Čovek od 35 godina koji je došao za džabe ruši moćni PSŽ: Neverovatna priča o transferima Lila

Lilov proces koji traje već nekoliko sezona sada dolazi do vrhunca

  • 1
Burak Jilmaz, FK Lil

Foto: Profimedia.com/Abaca Press

Fudbaleri Lila su na korak od osvajanja titule! Nedostaje im četiri boda u poslednja dva kola da bi postali šampioni Francuske po prvi put nakon ravno 10 godina.

Lil u poslednja dva kola očekuje duele protiv Sent-Entjena i Anžea koji se nalaze na sredini tabele, dok će PSŽ igrati sa Remsom i Brestom.

Maestralno poslovanje Lila - Prihod od 100 miliona u dve godine

 

Mnogi ljudi najveće zasluge u ovom pohodu pripisuju upravi kluba, tačnije sportskom direktoru koji je odradio nestvarno dobar posao u poslednjih nekoliko godina.

Prvo je 2015. godine u klub stigao Sofijan Bufal za cifru od tri miliona evra, a nakon samo dve godine je otišao u Sautempton za 18 miliona evra, taj transfer je napravio dobar početni kapital koji će u budućnosti dovesti Lil na korak od šampionske titule.

Iste godine, uz Bufala je klub napustio i Djibril Sidibe za 15 miliona, što je bilo sasvim dovoljno za nove akvizicije na stadionu "Pjer Maro".

Novac koji je dobijen od ova dva transfera, čelnici Lila su poslali put Anžea, doveden je Nikolas Pepe za 10 miliona evra. Takođe, iz Sao Paula su stigla dva igrača Tijago Mendeš i Luiz Arauho, ukupno su plaćeni oko 20 miliona.

Lil je te sezone 2017/18 bio na rubu ispadanja, za bod su se spasili i došlo je do promene na klupi ovog kluba. Bijelsa je dobio otkaz, a na njegovo mesto je došao Kristof Galtije.

Osim smene na klupi, takođe je i u ekipi došlo do nekih pomeranja, ekipu su napustili Iv Bisuma, Ibrahim Amadu, Kevin Melkat... Klub je od prodaje igrača zaradio blizu 70 miliona evra.

Dok su u tim pristigli Džonatan Ikone za pet miliona iz PSŽ-a, Zeki Čelik iz Istanbulspora za dva i po miliona, ali i besplatno su došli Džonatan Bamba, Rafael Leao i iskusni Hose Fonte.

Ekipa je napravila neverovatan skok i nakon prethodne sezone gde su završili na 17. mestu, Lil je uspeo da postane vice-prvak Francuske.

Ovakve igre su privukle i velikane, koji su počeli da se raspituju za sve igrače u Lilu.

Arsenal je bio najkonkretniji i kupio je Nikolasa Pepea za 80 miliona! Fudbaler je dve godine ranije stigao u Lil za samo 10 miliona.

Nikolas Pepe, Lil

printscreen: YouTube/KaiiZoFilms

Izuzev njega, Milan je "odveo" Rafaela Leaa za 30 miliona (došao besplatno u Lil), dok je Lion kupio Mendeša za 22 miliona, a podsetimo, on je došao u Lil za cifru od devet miliona.

Ekipa Lila je ekspresno reagovala i dovela je zamene za sve fudbalere koji su napustili klub.

Kao zamena Pepeu - došao je Viktor Osimen za 22.5 miliona iz Šarloe, Renato Sančes je pristigao iz Bajerna za 20 miliona, Jusuf Jaziči je stigao iz Trabzona, dok je Timoti Vea došao iz PSŽ-a.

Korona se umešala u prošlu sezonu i zaustavila je Lil na četvrtoj poziciji u Ligi 1, međutim, ponovo su neki od igrača skrenuli pažnju na sebe.

Napoli je ekspresno reagovao i kupio je Osimena za 70 miliona evra. Takođe je i Arsenal dok je Lil deo novca prosledio i za tekuću sezonu je doveo Džonatana Dejvida za 27 miliona, odnosno Svena Botmana za osam miliona i Buraka Jilmaza bez obeštećenja.

Fudbal, reprezentacija,  Turska - Holandija

Foto: Tanjug/AP

Rezultati Lila - Korak do šampionske titule i sjajan prihod u kasi

 

Lil je prethodne sezone prihodovao 100 miliona samo od prodaje Osimena Gabrijela i Alonsa, dok je u njihove zamene uložio manje od trećine novca.

Džonatan Dejvid je ove sezone postigao 12 golova i podelio je tri asistencije, dok je Burak Jilmaz postigao 15 golova i namestio je još pet golova, a interesantno je da je stigao besplatno i kao 35-godišnjak je najbolji strelac tima.

Lil je na korak od šampionske titule, a svim igračima su cene enormno skočile, što znači da u budućnosti uprava ovog kluba može očekivati još milionskih transfera.

Prema prestižnom fudbalskom sajtu Transfermarket, najskuplji igrač u ekipi je Džonatan Ikone, njegova vrednost se procenjuje na 30 miliona evra, a Lil je njega platio samo pet.

Takođe vredni pomena su i Sven Botman, njegova trenutna vrednost je 28 miliona, a iz Ajaksa je došao za 20 miliona manje.

Na Tviteru je procurila i informacija da je Bubakari Sumare već potpisao ugovor sa Lesterom, spekuliše se da su ga Englezi platili 30 miliona evra, a on je polaznik Lilove akademije.

Video: Sevalo je noćas s one strane Dunava: Navijači niželigaša Palilulca napravili piro šou pored terena!

(S.L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    12. maj 2021 | 12:09

    Klub koji samo nakupuje neke igrace i misli da ce stim napraviti nesto od tog nema nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA