitaković je na programu 8. maja u SC „Master“ u Zemunu. Prijave su na besplatneskolesporta@mozzartsport.com do 6. maja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    30. april 2021 | 11:20

    Има ли нешто лепше када ти дође на тренингу неко, у кога видиш себе када порастеш? Ја сам био одушевљен као клинац када сам у Атини на такмичању упознао Владе Дивца, уствари само ми је бацио петака.

  • 6+4+3=2

    30. april 2021 | 14:57

    niko ne igra da bi ucestvovao vec da bi pobedio.igras da bi se takmicio a takmicis se da bi pobedio.pobeda je vazna.osim ako nisi amater ili rekreativac a i ti ljudi vole da pobede.tako da pobeda je najvaznija

  • Goran- Wien

    30. april 2021 | 12:53

    Kako je Lepo biti Dete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA